FOTO/VIDEO: Munca migăloasă l-a scăpat de medicamente și i-a readus zâmbetul pe buze

FOTO/VIDEO: Munca migăloasă l-a scăpat de medicamente și i-a readus zâmbetul pe buze

A fost forțat să se pensioneze de boală. Iar după ce iubirea vieții lui pleacă dintre cei vii, Luca Oroian simte că ”nu mai e bun la nimic”. Asta până și-a pus pasiunea în practică. Astfel, că e vorba de căluți, ultimul răcnet de motocicletă, un trabant sau un Taf, o căsuță pentru păpuși sau o cutie pentru bijuterii, nenea Luca Oroian nu se dă înapoi de la nicio provocare. Obiectele din lemn ce ies din mâinile sale sunt IMPRESIONANTE.

S-a născut la Bistrița, în  1958. A ajuns să locuiască și în Spania, unde are acum o parte din copii. Soția sa a plecat dintre cei vii, după 10 ani de suferință.

Acum patru ani, în urma unei intervenții la inimă, Luca Oroian a fost forțat să se pensioneze.

A trebuit să mă pensionez de boală. Nu mai aveam voie să muncesc. Am început să simt că nu mai sunt bun de nimic. Am mers și la psiholog pentru că simțeam că ceva nu e în regulă. Doctorul mi-a spus că duc lipsa muncii, fiindcă eu eram învățat să lucrez. Și m-a sfătuit să fac ceva, dar care să nu implice efort” a povestit, pentru Bistrițeanul.ro, nenea Luca.

Așa că, plăcându-i desenul tehnic, sculptatul, ingineria, a început să facă, la început, rame pentru tablouri, din gips. Apoi, pentru a-și înfrumuseța grădina din fața casei unde locuia în Spania, a început să facă tot felul de figurine din lemn.

La început am făcut din bețe. Făceam oameni, fântâni, ceva simpluț. Apoi am trecut la obiecte puțin mai complicate. Le puneam în grădină, iar acolo unde stăteam era o zonă cu mulți turiști. Și toți veneau și se minunau de ele” își amintește bistrițeanul.

Acum aproape trei ani de zile s-a reîntors în România. Și a vrut să-și ducă hobby-ul mai departe, mai ales că pasiunea sa îl liniștea și-i făcea bine.

”Am scăpat de o grămadă de medicamente. Să lucrez în lemn mă liniștește. Și îmi place. Iar medicul mi-a spus să renunț la medicamentele de calmare. Așa că am început să îmi caut un loc unde să-mi fac atelierul ca să pot să lucrez. Nu am găsit nicăieri, așa că mi-am făcut atelierul în beci” a explicat Luca Oroian.

A golit apa, a curățat cât a putut și l-a aranjat, cât de cât. Așa că beciul său, unde pentru a ajunge sunt porțiuni întregi în care te apleci la 90 de grade, i-a devenit locul de gândire și creație.

A început să facă mașinuțe, taf-uri, cai și căruțe, fântâni și alte obiecte din lemn. Le-a pozat și postat pe internet, iar comenzile au început să apară.

Omul îmi spune ce vrea. Sau îmi trimite o poză. Eu fac desenul tehnic, schița, calculele și mă apuc de lucru. Pot ajunge și la o lună de zile de lucru la un astfel de obiect. Depinde cât e de mare și de complicat. Folosesc placaj, lemn de brad, fag sau stejar. Și am mai folosit ghinda pentru farurile la autogreder” a povestit nenea Luca.

Unele obiecte le face în dublu exemplar, pentru a-și ține și lui unul, pentru a-l da la nepoți sau pentru a-l vinde cuiva căruia îi trebuie ceva ”urgent”.

Obiectele sunt lucrate cu mare grijă, și nenea Luca e atent la detalii: de la roți, schimbător de viteze, ceasuri de bord, pedale, lumini care pot lumina în 6 ”ritmuri” diferite.

A făcut la un moment dat un Turn Eiffel, are un TIR făcut la o scară de 1:10. Face și obiecte de mici dimensiuni dar și impunătoare. Că e vorba de căluți de lemn, ultimul răcnet de motocicletă, un trabant sau un Taf, o căsuță pentru păpuși, o cutie pentru bijuterii, nenea Luca Oroian nu se dă înapoi de la nicio provocare.

Ceea ce fac nu e pentru câștig. E o terapie naturală pentru mine. Îmi place să fac asta. Mă liniștește. Și chiar și atunci când nu sunt în atelier, gândul îmi e tot acolo și pun la cale următorii pași care îi am de făcut” a explicat bistrițeanul.

Așa că dacă doriți să faceți un cadou inedit cuiva drag, apelați cu încredere la nenea Luca Oroian, sunându-l la 0770749944. Obiectele din lemn rezistă în timp, așa că cel cadorisit nu vă va uita. Și cu fiecare comandă, nenea Luca Oroian e tot mai liniștit, mai vesel și parcă…mai tânăr.

