-0.8 C
Bistrița
miercuri, noiembrie 29, 2023

FOTO/VIDEO – PERCHEZIȚII de amploare: Cumpărau arme de la unguri, aducându-le în țară prin firme de curierat

Sute de oameni ai legii descind la domicilii din întreaga țară, printre care și la noi în județ. Cei vizați ar fi cumpărat arme de la unguri. În țară le-ar fi introdus prin firme de curierat.

Descinderi de amploare în această dimineață în 36 de județe din țară, printre care și Bistrița-Năsăud.

UPDATE:

103 percheziții domiciliare, în municipiul București și 36 de județe s-au făcut în această dimineață. Vizate au fost persoane bănuite de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor și contrabandă calificată.

Au fost ridicate 88 de arme neletale, din categoria armelor supuse autorizării.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, în vederea indisponibilizării

 • 53 de arme lungi neletale, de tir sportiv, cu aer comprimat, de diferite calibre,
 • 10 pistoale de tir sportiv, cu aer comprimat, de diferite calibre,
 • 22 de pistoale de autoapărare, cu gaze, de calibrul 9mm,
 • 28 de arme de tip airsoft, un pistol de semnalizare, supus autorizării,
 • 2 arme lungi cu proiectile din cauciuc, o armă lungă confecționată artizanal,
 • 2 arbalete supuse notificării, 2 cartușe letale,
 • 43 de articole pirotehnice,
 • precum și 211 pachete de țigarete, susceptibile a proveni din contrabandă.

Armele ridicate vor fi supuse unei constatări criminalistice balistice, în vederea stabilirii categoriei din care fac parte. Acțiunea a vizat creșterea gradului de siguranță și scoaterea din circuitul ilegal a unor arme de foc, scurte și lungi, care ar fi fost introduse pe teritoriul României, prin intermediul unor firme de curierat rapid.

Cei peste 300 de polițiști descind la 103 domicilii din București și județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

Motivul descinderilor? Introducerea ilegală de arme în țară

În perioada iulie – noiembrie 2021, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au documentat activitatea infracțională a unei persoane juridice, cu sediul în Ungaria, care, prin intermediul unui site web, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării și diferite tipuri de muniție aferente acestora, fără a respecta condițiile de procurare, prevăzute de Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor”, transmit reprezentanții IPJ BN.

Cum se desfășura totul:

Cei interesați de cumpărarea armelor plasau comenzi către magazinul online. Apoi, din depozitul situat pe teritoriul Ungariei, armele și munițiile erau livrate către cumpărătorii români, prin firme de curierat.

Acestea NU declarau ce introduc în țară, către autoritățile vamale. Astfel, nu îndeplineau condițiile solicitate de legislația națională în acest domeniu.

După introducerea pe teritoriul României a armelor și a munițiilor, livrarea către cumpărătorul final s-ar fi realizat prin intermediul altor firme de curierat rapid.

„În activități sunt angrenați peste 300 de polițiști specializați în cercetarea infracțiunilor la regimul armelor și al munițiilor din cadrul structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminaliști și luptători de intervenție și acțiuni speciale”, explică IPJ BN.

Perchezițiile au loc în cadrul unui dosar penal de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor și contrabandă calificată.

 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

 1. Cea mai mare prostie au facut politrucii nostri, ca NU AU PUS SUB REGIM SPECIAL si armele cu aer comprimat . Dupa Legea armelor si munitiilor actuala, armele ” de agrement ” … cu aer comprimat ( si replicile unor arme letale ) , care NU FOLOSESTE MUNITIE METALICA ” , poate fi achizitionata numai cu buletinul, de catre persoanele majore… bine-nteles , legal, de la magazinele autorizate , cu factura SI FARA SA OBTINA IN PREALABIL NICI O APROBARE DIN PARTEA POLITIEI .
  Aceste arme, pot fi folosite in scop de agrement… in incinte private, inchise si securizate ( adica sa nu fie pericol public … ) ori in poligoane autorizate , fiind interzisa purtarea lor in public, ori locuri publice, sau ca arme de ” autoaparare ” … si incarcate cu minitia aferenta ( bile de plasitc ori cauciuc ) .
  Tot la fel, fiind arme de agrement, ESTE INTERZSA EXECUTAREA TRAGERII in public, locuri publice ori inafara locurilor securizate , asupra pasarilor ori altor animale , aceasta fiind infractiune la legea vanatorii, coroborat cu infractiunea de ” uz ilegal de arme ” prevazuta de legea armelor… .
  Cel mai corect era daca erau puse si ele sub acelasi regim ca si armelor de foc letale , cand se achizitioneaza numai dupa efectuarea unui ” curs de arme si munitii „… si numai dupa aprobarea data de Politie, prin Serviciul Arme si Munitii … persoanelor care au acest drept, prevazute in lege , ca sunt la fel de periculoase ca si cele letale ( cu glontz metalic ) .
  Poate s-or gandi politrucii actuali macar… sa modifice aceste legi … si orice arma, indiferent ca este latala sau ba, ori replica a unei arme de foc… SA FIE ITERZISA si detinerea, portul si folosirea ei, sa fie exclusiv in conditiile Legii armelor si munitiilor 295/2004 rep.si modificata in 2011 .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.