33.1 C
Bistrița
vineri, iulie 4, 2025

FOTO/VIDEO – Poezia, la Bistrița: Cui să mulțumim pentru dragostea aceea atât de mare, pe deplin neașteptată… „Bistrița magica”

Încă de la început,

ne-a fost limpede.

De la început, când

încă nu știam

de unde erai,

nici de când,

nici cum te-ai născut,

nici cui să-i mulțumesc

pentru dragostea aceea atât de mare,

pe deplin neașteptată…”

Poemul de mai sus îi aparține poetului spaniol Andrés García Cerdán, cel care a și deschis seria lecturilor poetice, ieri seară, la Palatul Culturii. Spre amuzamentul publicului, Andrés García Cerdán a și încercat să-și citească poemele în română, declarându-se cucerit de „Bistrița magica”.

La Palatul Culturii a început ieri seară festivalul internațional Poezia e la Bistrița. Gavril Țărmure, managerul Centrului Cultural Municipal, alături de scriitorii Dan Coman și Marin Mălaicu-Hondrari – coordonatorii evenimentului, au acordat, în deschidere, două premii speciale.

Premiul Librarul anului a ajuns în acest an la Diana Mihuță (de la librăria Cărturești Chișinău).

Diana Mihuță a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universității de Stat din Moldova, ca traducător de franceză. A lucrat pentru un ONG al persoanelor cu HIV/SIDA ca asistentă de proiecte. A fost organizatoare comunitară în cadrul National Democratic Institute. A scris reportaje și podcasturi pentru portalul moldova.org. Din 2019 lucrează la librăria Cărturești Chișinău. „Nu cred c-am mai vrut să fac altceva decât să vorbesc despre lumea din jurul cărților. Din toamna lui 2023 am trecut pe poziția de PR și organizatoare de evenimente. Îmi place să cred că toată activitatea mea în librărie mă ajută să schimb în bine milimetrul de univers în care trăiesc…

Premiul Laura Albulescu pentru Editorul anului a fost decernat Luciei Popovici, de la Alice Books.

Alice Books s-a lansat în 2021, când şi-a propus să publice cărţi din literatura tuturor popoarelor, pentru cei mici şi cei mari, Cărţi care îţi dau de gândit, cărţi care te ajută să evadezi, cărţi care te ţin cu sufletul la gură. Cărţi controversate, cărţi la capătul cărora eşti puţin schimbat.

Poezia, la Bistrița: Lecturi poetice

Andrés García Cerdán și-a susținut doctoratul în literatură la Universitatea din Murcia și este lector la UCLM. Opera sa oscilează între eseuri, muzică și poezie.

Ca poet, a publicat El gran amor (2025), Grunge 1997-2022 (Reino de Cordelia, 2022), Químicamente puro (Pre-Textos, 2022), Equipos de respiración subacuática (Algaida, 2023), âDefensa de las excepciones (Visor, 2018), Barbarie (Rialp, Adonáis, 2015).

A câștigat Premiul Amado Alonso 2022 pentru critică literară și Premiul Internațional de Poezie Generación del 27 al Diputación pentru El gran amor.

Colaborează cu regularitate la Jot Down, ABC Artes y Letras, Quimera, Turia, Barcarola și La Galla Ciencia. Este fondator al revistelor Thader, Los deseos și Magia Verde. Rimbaud este proiectul său de poezie electrică. Organizează Oh Poetry! Fest Albacete.

Rosa Berbel (Sevilla, Spania, 1997) a publicat Las niñas siempre dicen la verdad (Hiperión, 2018) și Los planetas fantasma (Tusquets, 2022).

A câștigat, printre altele, XXI Premio de Poesía Joven Antonio Carvajal, Premio de la Crítica de Andalucía pentru debut și Premio Ojo Crítico de Poesía 2019 de Radio Nacional de España.

A publicat o selecție de poeme sub titlul Brillantes y caóticas (Sonámbulos, 2021) și a apărut în numeroase antologii naționale și internaționale. Poemele și textele sale au fost traduse integral sau parțial în engleză, poloneză, italiană, germană și olandeză.

