FOTO/VIDEO. Evenimentul săptămânii, la Bistrița: Olimpiada Națională Interdisciplinară „Științele Pământului”

FOTO/VIDEO. Evenimentul săptămânii, la Bistrița: Olimpiada Națională Interdisciplinară „Științele Pământului”

Olimpiada Națională Interdisciplinară „Științele Pământului” a debutat ieri după-amiază, la Palatul Culturii: s-a dat startul celei de-a doua mari confruntări școlare naționale, găzduită din nou la Bistrița – nu în domeniul artelor, ci la nivel future de această dată.

A fost, practic, repusă în discuție direcția de acțiune a școlii de azi, raportându-se totul la o nouă orientare a învățământului românesc, la viitorii studenți, cercetători, savanții de mâine ai țării noastre. Nu e nicio exagerare.

Iată câteva puncte de vedere culese la intrarea în sală…

Claudiu Andrei Bântuțiu, elev – Colegiul Național „Horia, Cloșca și Crișan” Alba Iulia:

Sergiu Petrușca, elev – Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița:

Gazda principală a manifestării este, după cum era și firesc, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița. Aici se vor desfășura probele teoretice și de laborator, atât de complexe pentru toate echipajele prezente, din cele 37 de județe ale țării. De ce nu 41? Deoarece trebuie întrunite anumite criterii și elevii în cauză trebuie să fie nu buni, ci foarte buni la toate cele patru materii: fizică, chimie, biologie și geografie. Nu toată lumea s-a putut încadra în aceste criterii ale excelenței.

Tematica este o interferență de substanță, atât teoretică cât și practică, între aceste discipline. De aceea, cei 135 de elevi sunt majoritatea medaliați național și chiar internațional la una sau mai multe discipline din concurs. De la noi din județ participă trei elevi, cu adevărat de excelență: Daniel Răzvan Zoltan, Sergiu Petrușca, un demn continuator al campionului olimpic Rareș Buhai și Costin Rareș.

Am insistat și continui să insist pe interdisciplinaritate pentru că aici e cheia, ne place sau nu, a viitorului școlii românești. Iată, în acest sens, un gând enunțat, de doamna profesoară Camelia Tabără, inspector școlar general al Inspectoratului școlar județean Bistrița-Năsăud:

Olimpiada este coordonată de d-na prof. dr. Steluța Dan, inspector școlar general de specialitate – geografie – în Ministerul Educației Naționale. Aceasta a ținut să spună, în deschiderea concursului următoarele:

De problemele concrete de organizare se ocupă direct inspectorii de specialitate ai ISJ BN, profesorii Daiana Bălan și Angelo Manea. Președinte al Comisiei centrale este asistent univ. dr. Gabriel Pascu, de la Facultatea de fizică a Universității de Vest din Timișoara, un vechi participant, câștigător al multor premii ale acestei olimpiade naționale de „frontieră”. Iată cîteva din opiniile sale acum, la deschidere:

Au vorbit la festivitate, demonstrând aceeași deplină unitate de abordare și acțiune, în ideea ca evenimentul să iasă cât mai bine: profesor Camelia Tabără, inspector școlar general al Inspectoratului școlar județean Bistrița-Năsăud, profesor Angelo Manea, inspector de specialitate al aceleași instituții, Vasile Puica, vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, prefectul județului Bistrița-Năsăud, prof. dr. Steluța Dan din partea MEN și asistent dr. Gabriel Pascu, de la Facultatea de fizică a Universității de Vest din Timișoara, președintele Comisiei centrale a Olimpiadei.

Manifestarea s-a încheiat cu un plăcut intermezzo muzical – chitară+voce – oferit de doi elevi ai Colegiului Național „Liviu Rebreanu” Bistrița  – Diana & Dan – iată un scurt fragment:

Le urăm tuturor delegațiilor, concurenților, mult succes. Vom reține toate aspectele interesante din aceste zile și vom mai reveni și cu alte detalii, la începutul săptămânii viitoare.

