25.9 C
Bistrița
marți, iulie 16, 2024

FOTO/VIDEO. Descoperire de EXCEPŢIE, la Sălcuţa: Noi morminte celtice, vechi de 2200 de ani…!

Se fac săpături arheologice intense, în aceste zile, la Sălcuţa! Specialiştii arheologi de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud au descoperit şi au scos la lumină osemintele unor războinici celţi vechi de mai bine de două milenii…! Înhumaţi sau incineraţi alături de spada, cuţitul, toporul sau lancea cu care au luptat…

Descoperire de excepţie, pentru Muzeul Judeţean din Bistriţa, în aceste zile! Au ieşit la lumină mormintele unor războinici celţi de acum 2200 de ani.

În cadrul amplasamentului necropolei celtice din Sălcuţa (comuna Sânmihaiu de Câmpie) au fost descoperite zilele trecute încă trei morminte celtice!

S-a ajuns astfel la 13 morminte celtice descoperite în zonă, în ultimii ani, a anunţat George Marinescu, cercetător dr. arheolog la Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud..

Spre surpriza arheologilor – la începutul săptămânii trecute au fost descoperite urmele a încă două morminte… „Avem 13 morminte descoperite şi 2 în curs de cercetare. Continuăm săpăturile până la sfârşitul lunii octombrie, pentru că după aceea se anunţă ploi, iar noi vom fi nevoiţi să întrerupem cercetările, până spre primăvară, anul viitor, când vremea va fi favorabilă”, a explicat George Marinescu pentru Bistriţeanul.ro.

Celţii au migrat din vestul Europei, din răsăritul Franţei şi sudul Germaniei de azi, spre Panonia. De acolo, pe cursul Someşului, au pătruns în Transilvania… Majoritatea mormintelor celtice sunt de incineraţie. Doar o mică parte sunt de inhumaţie. Cele mai bogate în inventor funrerar sunt cele de incineraţie. Aceste morminte respectau şi statutul persoanei decedate: familia îi punea în mormânt inclusiv armele specifice de luptă. Dacă era femeie, familia îi punea şi podoabele în mormânt…”, a precizat cercetătorul George Marinescu.

Acesta a mai adăugat că, din păcate pentru arheologi, toate aceste obiecte, arme şi podoabe descoperite în morminte – sunt trecute prin foc. Persoanele decedate erau aşezate pe ruguri cu tot cu arme sau podoabe.

Cercetările antropologice care urmează să se realizeze asupra osemintelor îi vor ajuta pe cercetători să stabilească vârsta, sexul sau bolile de care a suferit cel care a fost înhumat la Sălcuţa.

Mai multe detalii despre viaţa celţilor şi obiceiurile funerare ale celţilor – descoperiţi în secvenţele video de mai jos:

[arve url=”https://youtu.be/GT3BTjnPoz4″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...