13 C
Bistrița
marți, iunie 15, 2021

FOTO/VIDEO: Început de an cu proteste la Suplai, după ce zeci de elevi sunt forțați să facă naveta kilometri buni

Începutul de an școlar a fost însoțit la Suplai de proteste și nervi, părinții a 28 de elevi refuzând pur și simplu să își trimită copiii la școală. Asta pentru că copiii au fost mutați la 5 km distanță, la Poienile Zagrei și respectiv Zagra, iar școala din Suplai s-a desființat. Aceeași soartă a avut-o și grădinița din Aluniș, prichindeii fiind nevoiți și ei să facă naveta.

Dis de dimineață, zeci de părinți însoțiți de copii s-au adunat în fața școlii din Suplai nu pentru prima zi de școală, ci pentru a protesta. Toate acestea, după ce școala din localitate s-a închis.

28 de copii sunt nevoiți acum să facă naveta la Poienile Zagrei și respectiv Zagra. În aceeași situație se află și grădinița din Aluniș, copiii de 3-4-5 ani fiind și ei nevoiți să facă naveta, asta după ce până în centrul comunei de unde sunt preluați de microbuz trebuie să parcurgă pe jos, pe dealuri 2-3 kilometri, prin noroaie și iarna prin zăpadă.

„Trezim copiii la 6:00, și mai repede de 6, ca să ajungi la microbuz la 7:00, prin ploaie, noroi, vine zăpada, doi-trei kilometri. Ajungi în centru, în dai la microbuz”, spune nemulțumit părintele unui copilaș care până anul acesta a merg la grădinița din Aluniș.

Părinții mai spun că nu au fost anunțați că se închide școala, deși directorul școlii din Zagra știa încă de la final de iarnă. Mai mult, femeia de serviciu ar fi fost trimisă la școala din Suplai să facă curat, cu câteva zile înainte de debutul anului școlar.

În aceste condiții, părinții refuză să își mai trimită copiii la școală, fiind dispuși că înghețe anul școlar în curs. Microbuzul școlar a fost și astăzi la Suplai, însă copiii au refuzat să se urce.

Directorul școlii gimnaziale din Zagra spune că a fost decizia Inspectoratului Școlar Județean și că deși a încercat să rezolve situația cu mai multe variante, nu i s-a aprobat niciuna.

„Am obținut 5 clase pe comună, fără simultane, din partea Inspectoratului și atunci am zis că acolo unde sunt efectivele cele mai mici să le comasăm. Cel mai aproape erau de Poienile Zagrei, unde sunt efective mai mari. Am asigurat transport și să vină copiii acolo. Părinții nu-s de acord cu treaba asta. Și în această dimineață microbuzul a fost acolo să îi aducă, dar nu au vrut. Nu pot să mai dau clase acolo, pentru că ne-ar mai trebui cel puțin 3 profesori și eu nu am de unde să-i plătesc. Eu pot să funcționez doar cu numărul de clase aprobate de inspectorat”, a declarat Viorel Feldrihan.

Pentru ca toți cei 28 de copii să ajungă la școală, microbuzul pus la dispoziție de Primăria Zagra trebuie să facă câte 3 drumuri dimineața și tot atâtea după-masă. Edilul ia în calcul să mai închirieze un microbuz, această variantă fiind, culmea, mai costisitoare decât angajarea a încă unui profesor. Primăria ar fi dispusă să asigure salariile profesorilor, însă nici acest lucru nu se poate, nefiind legal.

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BistriVet angajează contabil, Filadelfia Group caută șoferi profesioniști și însoțitor de grup Grecia / Bulgaria

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: BistriVet angajează contabil. Filadelfia Group caută șoferi profesioniști,...

CASA RUSU Bistrița: TOMBOLĂ și un TOP 10 super piese de mobilier pentru casa ta 

Dormitoare, sufragerii, fotolii sau colțare în stil clasic sau modern, pe toate le găsești în oferta...

VIDEO: VirtualMenu.ro – Meniu virtual pentru restaurante și cafenele – ideea genială și utilă a unor tineri bistrițeni

Un meniu virtual, pe care clientul oricărui restaurant sau cafenele îl poate accesa oricând scanând un...