Foto principal @ Inspectoratul Scolar Judetean BN

VIDEO: 4 motive pentru care nu ai voie să ratezi NOSA Film Festival, la Bistriţa! noiembrie 19, 2019 - „Știu că Bistrița merită un festival de film de înaltă ținută. Îmi doresc ca NOSA Film Festival să ajungă în câțiva ani la nivelul unor festivaluri recunoscute național și chiar internațional." Mai jos - patru motive care să vă convingă să nu rataţi proiecţiile:
CÂT vă costă pomul de Crăciun de la Romsilva: noiembrie 19, 2019 - Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva scoate la vânzare în acest an 40.000 de pomi de Crăciun. Dintre aceștia, 26.000 sunt din specia brad şi 14.000 din specia molid. Prețul diferă în funcție de specie și înălțime.
ALEGERI 2019: Klaus Iohannis a explicat de ce este important ca românii să meargă la vot pe 24 noiembrie noiembrie 19, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu va participa la o dezbatere cu contracandidata sa, Viorica Dăncilă (PSD), pentru că aceasta reprezintă un ”partid nereformat” care ”a atacat românii în stradă” şi a tolerat ”atacuri xenofobe de cea mai joasă speţă”.
O companie bistrițeană este nevoită să importe anual deșeuri în valoare de aproape 500.000 de euro noiembrie 19, 2019 - Deși pare greu de crezut, o companie bistrițeană este nevoită să cheltuie an de an aproape 500.000 de euro pentru a aduce deșeuri din Europa de Vest. România nu a fost capabilă până acum să scoată bani din așa ceva.
FOTO: Sărbătoare la Cristeștii-Ciceului noiembrie 19, 2019 - Vestea că Tudor va fi prezent în localitate s-a răspândit repede. Elevii școlii l-au așteptat în clase, unde și-au făcut poze cu ei. Și, câți prieteni nu și-a făcut micuțul? Cu toții îl vor susține și îi vor aplauda ascensiunea, prin vreme! Este prietenul lor!
Tăiatul porcului, doar cu aviz și cu veterinarul de față noiembrie 19, 2019 - O veste trăznet a creat nemulțumiri printre crescătorii de porci, chiar înainte de Crăciun. Sacrificarea porcilor în gospodării se mai poate face acum numai sub supravegherea unui veterinar.
Există speranță pentru Pădurea Transilvaniei! Sute de voluntari se înghesuie să facă bine naturii: noiembrie 19, 2019 - Un proiect ce a început acum cinci ani de zile are sorți de izbândă. Pădurea Transilvaniei se va ridica semeață, în timp. Și asta, datorită voluntarilor. Și pentru ediția de plantare puieți din acest an, sute de voluntari s-au înghesuit să facă bine naturii.
Deputatul PMP Ionuț Simionca sare în apărarea micilor fermieri: Propune mărirea la 15 a numărului de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie noiembrie 19, 2019 - Deputatul PMP Ionuț Simionca critică aspru reglementarea care limitează la 5 numărul de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie și propune mărirea acestui număr la 15.
O secție a spitalului „toacă” bani cu duiumul! CUM se dorește rezolvarea pierderilor: noiembrie 19, 2019 - Fiecare intervenție asupra unui pacient, la Spital, implică diferite costuri. La Bistrița, unele costuri sunt suportate de unitatea medicală, chiar dacă în alte centre acest lucru revine pacientului. Managerul Lazany a declarat că există o secție care ”este pe pierdere”. Acesta a găsit o soluție de remediere și speră să primească aprobare.
Și-a băgat prietenii în spital, după ce a condus beat și fără permis noiembrie 19, 2019 - Este isprava unui tânăr, care la 18 ani s-a lăsat cuprins de adrenalină.Acesta a condus, deși nu avea permis și era și băut, a făcut accident și a ajuns la spital împreună cu cei doi prieteni care-l însoțeau.
Rostul de dimineaţă: Un fake news asumat este pe jumătate iertat… Sau dimpotrivă…?! noiembrie 19, 2019 - Un fake news asumat este pe jumătate iertat... Sau dimpotrivă...? „Omul, când nu are de lucru, își mai caută. Eu am crezut în povestea aceea... Am suportat cu stoicism tot ce mi s-a întâmplat pe pagina de Facebook după acea postare..."
Transmixt vrea bilete mai scumpe. Cât vă va costa o călătorie prin Bistrița noiembrie 19, 2019 - Operatorul de transport Transmixt cere Consiliului Local să aprobe o majorare a tarifelor practicate. Dacă consilierii locali vor fi de acord, bistrițenii vor plăti mai mult pentru călătoriile în Bistrița, însă mai puțin pentru unele trasee care leagă municipiul de cartiere.
INCREDIBIL! Cât are de așteptat o mamă cu doi copii pentru stabilirea unei pensii de întreținere? Mai bine de un an! noiembrie 19, 2019 - Potrivit avocatului Ioan Someșan, Judecătoria Beclean are nevoie de mai bine de un an pentru a stabili o pensie de întreținere pentru o mamă cu doi copii. Pentru o chestiune banală, judecătoria a stabilit nu mai puțin de 4 termene de judecată.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, pe o stradă din Bistriţa noiembrie 19, 2019 - Astăzi, 19 noiembrie 2019, locuitorii unei străzi din Bistriţa rămân fără apă potabilă. Aquabis efectuează lucrări de mentenanţă şi cuplare branşament:
FOTO/VIDEO: Bistriţeanul Bogdan Berende, de trei ori campion european, comparat cu un bolid Ferrari noiembrie 18, 2019 - Recent întors de la Campionatul European de atelaj canin 2019, desfăşurat în Ungaria, Bogdan Berende a povestit despre provocările şi pericolele pe care le-a traversat în competiţie: