7 C
Bistrița
duminică, decembrie 4, 2022

FOTO/VIDEO – Oamenii din Tărpiu au luat cu asalt Primăria Dumitra! Aceștia nu vor groapă de gunoi în pădure

În jur de 100 de localnici din satul Tărpiu au protestat astăzi, nemulțumiți fiind de planurile Primăriei Dumitra, care vrea să amenajeze a doua celulă a gropii de gunoi tocmai în pădure. Autoritățile locale și județene au stat de vorbă cu oamenii, însă aceștia nu s-au lăsat înduplecați de promisiuni.

Planurile primarului comunei Dumitra Gheorghe Bălăjan de a construi a doua celulă a gropii de gunoi de la Tărpiu tocmai în pădure i-a scos în stradă astăzi pe localnicii din satul Tărpiu.

În jur de 100 de persoane, înarmate cu pancarte, au participat la protestul spontan, care a avut loc chiar în fața Primăriei Dumitra. Autoritățile locale au autorizat protestul și chiar au delimitat o zonă în fața primăriei unde oamenii au putut să-mi spună nemulțumirile.

La protest au luat parte și câțiva membri ai Partidului Verde. Primarul Gheorghe Bălăjan a ieșit și a discutat cu oamenii tot mai numulțumiți de mirosurile neplăcute emanate de groapa de gunoi, de planurile autorităților locale, de faptul că nu se respectă regulile de colectare a deșeurilor, iar câmpurile din zonă sunt pline de deșeuri din plastic purtate de vânt.

„Depozit ecologic – o minciună!”, „Vrem o agricultură curată”, „bani europeni risipiți”, au fost printre mesajele scrise de oameni pe pancartele.

„Avem copii, care nu vor să vină acasă să se intoxice la Tărpiu. O crescut în cizme până la fund și acum când am scăpat de noroi nu mai putem respira”, a declarat una dintre protestatare, care a mărturisit că are 6 copii care nici nu o mai vizitează din cauza mirosului care a acaparat satul.

Primarul Gheorghe Bălăjan a ieșit și a vorbit cu oamenii, alături de vicepreședintele de Consiliu Județean, Ioan Țintean.

Primarul Gheorghe Bălăjan a precizat că a făcut această concesie cu groapa de gunoi din pădure, însă este decis să nu o deschidă până nu se asigură că administratorii gropii de gunoi și operatorul de salubritate nu respectă regulile și selectează deșeurile.

„Ce pot să fac eu acum în situația aceasta? Sunt la mijloc. Eu nu o să dau drumu  la noua celulă până când cei de la depozit își fac treaba și duc acolo fracția umedă. Să vedem toți că sunt serioși (n.r. administratorii centrului de la Tărpiu) și stăm de vorbă, până atunci nu”, le-a spus oamenilor primarul comune, Gheorghe Bălăjan.

Vă reamintim faptul că se dorește defrișarea a 10 hectare de pădure din apropierea gropii de gunoi, pentru a se amenaja celulele doi și trei. Terenul inițial destinat amenajării celor două celule este în pantă și nu poate fi folosit, fiind predispus, în timp la alunecări de teren. Mai multe despre planurile Primăriei Dumitra și ale ADI Deșeuri puteți citi AICI.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=ywwZJ2j2xhg&feature=youtu.be” /]

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...