Astăzi a fost inaugurată o creșă nouă în Subcetate, realizată de Compania Națională de Investiții. Aceasta va putea primi, din toamnă, 40 de copilași. Creșa este dotată cu tot ce trebuie, inclusiv o bucătărie complet echipată, unde se va pregăti mâncarea pentru cei mici.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a predat astăzi cea mai nouă unitate de învățământ construită la Bistrița. Este vorba despre o creșă amenajată în Subcetate, în apropierea blocurilor ANL și sociale.
Aceasta va putea găzdui, din toamnă, 40 de copii de peste un an. Cei mici au asigurate toate condițiile, de la spații de joacă moderne până la mobilier adaptat nevoilor lor. A fost amenajată inclusiv o zonă de izolare, pentru copilașii bolnavi, dotată cu baie proprie.
Acolo se va pregăti și mâncarea celor mici, bucătăria fiind dotată inclusiv cu încălzitoare de biberoane. Creșa are și o spălătorie, iar toaletele au o zonă de schimbat scutece și o zonă cu duș pentru curățarea micuților. Terenul de 3.200 de mp este amenajat și cu spații de joacă în exterior, cu ieșire directă din spațiile de joacă interioare.
Panouri fotovoltaice și izolator!
Creșa a costat 12,5 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată prin PNRR. Este dotată cu panouri fotovoltaice și panouri solare. Clădirea are 4 dormitoare, două camere de joacă prevăzute cu vestiar filtru și grupuri sanitare, zonă de primire, cabinet medical cu izolator.
„Aceasta esta a 16-a creșă inaugurată, realizată prin CNI. Este un proiect de creșă tip, de care vor beneficia 40 de copii. Capacitatea creșei este de 40 de locuri. Este cel mai funcțional proiect pe care l-am văzut pentru o unitate de învățământ. Este un proiect cu circuite foarte bine realizate. S-au gândit la toate, până la partea de dotare. La multe dintre proiectele noastre, după ce sunt gata, ne împiedicăm în partea de dotare”, a declarat primarul Gabriel Lazany.
La eveniment a fost prezent și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, a fost prezent la inaugurare.
„În 2021, în momentul în care acest program guvernamental a fost gândit, România era pe ultimul loc în Uniunea Europeană, la locuri asigurate în creșe. De aici am pornit. Aceste program guvernamental Sfânta Ana a fost lansat în 2022, pe bugetul de stat. Astăzi aici avem o creșă care se predă autoritățile locale. (…) Acest program vine să răspundă la una dintre cele mai importante provocări ale României, pentru că în 2019, în România s-au născut 215.000 de copii și în 2024, numărul a ajuns la 149.600, o scădere importantă de aproape 30%”, a precizat Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.