21.1 C
Bistrița
miercuri, mai 21, 2025

FOTO/VIDEO: În premieră, la Bistrița, 16 licee din județ și-au prezentat la Muzeu oferta educațională pentru elevii claselor a VII-a și a VIII-a

Este prima ediție a evenimentului pe care l-am numit Choose’Day for Education. Este organizat pentru elevii de clasa a VII-a și a VIII-a din județ care sunt în poziția de a lua o decizie importantă privind parcursul lor educațional din următorii patru ani. Au răspuns invitației noastre 16 licee diferite din județ – pregătite să-i sfătuiască pe absolvenți în legătură cu viitorul lor”, a explicat Alin Saicu, vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor BN.

Absolvenții de clasa a VIII-a, dar și elevii de clasa a VII-a de la școlile din Bistrița sunt așteptați astăzi – până la ora 18.00 – la Muzeul Județean. Aici se desfășoară prima ediție a unui târg cu standuri amenajate de liceele din județ.

Colegiul Liviu Rebreanu, Liceul Creștin Logos, Colegiul Andrei Mureșanu, Liceul cu Program Sportiv, Infoel, Școala Profesională Sfânta Maria sau Liceul Agricol – sunt doar câteva dintre liceele care și-au amenajat standuri la Muzeu.

Nu au lipsit nici demonstrațiile de robotică asigurate de Bolts & Gears (CNLR), Atomic Bots (CNAM) și InfotronX (InfoEl).

Elevii interesați sunt așteptați cu informații, pliante și chiar prăjituri pregătite de fiecare participant la Choose’Day for Education.

Am stat de vorbă cu doi dintre elevii care învață la Liceul Tehnologic Lechința. AnaMaria Lorena Iroveanu este elevă în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic din Lechința și are 16 ani.

Am venit tocmai din Lechința ca să-i încurajăm pe copii să-și aleagă și alte profesii. Liceul Tehnologic din Lechința are în oferta educațional și un profil dedicat agriculturii. Cei care vor să ajungă tehnicieni horticultori sau ingineri specializați în agricultură sunt primiți cu drag și cu brațele deschise. Faptul că suntem la un liceu agricol nu înseamnă că învățăm doar să dăm cu sapa, cum se spune. Participăm la concursuri de chimie, la olimpiadele de română sau matematică. Ne facem auziți cam peste tot”, ne-a explicat AnaMaria.

Deși este un liceu cu profil Agricol, noi facem multe alte activități. Învățăm din majoritatea domeniilor câte ceva. Sunt mulți elevi interesați de chimie, la noi. Avem și clase de profesională. Cei care termină profesională au asigurat locurile de muncă. Avem colegi care lucrează deja la RAAL sau Betak. Noi suntem foarte mulțumiți de școala noastră. La finalul cursurilor primim o diplomă de Tehnician Horticultor. Putem să ne orientăm de aici spre Chimie, sau spre inginerie”, ne-a povestit Marian Sebastian Pașca, elev în clasa a XI-a, la Liceul Tehnologic  Lechința.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean al Elevilor, în parteneriat cu

  • Europe Direct Bistrița-Năsăud,
  • Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”,
  • Inspectoratul Școlar Județean, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
  • Soho Music Hall

Ștefania Stere, viceprimarul orașului, a admis că un asemenea târg al viitorului ar fi fost extrem de important pentru cei din generația sa.

„Este foarte important și bine-venit pentru elevii din clasele a VII-a și a VIII-a. Educația este extrem de importantă. Este important să ne alegem drumul în viitor în cunoștință de cauză. Mai ales că în clasa a VIII-a sunt atât de multe întrebări. Am trecut și eu împreună cu fiica mea prin acest stres, anul trecut. Atunci, în momentul acela, pare cel mai greu examen, cea mai dificilă alegere… Pentru că din acest punct pornesc toate în viață”, a mai spus Ștefania Stere.

Profesorul Vasile Șteopoaie, șeful ISJ BN, a subliniat, la rândul său, că este foarte important pentru absolvenții de a VIII-a să-și aleagă corect profilul și specializarea la liceu.

„E important dacă alegi real, tehnologic, profesional sau uman. Pentru că în clasa a XII-a alegerile sunt oarecum limitate. De aceea, cel mai important pas este acum, în clasa a VIII-a. Evident, informații se pot culege și de pe site-urile liceelor sau din broșura tipărită de ISJ BN. Dar la astfel de întâlniri transmitem nu doar informații, ci și emoție. Iar confortul emoțional este foarte important în dezvoltarea fiecărui elev. De aceea îi felicit pe inițiatori. Sper ca inițiativa să aibă continuitate și să devină o tradiție. Iar în anii următori sper să participe toate liceele din județ”, a mai spus prof Vasile Șteopoaie.

Programul la Muzeul Județean din Bistrița continuă, cu recitaluri ale trupelor Sadetica, Chera Venal și Riveria.

Programul va fi completat de trupele de dans Zaza Dance și Reborn Dance care au pregătit un spectacol special pentru această ocazie.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Vrei să-ți schimbi telefonul? Iată de ce ar trebui să treci pe la BSG Amanet & Exchange înainte de orice altă opțiune

Puțini știu că electronicele second-hand pot oferi aceleași performanțe ca produsele noi. Diferența? Prețul. Cu testare profesională, garanție extinsă și prețuri substanțial mai mici decât cele din magazinele de retail, BSG Amanet & Exchange oferă o alternativă sigură și inteligentă.

SERGIANA – Fă parte din rețeaua noastră!

Ai un magazin care comercializează preparate din carne sau un minimarket alimentar? La Sergiana ne adaptăm cerințelor tale pentru orice tip de magazin.

Clinica SANOVIL angajează Tehnician radiologie, Infirmieră. NOI locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica SANOVIL face angajări! Se caută asistent / tehnician radiologie, Asistent medical generalist și Infirmieră. Noi locuri de muncă sunt disponibile și la BistriVet, MasterFoam Șieu Măgheruș, GB Instaplan, STEWO Năsăud, Colina Restaurant și FAN Courier Bistrița.  Oferta completă, mai jos: