3.5 C
Bistrița
vineri, decembrie 6, 2024

FOTO/VIDEO: În premieră la Bistrița, cele patru viori ale lui George Enescu, într-un recital tulburător

Ne-am topit de drag, ascultând ieri seară, la Palatul Culturii cele patru viori ale lui George Enescu. Gabriel & Simina Croitoru, Paul Răducanu și Mircea Dumitrescu ne-au cucerit cu un recital tulburător…

A fost o premieră pentru Bistrița să asculte toate cele patru viori care i-au aparținut violonistului și compozitorului George Enescu – împreună, pe aceeași scenă. 

Simina Croitoru (n. 1990, Bucureşti) a început studiul instrumentului la cinci ani, cu mama sa, Ioana Croitoru. A lucrat cu tatăl său, Gabriel Croitoru, la clasa căruia s-a perfecționat la Universitatea Națională de Muzică din București.

În anul 2020 a obținut titlul de doctor în muzică. A câștigat importante premii la competiții naționale și internaționale și a susținut numeroase concerte în compania tuturor filarmonicilor din țară, dar și alături de orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China, etc). Din 2016, și-a început cariera didactică în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

Gabriel Croitoru (n. 1965, Galaţi) este violonistul care a câștigat prin concurs, în anul 2008, privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”. Cu o amplă carieră internaţională, Gabriel Croitoru este la ora actuală solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică București, iar în perioada 2010-2022 a fost solist-concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România.  

Paul Răducanu (n. 1996, București) a început studiul viorii la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București. A participat la concursuri internaționale și la olimpiade unde a câștigat numeroase premii I. În anul 2009, a fost bursier al Fundației „Principesa Margareta a României”, având astfel șansa să-și achiziționeze o vioară proprie. În prezent, este masterand al UNMB la clasa reputatului violonist și profesor, Gabriel Croitoru. În turneul ”Vioara lui Enescu” cântă pe o vioară Paul Kaul ce i-a aparţinut lui George Enescu.

Mircea Dumitrescu (n. 1998, București) a descoperit vioara la vârsta de 4 ani, când străbunicul său l-a învățat primele note.

La vârsta de 11 ani a fost numit „micul Paganini” de mass-media națională. Absolvent al Universității Naționale de Muzică București, a câștigat premiul I la peste 60 de concursuri, printre care 25 internaționale. A participat la foarte multe festivaluri, între  care și Festivalul International Pablo Casals de la Prades (2015). În 2017 a participat într-un turneu international alături de orchestra LES DISSONANCES condusă de maestrul David Grimal. În 2019 a participat împreună cu mentorul său, Gabriel Croitoru și cu pianistul Horia Mihail la turneul „Cool Sound”.

Violoniștii au fost acompaniați la pian de Horia Mihail, unul din cei mai apreciaţi pianiști români ai generaţiei sale.

În calitate de solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, Horia mihail a susţinut numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti. A colaboreat cu formaţii muzicale din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Braşov. Și-a însuşit primele noţiuni muzicale la Braşov sub îndrumarea profesoarei Stela Drăgulin, urmând apoi cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. A studiat şi la Universitatea din Illinois cu Ian Hobson, iar apoi la Universitatea din Boston, la clasa lui Anthony di Bonaventura. A fost timp de trei ani lector universitar la Boston University.

Instrumentele se află în patrimoniul Muzeului Național George Enescu din București și sunt clasate în categoria Tezaur.

Au o valoare inestimabilă nu numai prin calitatea lor de excepție, ci și prin memoria artei violonistice a marelui interpret român, impregnată în istoria lor.

A fost o șansă unică pentru iubitorii de muzică din Bistrița să asculte compoziții din Kreisler, Grigore Dinicu, Sarasate sau Dancla.

Gabriel Croitoru a cântat pe vioara Guarneri del Gesù „Catedrala” din 1731, Simina Croitoru pe vioara Paul Kaul din 1931. Paul Răducanu a cântat pe vioara Paul Kaul din 1930, iar Mircea Dumitrescu – pe vioara Frères Pierre şi Hippolyte Silvestre din 1835.

Concertul a fost organizat de Primăria Bistriţa şi Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistrița-Năsăud.

Povestea celor patru viori

Vioara Joseph Guarnieri – „Catedrala” din 1731, două viori Paul Kaul din anii 1930 și 1931 și o vioară Frères Silvestre, Pierre și Hippolyte din 1835 care i-au aparținut marelui artist român sunt clasate la categoria Tezaur. Instrumentele, atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, suscită în continuare un interes special.

George Enescu a fost posesorul unei viori Stradivari (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume) dar a preferat un instrument Guarneri del Gesù din 1731.

Despre acesta, compozitorul afirma: n-are poate o putere covârşitoare, în schimb are o mlădiere extraordinară care are darul să mă încălzească. Scoate vioara mea vibraţiuni cari corespund de minune stărilor mele sufleteşti. (…) Stradivarius l-aş putea compara cu o soprană lejeră, iar Guarnerius cu o mezzosoprană dramatică(Rampa, 26 oct. 1931).

Denumită „Catedrala”, vioara Guarnerius este cea mai valoroasă. Fabricată în anul 1731 de Giuseppe Guarneri (1698-1744), cunoscut şi sub numele del Gesù. A fost unul dintre cei mai importanți lutieri cremonezi. Vioara poartă inscripţia celebrului ei făuritor: Guarnerius fecit / Cremonae anno 1731(?) – IHS.

După 1930, la Paris, Enescu îl cunoaşte pe Paul Kaul (1875-1951), celebru lutier francez care îi confecţionează o vioară, admirabilă din punct de vedere al sunetului, dar şi al construcţiei.

În colecţia muzeului există două asemenea instrumente, dintre care unul a fost creat special pentru George Enescu. Acesta poartă inscripţia Paul Kaul, Paris, AN 1931. Georges Enesco. Modèle que j’ai créé spécialement pour Georges Enesco grand artiste.

Muzeul deține încă o vioară Paul Kaul, datată 1930. Datorită prestigiului lui Enescu, Paul Kaul a obţinut comenzi importante pe piaţa americană, fapt care i-a asigurat celebritatea şi o situaţie financiară confortabilă. Între muzicianul român şi lutierul francez s-a consolidat o relaţie de prietenie, dar şi de colaborare artistică. George Enescu la pian şi Paul Kaul la vioară au susţinut câteva recitaluri pe scene pariziene.

Un alt instrument care a aparţinut lui George Enescu este o vioară confecţionată de fraţii lyonezi Pierre şi Hippolyte Silvestre, un instrument remarcabil datând din prima jumătate a secolului al XIX-lea, inscripţionat în latină cu următorul text: Petrus et Hipolitus fratres Silvestre fecerunt lugduni anno 1835

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cofetăria Gelateria Merigo vă așteaptă zilnic cu bunătăți dulci, chiar și pentru cei ce țin post

Pofta de dulce poate fi ușor astâmpărată cu bunătățile pregătite de Cofetăria Gelateria Merigo. În vitrine...

Gelateria Aniela îți pune Crăciunul ”la pachet”: turtă dulce cu scorțișoară, rulouri, prăjiturele fine și înghețată!

Cum ar fi să vă răsfățați invitații de Crăciun cu bunătățile de la Gelateria Aniela?! Nimic...

Se fac angajări la FAN Courier, RCB Electro, MasterFoam. Noi locuri de muncă, în Bistrița

Compania RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. MasterFoam are nevoie de stivuitoriști. La Brutăria Delice Pan este nevoie de inginer tehnolog în industria alimentară. Oferta completă, mai jos: