25.8 C
Bistrița
miercuri, iulie 24, 2024

FOTO/VIDEO – Mihai Ban, pilotul participant la raliul Dakar, invitat special în cea mai tare competiție de robotică din Bistrița: Bolts & Speed

Zeci de elevi pasionați de robotică și-au dat întâlnire în acest weekend la sala polivalentă din Bistrița. Aici se desfășoară a III-a ediție a concursului Bolts and Speed – care l-a avut drept invitat special pe pilotul Mihai Ban. „Dacă visul vostru este să faceți inginerie – foarte căutată și bine plătită – urmați-vă visul și mergeți cu el până la capăt…!”

Astăzi și mâine, la Sala Polivalentă din Bistrița se întrec zeci de pasionați de robotică din Alba Iulia, Bistrița, Cluj-Napoca, Gherla, Iași, Sângeorz-Băi, Satu Mare și Zalău. A treia ediție a concursului BOLTS & SPEED a presupus transformarea roboților în mașini de curse. 

Elevii implicați în competiție au fost încurajați astfel să-și dezvolte creativitatea și competențele tehnice într-o activitate unică în România.

Invitatul special al zilei de astăzi a fost pilotul Mihai Ban. „Pentru un pilot implicat într-un raliu de anvergura celui de la Dakar, suportul tehnic este foarte important.

Sunt foarte importanți mecanicii care trebuie să pregătească mașina, să fie în perfectă stare, după fiecare probă. Contează enorm echipa de mecanici”, a explicat Mihai Ban.

Mihai Ban a venit însoțit și de mașina cu care a concurat la Dakar. E vorba de o mașină construită în Africa de Sud, de cei de la Ford, cu un motor foarte puternic de la Mustang. O asemenea mașină ar costa 750.000 euro, dar pilotul năsăudean și-a cumpărat o variantă second, de 250.000.

Pasionații de robotică prezenți la Bolts and Speed au studiat-o minute întregi, chestionându-l pe Mihai Ban în legătură cu diferite aspecte tehnice de funcționare.

Referindu-se la roboții pe care elevii i-au transformat în mașini de curse – Mihai Ban a remarcat că repartizarea greutății pe axe este foarte importantă.

Pentru că mâine se desfășoară proba de raliu cu roboți – Mihai Ban le-a oferit liceenilor și câteva sfaturi care să-i ajute să depășească obstacolele cursei.

Mihai Ban le-a povestit liceenilor că a ajuns la raliul Dakar pornind de la carturi. Obișnuia să meargă la un club de carturi, când era mic, la Casa Pionierilor.

Părea imposibil de atins, dar visul meu a fost să ajung la Dakar. Dacă visul vostru este să faceți inginerie – foarte căutată și bine plătită – urmați-vă visul! Mergeți cu visul vostru până la capăt. Chiar dacă e dificil, e scump, sau vă loviți și de înfrângeri…”, a mai spus Mihai Ban.

Concursul Bolts and Speed este organizat de echipa de robotică Bolts and Gears (CNLR), împreună cu AtomicBots (CNAM), Colegiul „Liviu Rebreanu” și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bistrița. 

După proba de Drag Racing și Off-Road, desfășurate astăzi, competiția BOLTS & SPEED continuă mâine cu proba de Raliu, programată între orele 09:00 – 12:00.

Evaluarea design-ului mașinilor-roboți se va organiza la prânz. Ceremonia de premiere se va desfășura începând cu ora 14.00. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.