16.3 C
Bistrița
joi, mai 13, 2021

FOTO/VIDEO. Evenimentul săptămânii, la Bistrița: Olimpiada Națională Interdisciplinară „Științele Pământului”

Olimpiada Națională Interdisciplinară „Științele Pământului” a debutat ieri după-amiază, la Palatul Culturii: s-a dat startul celei de-a doua mari confruntări școlare naționale, găzduită din nou la Bistrița – nu în domeniul artelor, ci la nivel future de această dată.

A fost, practic, repusă în discuție direcția de acțiune a școlii de azi, raportându-se totul la o nouă orientare a învățământului românesc, la viitorii studenți, cercetători, savanții de mâine ai țării noastre. Nu e nicio exagerare.

Iată câteva puncte de vedere culese la intrarea în sală…

Claudiu Andrei Bântuțiu, elev – Colegiul Național „Horia, Cloșca și Crișan” Alba Iulia:

[arve url=”https://youtu.be/aix6tRETw0A” /]

Sergiu Petrușca, elev – Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița:

[arve url=”https://youtu.be/UN8qGxDtRAI” /]

Gazda principală a manifestării este, după cum era și firesc, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița. Aici se vor desfășura probele teoretice și de laborator, atât de complexe pentru toate echipajele prezente, din cele 37 de județe ale țării. De ce nu 41? Deoarece trebuie întrunite anumite criterii și elevii în cauză trebuie să fie nu buni, ci foarte buni la toate cele patru materii: fizică, chimie, biologie și geografie. Nu toată lumea s-a putut încadra în aceste criterii ale excelenței.

Tematica este o interferență de substanță, atât teoretică cât și practică, între aceste discipline. De aceea, cei 135 de elevi sunt majoritatea medaliați național și chiar internațional la una sau mai multe discipline din concurs. De la noi din județ participă trei elevi, cu adevărat de excelență: Daniel Răzvan Zoltan, Sergiu Petrușca, un demn continuator al campionului olimpic Rareș Buhai și Costin Rareș.

Am insistat și continui să insist pe interdisciplinaritate pentru că aici e cheia, ne place sau nu, a viitorului școlii românești. Iată, în acest sens, un gând enunțat, de doamna profesoară Camelia Tabără, inspector școlar general al Inspectoratului școlar județean Bistrița-Năsăud:

[arve url=”https://youtu.be/Enw8ua5Mtk8″ /]

Olimpiada este coordonată de d-na prof. dr. Steluța Dan, inspector școlar general de specialitate – geografie – în Ministerul Educației Naționale. Aceasta a ținut să spună, în deschiderea concursului următoarele:

[arve url=”https://youtu.be/11nDYDUEbm4″ /]

De problemele concrete de organizare se ocupă direct inspectorii de specialitate ai ISJ BN, profesorii Daiana Bălan și Angelo Manea. Președinte al Comisiei centrale este asistent univ. dr. Gabriel Pascu, de la Facultatea de fizică a Universității de Vest din Timișoara, un vechi participant, câștigător al multor premii ale acestei olimpiade naționale de „frontieră”. Iată cîteva din opiniile sale acum, la deschidere:

[arve url=”https://youtu.be/151HQtwnpyM” /]

Au vorbit la festivitate, demonstrând aceeași deplină unitate de abordare și acțiune, în ideea ca evenimentul să iasă cât mai bine: profesor Camelia Tabără, inspector școlar general al Inspectoratului școlar județean Bistrița-Năsăud, profesor Angelo Manea, inspector de specialitate al aceleași instituții, Vasile Puica, vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, prefectul județului Bistrița-Năsăud, prof. dr. Steluța Dan din partea MEN și asistent dr. Gabriel Pascu, de la Facultatea de fizică a Universității de Vest din Timișoara, președintele Comisiei centrale a Olimpiadei.

Manifestarea s-a încheiat cu un plăcut intermezzo muzical – chitară+voce – oferit de doi elevi ai Colegiului Național „Liviu Rebreanu” Bistrița  – Diana & Dan – iată un scurt fragment:

[arve url=”https://youtu.be/Z7U8Sy_g7js” /]

Le urăm tuturor delegațiilor, concurenților, mult succes. Vom reține toate aspectele interesante din aceste zile și vom mai reveni și cu alte detalii, la începutul săptămânii viitoare.

Foto principal @ Inspectoratul Scolar Judetean BN

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FOTO/VIDEO: S-a deschis DABO DONER pe Pietonal!

Nu e kebab și nici shaorma. E unicul doner, DABO DONER, și a cucerit bistrițenii de...

Dansează, învață mișcări noi și distrează-te la cursurile YOLO STUDIO! GRATUIT, săptămâna viitoare!

Îți place muzica și vrei să te distrezi? Vrei să înveți să dansezi sau să „prinzi”...

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...