20.7 C
Bistrița
vineri, iulie 11, 2025

FOTO/VIDEO: Eva Melinte, elevă la Liceul Creștin Logos, și-a inaugurat la muzeu prima expoziție de fotografie

Primul episod al proiectului Marginile lumii. Istorii de familie – propus comunității de Muzeul Județean din Bistrița – s-a desfășurat ieri seară, când Eva Melinte – 17 ani, elevă la Liceul Creștin Logos – ne-a provocat să descoperim istoria familiei sale din Bistrița.

Eva Melinte a venit cu propunerea de a scoate la lumină, în fața dumneavoastră, fotografiile vechi de familie. Prin intermediul acestor fotografii avem șansa de a ne imagina vremurile în care au trăit unele din personajele surprinse.

Este o expoziție pe care a intitulat-o Femeia din fotografie: Bunica. A fost o plăcere s-o cunosc pe Eva Melinte. Este un tânăr excepțional iar calitățile sale fac ca lucrurile să se schimbe în bine în jurul ei. Este o sursă de inspirație pentru cei din jur”, a subliniat muzeograful Gela Neamțu.

Prof. dr. Elena Scurtu – care a colaborat cu cei de la muzeu și anul trecut, în proiectul Depozit 89. Ultima noapte de Comunism – a remarcat felul în care Eva Melinte contribuie la micro-istoria familiilor.

Eva completează o cercetare asupra familiilor, mentalităților și obiceiurilor. Nu toată lumea are curaj să-și expună dimensiunea intimă a familiei în modul acesta. Nu toată lumea are puterea de a intra atât de profund în amănunte…

Diriginta Evei a remarcat că a cunoscut-o pe Eva Melinte în clasa a V-a, pe când era foarte timidă și retrasă într-o carapace.

Era senină tot timpul, dar ascundea o mare suferință înăuntru, cu șanse și perspective limitate. Multă lumea spunea atunci că Eva nu are viitor. Bineînțeles că nu a fost adevărat. Pentru că suntem oameni și nu vedem decât rareori ce ascunde o carapace. În anii care au urmat, sub această carapace am descoperit o fată extrem de isteață și îndemânatică. O personalitate caldă și empatică. Cu această expoziție, de astăzi, strălucește pe cerul Bistriței încă o steluță…

Eva Melinte a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro că „încă din clasele primare am fost un copil care a avut tot timpul concurență mai mare. Nu s-a pus accentul pe mine, ci foarte multă presiune – învață, învață, să ajungi cât mai sus… Nu din partea părinților neapărat, cât a școlii, a colegilor…

Din această cauză, m-am închis în mine, am lăsat să se înțeleagă că nu pot mai mult, atâta pot, nu vreau să fac mai mult…

Între timp, cu ajutorul profesorilor și al prietenilor, lucrurile s-au schimbat. Ne ajutăm unii pe alții și ne creștem unii pe alții. Contează foarte mult și ajutorul din partea părinților mei. Chiar dacă îl aveam și atunci, eram într-o fază de preadolescență. Acum am reușit să mă dezvolt și să apreciez fiecare experiență.

Bunica mea locuiește undeva în zona Decebal, încă trăiește. Am prins-o câțiva ani și pe străbunica mea, care a locuit tot acolo.

Dintotdeauna m-a impresionat la străbunica mea că niciodată nu și-a arătat durerea. O amintire la care țin mult: Aveam în spatele casei o grădină și mă lua acolo uneori seara și îmi spunea – hai, copilă, să culegem gălbenele. Aveam niște tufe mari de flori de gălbenele iar ea m-a învățat să le culeg. Stăteam mult cu ea și povesteam tot felul de lucruri. Când a murit străbunica mea, eu aveam 8 ani.

Încă mi-o aduc aminte destul de bine, față de ceilalți verișori care nu și-o mai amintesc.

Bunica m-a învățat să stau în preajma lui Dumnezeu. Să-l caut pe Dumnezeu de fiecare dată când am nevoie. Tot timpul îmi spune – când ai nevoie de ceva, pune-te în genunchi, roagă-te și să știi că Dumnezeu este acolo, cu tine. Am văzut lucrul acesta în viața mea. Sprijinul lui este cu adevărat foarte mare”, ne-a mai mărturisit Eva Melinte.

Tânăra ne-a mai explicat că a făcut rost de fotografiile vechi de la bunica ei. „I-am spus că vreau să fac expoziția asta și a fost de acord… Mi-a dat poze cu ea, cu mătușa mea – sora bunicii mele, cu membrii familiei… Și am reușit…

Eva Melinte se gândește să meargă mai departe la facultate – fie la Asistență Socială, fie la Istorie.

 

Femeia din fotografie: BUNICA realizează o legătură profundă între trecut și prezent, concentrându-se pe figura bunicii, rolul acesteia în comunitate și familie.

Eva Melintene ne demonstrează, practic, că memoria se păstrează în imagini alb-negru, dar și în cuvinte. fiecare dintre noi contribuie cu ceva la țesătura mare a istoriei. 

Proiectul inițiat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud este deschis tuturor bistrițenilor. Tinerii, agricultorii, fermierii, scriitorii, muzicienii sau muncitorii din Bistrița sunt invitați să propună un subiect din orice domeniu.

Scopul proiectului ? Să iniţieze acţiuni pentru dezvoltarea unor evenimente culturale în comunitate, prin implicarea oamenilor din alte domenii decât cel cultural.

Timp de o lună de zile, sala de expoziţii temporare a secției de Etnografie va sta la dispoziția oricărui bistrițean dispus să spună o poveste de viață din diverse domenii. Cei de la Muzeul Județean își propun astfel să exploreze identitatea și memoria colectivă a comunității din Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă, la RCB Electro, Iproeb, Aquabis. Se caută inginer instalații, lăcătuș, mecanic, project manager

RCB Electro caută spre angajare manipulant mărfuri și derulatorist, iar Aquabis organizează recrutare pentru inginer instalații, mecanici și electricieni, instalatori. Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB și Clinica Sanovil. Oferta completă, mai jos:

Bunătăți dulci, dar sănătoase, la Gelateria Aniela, în meniul fără zahăr: tarte, rulouri, batoane raw-vegane sau magiunele

Vitrinele cofetăriilor și gelateriilor sunt pline de bunătăți ce fac cu ochiul oricărui trecător. Culori, texturi...

Noutățile verii, la Gelateria Aniela: Berry Cup, Limonadă AlVera și Ice Summer Drinks cu cafea sau Matcha

O vară cu arome noi, răcoritoare, v-a pregătit Gelateria Aniela! Și continuă să ne surprindă cu...