15.4 C
Bistrița
duminică, mai 28, 2023

FOTO/VIDEO – Cum a rămas un bistrițean fără un rinichi, după o operație banală. Cazul, în atenția poliției

Un bistrițean s-a internat în spital pentru o operație banală, minim-invazivă, și s-a trezit fără un rinichi și cu icter mecanic. Cazul este investigat de poliție, după ce pacientul a depus plângere penală pentru vătămare corporală.

Ștefan Milu, un bistrițean de 63 de ani, a aflat în anul 2016 că are o piatră la rinichiul drept, care ar putea cauza un blocaj renal. A încercat să rezolve problema cu tratamente naturiste, însă, în cele din urmă, văzând că nu funcționează, a început să se intereseze despre intervențiile chirurgicale pe care le-ar putea face.

A ajuns inclusiv în Cluj-Napoca, la medicul Lucan, care i-ar fi cerut 7.400 de euro pentru această intervenție. Considerând suma mult prea mare, bărbatul a încercat și la Târgu Mureș, ajungând în cele din urmă să se opereze la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, după ce a auzit de Vlad Gheorghe Petcu, un urolog care făcea operații laparoscopice, minim-invazive.

S-a internat în spital în luna mai a anului 2017, iar în 30 mai a fost băgat în sala de operații. Înainte de a intra în sala de operații, bistrițeanul spune că a semnat doar o hârtie prin care își dădea acordul pentru anestezia totală. Mai mult, acesta spune că i-a și dat medicului 2.700 de lei și un ceas pentru șemineu.

„M-am prezentat la internare, i-am dat 2.700 de lei în mână, bacșiș, și un ceas de șemineu, care costă peste 500 de euro. Mi-a dat de înțeles că așa merg treburile. Mi-a spus că îl costă să aducă materialele de schimb la aparatul laparoscopic, care trebuie folosite la fiecare operație. Am intrat în sala de operații la 08:00 și am ieșit la 14:30 – 15:00, fără un rinichi”, explică Ștefan Milu.

A doua zi, Ștefan Milu ar fi aflat de la o anestezistă că i-a fost extirpat rinichiul în timpul intervenției chirurgicale. Operația laparoscopică s-a transformat într-una manuală, cu o incizie de 30 de centimetri. După operație, Ștefan Milu a dezvoltat și un icter mecanic, despre care el spune că ar fi cauzat de medicație greșită.

Potrivit bistrițeanului, medicul ar fi secționat vena renală și ar fi provocat o hemoragie puternică, luând ulterior decizia de a extirpa rinichiul. În toamna anului trecut, Ștefan Milu a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, pentru vătămare corporală și una la Colegiul Medicilor pentru malpraxis. Acesta cere și daune morale și materiale în valoare de 200.000 de euro.

 „Am făcut plângere penală la Parchet și plângere la Colegiul Medicilor. Îmi doresc ca alții să nu pățească ce am pățit eu, să meargă pentru o piatră minoră, fără dureri la spital și să vină fără un rinichi. Îmi doresc ca lumea să fie informată și să se uite pe mâna cui se lasă. Îmi doresc ca justiția să își facă treaba”, spune bistrițeanul.

Ștefan Milu mai spune că în urma acestei operații, viața i s-a schimbat în rău, fiind dependent de fiul său. Acesta are stări de amețeli, probleme cu ficatul și obosește foarte repede.

 „Viața mea s-a schimbat radical. Nu mai pot să muncesc, amețesc mereu, sunt confuz, până acum urcam zece scări fluierând, acum nu mai pot să urc șase fără să mă opresc. Toată viața mi-e dată peste cap”, susține bărbatul.

Spitalul Județean de Urgență Bistrița deja a predat anchetatorilor toate documentele solicitate

 „În cursul lunii noiembrie, Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean a solicitat de la Spitalul Județean fișa postului medicului curant, un punct de vedere din partea spitalului și fișa de observație clinică generală. Medicul spune că și-a făcut datoria și în cazul intervenției au fost complicații care au dus la extirparea rinichiului”, a declarat managerul spitalului, Gabriel Lazany.

Vlad Gheorghe Petcu nu poate spune multe despre acest subiect, din cauza anchetei în curs, dar și a secretului medical. Acesta a spus însă că el consideră că a procedat corect. Acesta nu a vrut să comenteze nici despre presupusa mită care i s-ar fi dat.

„Eu cred ca am procedat corect în fiecare pas al operației, de la pregatirea preoperatorie până în momentul operației și post operator. Nu este părerea mea cea care contează, vor fi organe abilitate care vor lua pas cu pas ce s-a întamplat și vor stabili dacă am procedat corect”, a precizat medicul urolog.

Mărturiile pățitului, precizările managerului spitalului, ale medicului și ale reprezentanților poliției le puteți urmări în materialul video de mai jos:

[arve url=”https://youtu.be/SzwpuQtwAq0″ /]

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...