CUM soliciți urna mobilă dacă nu poți ajunge la secția de votare: noiembrie 22, 2019 - Au început alegerile pentru președinte, secțiile de votare fiind deja deschise în diaspora. În România, doar duminică se poate vota. Cei care dintr-un anume motiv nu pot ajunge la secții, dar doresc să voteze, pot solicita urna mobilă. CUM se face acest lucru:
Simbolul Contelui Dracula din Pasul Tihuța, închis pe perioadă nedeterminată! noiembrie 22, 2019 - Hotel Castel Dracula, unul dintre simbolurile sângerosului conte din Pasul Tihuța a fost închis săptămâna trecută. Se pare că costurile ridicate au determinat conducerea hotelului să ia această măsură. Când se va redeschide hotelul...nu se știe.
FOTO/VIDEO: TOT ce trebuie să știți despre primul ajutor, resuscitare și manevrele Heimlich noiembrie 22, 2019 - Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, dr. Tiberiu Tudor a oferit o lecție VITALĂ. Acesta a explicat teoretic, și practic, cum se acordă primul ajutor, manevrele de resuscitare și modul în care se acționează dacă o persoană se îneacă. Manevrele au fost explicate atât pentru victime- adulți cât și victime- copii.
Hyundai prezintă Vision T – conceptul SUV plug-in hybrid noiembrie 22, 2019 - Hyundai a prezentat conceptul revoluționar Vision T, în cadrul Salonului Auto de la Los Angeles. Cel de-al șaptelea concept, dezvoltat în cadrul Centrului de Design Hyundai, evidențiază noua direcție de design a mărcii, explorând evoluția limbajului global ”Sensuous Sportiness”.
ALEGERI 2019: Ce îl recomandă pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat de președinte noiembrie 22, 2019 - Duminică, 24 noiembrie, este o zi crucială pentru viitorul României. Toți românii cu drept de vot sunt invitați să participe la acest exercițiu democratic. Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel în acest sens: 
FOTO/VIDEO: S-a deschis târgul de nunți Wedding Land! Super produse, super servicii, super oferte! Plus tombolă! noiembrie 22, 2019 - Încă de la primul minut al deschiderii târgului, perechi de viitori miri au călcat pragul Restaurantului Terra pentru a vedea ofertele. La Wedding Land au găsit, și se vor găsi zilele următoare, TOT ceea ce e nevoie pentru o nuntă perfectă. Sunt super produse, super servicii, super oferte. Și o tombolă pentru mirese.
VIDEO. Cel mai frumos cadou de Crăciun: Un proiect revoluţionar, în valoare de 15 milioane de euro, la Rodna noiembrie 22, 2019 - Acesta ar fi cel mai frumos cadou de Crăciun, pentru primarul Valentin Grapini din Rodna: „Pe lângă faptul că proiectul rezolvă problema socială a oamenilor cu apa caldă şi încălzirea, el mai rezolvă o problemă deosebit de importantă...”
Cristina Iurișniți (USR): Pseudo-profesorul de sport Vasile Maternik nu mai are ce căuta la catedră. Ce soluții se iau în calcul: noiembrie 22, 2019 - Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți a sărit astăzi în sprijinul elevilor și părinților acestora de la Școala Gimnazială ”Enea Grapini” din comuna Șanț. Profesoara a precizat că astfel de dascăli nu au ce să caute la catedră. Ce soluții sunt luate în calcul:
ALEGERI 2019: 10 motive pentru care să votăm Viorica Dăncilă Președinte noiembrie 22, 2019 - Pe măsură ce se apropie duminica alegerilor prezidențiale, din ce în ce mai mulți români confirmă că vor vota pentru candidatul PSD Viorica Dăncilă, în defavoarea actualului președinte, Klaus Iohannis.
Avem O armă pentru tranchilizarea urșilor, dar NU o putem folosi: noiembrie 22, 2019 - Cazul ursului din Harghita a oripilat LUMEA întreagă. La nivelul județului nostru există O singură armă pentru tranchilizarea animalelor sălbatice. Cu toate acestea jandarmii NU o pot folosi deloc. AFLĂ care este motivul:
FOTO- DEZASTRU: Șoferii, revoltați în urma unor lucrări făcute pe Dealul Budacului! noiembrie 22, 2019 - S-au făcut lucrări pe Dealul Budacului. Problema s-ar fi remediat, dar după ei, potopul. Șoferii sunt de-a dreptul revoltați. Iar unii, au ajuns la disperare după ce au ”reușit” să-și facă praf mașinile.
VIDEO: Românii, îndemnați de sute de personalități să iasă la vot! În diaspora deja s-au deschis secțiile: noiembrie 22, 2019 - Duminică are loc al doilea tur de scrutin. În diaspora deja s-au deschis secțiile de votare. Mii de români de peste granițele țării și-au exprimat opțiunea. Sute de personalități au încercat să mobilizeze lumea să iasă la vot.
Năsăudeanul care a câștigat la loto 3,7 milioane de euro și-a ridicat premiul. A aflat întâmplător că a câștigat! noiembrie 22, 2019 - Năsăudeanul care a câștigat unul dintre cele mai mari premii din istoria Loteriei Române și-a ridicat premiul. Acesta spune că a aflat întâmplător că a câștigat și că nu este un jucător de loto înrăit.
Aquabis: Se sistează apa potabilă pe o stradă din Beclean noiembrie 22, 2019 - Locuitorii unei străzi din Beclean rămân astăzi, 22 noiembrie, fără apă potabilă.
Ovidiu Frenț i-a cerut ministrului de Interne să-l demită! În ce condiții: noiembrie 22, 2019 - Prefectul de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț s-a arătat foarte deranjat după ce ministrul de Interne l-a demis pe prefectul de Harghita pentru cazul ursului rănit lăsat să agonizeze 18 ore pe carosabil. Ovidiu Frenț i-a cerut ministrului să-l demită, pentru că nici el nu ar fi putut face mai mult în acea situație.