În prezent, lucrează în cadrul Departamentului de Literatură Spaniolă al Universității din Granada.

Sorina Rîndașu (n. 2003, Suceava) este studentă la Facultatea de Litere din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Publică poezie și cronică literară în revistele Steaua, Tomis și pe platforma independentă Literomania. Este redactor asociat la Revista Timpul din România, ediția din Republica Moldova. A susținut lecturi publice la Institutul Blecher, la Saloanele de literatură ale revistei Familia, precum și la Noaptea albă a poeziei (FILIT). Este câștigătoarea marelui premiu „Constantin Virgil Bănescu“ la Concursul Național de Poezie „Același cer ce nu e“, ediția din 2022. A publicat, în 2024, volumul Regatul disfuncției (editura Cartier).

Cătălin-Mihai Ştefan (n. 1979, Tecuci) a publicat volumele de versuri Muza avatarului (leacuri pentru obsesii), Princeps Edit, 2005, reeditat sub titlul de Muza avatarului, Vinea, 2013.

Alte volume: Apaosuri (Ideea Europeană, 2012), 16 culise (Tracus Arte, 2013), Probleme sangvinice (alte apaosuri) (Charmides, 2015), Arborele de oraș (Casa de pariuri literare, 2021).

Din 2021 este coordonatorul Atelierului de lectură Junimea XXI la Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Este membru PEN Club România și membru în Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iași.

Nick Făgădar, membru al formației de rock alternativ Luna Amară și autorul unor versuri ale formației, a publicat volumul de poeme „Cineva mult mai rău decât tine va supraviețui”, la Editura Charmides, în 2023.

Seara de poezie s-a încheiat cu un concert electrizant susținut de duo-ul Bartolomey & Bittmann. Cei doi muzicieni din Austria ne-au oferit un mix fantastic de jazz, rock, funk și muzică clasică contemporană. Vioara, mandolina și violoncelul au devenit un cuceritor spațiu de explorare și experimente între compoziție și improvizație.

Nu ratați duminică, 6 iulie, la ora 20:00, la Palatul Culturii, concertul extraordinar ce va marca finalul celor 3 zile de festival pline de poezie şi muzică.

Invitați: Noua Orchestră Transilvană, dirijată de Romeo Rîmbu, și pianistul Luca Toncian

Astăzi, de la ora 11:30, în grădina Complexului Muzeal Judeţean, avem parte de o dimineaţă barbiliană: un dialog cu Ion Barbu moderat de Dan Coman și Marin Mălaicu-Hondrari

Duminică 6 iulie, ora 18:00, Ion Barbu vă invită la un perfomance şi o expoziţie la Galeria Palatului Culturii

Expoziția se intulează DIDINA COMEDIE iar la vernisaj este invitată poeta Livia Ştefan

Curator: Camelia Toma

Diseară, de la ora 18:00, la Palatul Culturii, vor citi din poemele lor

Seara se va încheia cu un concert Luna Amară.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noutățile verii, la Gelateria Aniela: Berry Cup, Limonadă AlVera și Ice Summer Drinks cu cafea sau Matcha

O vară cu arome noi, răcoritoare, v-a pregătit Gelateria Aniela! Și continuă să ne surprindă cu...

Se fac angajări la Amicii Building, Eurocompozite, Iproeb, Carmangerie Timoce: NOI locuri de muncă în Bistrița

Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior, iar Grill & Carmangeria Timoce caută două vânzătoare pentru zona Lamă. Eurocompozite recrutează lăcătuș mecanic. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB, Clinica Sanovil, Fan Courier și Restaurant ARENA by Casa EMA.

Mașina ta e pregătită de vacanță? Profită de verificarea auto de sezon oferită de MATEROM AUTOMOTIVE Bistrița

Vara a sosit, iar odată cu vremea caldă vin și planuri de escapade și concedii. Service-ul Autorizat Škoda & Multimarcă - MATEROM AUTOMOTIVE, lansează o ofertă specială la Verificare Auto de vacanță...