Trăiesc cu ciupitura ta pe spate
Uneori o simt mai tare
când mă revolt
inumană
și mă întreb
dacă și un semafor e o mamă…
Versurile de mai sus aparțin poetei spaniole Almudena Sánchez – care a susținut ieri seară un recital poetic, la festivalul Poezia e la Bistrița.
Trupa de rock alternativ Luna Amară ne-a cucerit cu un concert de excepție. De altfel, tinerii s-au ridicat din sală și au acaparat spațiul din fața scenei. I-au ovaționat pe muzicieni, au cântat alături de ei versuri știute pe de rost și i-au aplaudat minute în șir.
Prozatoarea și poeta Ioana Nicolaie se întâlnește în aceste momente cu publicul, la Muzeul Județean din Bistrița.
Diseară, la Palatul Culturii, prozatoarea originară din Sângeorz-Băi va fi distinsă cu Premiul pentru Literatură al Oraşului Bistrița.
Tot diseară, de la ora 18.00, avem parte de noi recitaluri poetice. Invitați să citească sunt
- Đorđe Ivković (Serbia)
- Dani Blanariu
- Abel Murcia Soriano (Spania)
- Mircea Cărtărescu
- Maria Ivanov (Republica Moldova)
- Noémi László
- Livia Ștefan
Seara include și un recital muzical de percuție, susținut de
Mircea Ardeleanu & Irina Rădulescu
Poezia la Bistrița – Lecturile poetice de ieri
Almudena Sanchez – proeminentă scriitoare și jurnalistă spaniolă – s-a impus drept una dintre cele mai singulare și necesare voci ale narațiunii contemporane în limba spaniolă. Cu o diplomă în jurnalism și un masterat în scriere creativă, și-a început cariera literară cu La acústica de los iglús (2016). Antologia de povestiri a atras atenția pentru originalitatea și profunzimea sa emoțională.
În 2021 a publicat Fármaco, un hibrid între eseu, jurnal și narațiune autobiografică, în care își povestește experiența cu depresia. Cartea a reprezentat un punct de cotitură în cariera sa, atât datorită aprecierii criticilor, cât și onestității radicale cu care a abordat boala mintală.
Face parte din echipa didactică a școlii Fuentetaja, unde coordonează ateliere de scriere creativă. Este co-director al festivalului Oh’ Poetry! din Albacete.
Ana Brnardić (1980) s-a născut la Zagreb, Croația. A publicat cinci volume de poezii.
Volumul său de debut, Condeiul unui înțelept (1998), i-a adus aprecierea criticilor și două premii prestigioase: Premiul Goran pentru tineri poeți și Premiul Slavic din partea Asociației Scriitorilor Croați pentru cel mai bun volum de debut. Volumul său de poezii Șerpi valsând (2005) a primit Premiul Kvirin pentru tineri poeți. A mai publicat Geneza păsărilor (2009), În sus (2015) și Un lup și un mesteacăn (2019). Volumele sale au fost publicate în România, Suedia și Franța. Este membră a platformei de poezie Versopolis. Poeziile sale au fost traduse și publicate în broșuri în Slovenia, Macedonia de Nord, Franța, Suedia, Grecia și Slovacia.
Cristina Drăghici (n. 1994, București) este poetă și medic rezident pediatru.
A debutat editorial cu volumul anticorp (Editura Charmides, 2019) și a publicat povestiri în antologia Cartea Sângeorzului, volumul II (Editura Charmides, 2022). În 2024 a publicat volumul de poezie Un râs ca un zgomot de sticle sparte (Editura Cartier), nominalizat la Premiul Tânărul Poet al Anului și la Premiul Observator Universitas.
A performat în cadrul SWORDS – SpokenWord Sessions și Strada Fără Nume. Grupaje din poemele sale au fost traduse în engleză, spaniolă și portugheză.
Alina Țârcoman-Ochea (n. 1989, Sângeorz-Băi) a vrut să devină regizor de film, dar a ajuns să fie profesor în învățământul primar.
Este licențiată în filologie și a scris o teză de masterat despre poezia sud-americană, De la avangardism la postmodernism, alegând ca studiu de caz opera literară a lui Neruda, Octavio Paz și Nicanor Parra.
A colaborat cu poeta Angela Marinescu la alcătuirea Operelor Complete (Subpoezie I & II, Proză) apărute la Editura Charmides. În septembrie 2024 revista mexicană Círculo de Poesía. Revista Electrónica de Literatura publică un colaj de 11 poeme inedite ale autoarei, traduse în limba spaniolă de Roberto Amézquita și Elena Borrás García. În octombrie 2024 debutează cu volumul de poezie „Nu doare când dormi”, la Editura Cartier.
Szántai János, născut în 1969 la Cluj are o singură diplomă, cea de medic, pe care o păstrează cu grijă în sertar.
Poet, scriitor, redactor, traducător, scenarist, dramaturg, lucrează ca redactor șef adjunct la site-ul foter.ro. Este președintele Ligii Scriitorilor Maghiari din Ardeal. A fost co-fondatorul Clubului de Lectură Nepotu’ lui Thoreau din Cluj-Napoca în 2009, împreună cu Ștefan Manasia, Claudiu Groza și Francois Bréda. Are nouă cărți publicate.
Bibliografie selectivă: Az igazi meg a márványelefánt (Elefantul de marmură și cel adevărat, 1998), Sziszüphosz továbblép (Sisif trece mai departe, 2005), Kolozsvári Robinson (Robinson de Cluj, 2019), Szálloda (Hotel, 2022), Tintapacák (Tipul pată de cerneală, 2023).
Premii: Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj (1999), Premiul Ligii Scriitorilor Maghiari din Ardeal (2013), Premiul Kemény Zsigmond al revistei Helikon (2017).
Laura Francisca Pavel a publicat în 2022 volumul de poezie Trucuri urbane, la OMG (Premiul BAC-FEST – Cartea de poezie a anului 2022; Premiul Cartea de poezie a anului 2022, debut, acordat de ARCCA).
În 2023 îi apare la OMG volumul de poezie Acţiuni şi protocoale (nominalizat la Premiul Observator Universitas şi la BAC-FEST). În 2024 publică, tot la OMG, volumul Zona de surescitare. Este prof. dr. la Facultatea de Teatru şi Film a Universităţii Babeş-Bolyai. Semnează, cu numele Laura Pavel, volume de teorie şi de istorie literară şi teatrală, dintre care două i-au fost publicate până acum în străinătate: Dumitru Tsepeneag and the Canon of Alternative Literature, tradus de Alistair Ian Blyth, Dalkey Archive Press (2011), şi Ionesco. L’Antimondo di uno scettico, tradus de Maria Luisa Lombardo, Aracne Editrice (2016).
sorin despoT (n.1985) este scriitor, vorbitor și consultant MarCom.
Volumul său de poezie apasă (Cartea Românească, 2010) a primit premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. Al doilea volum, termeni și condiții, i-a fost publicat în 2016 de Casa de Editură Max Blecher.
Cel mai recent volum, politici de confidențialitate a apărut în 2024. A coordonat timp de peste un deceniu tabăra tinerilor scriitori de la Săvârșin, realizând o duzină de antologii de poezie tînără. În prezent, organizează ateliere de scriere creativă și spoken word. Trăiește în București, unde moderează și contribuie ca vorbitor la evenimente culturale și conferințe de afaceri.
Poezia e la Bistrița – Programul zilei de duminică, 6 iulie
11.00 – 12.30
Poezia foarte tânără: Lectura participanților la Atelierele de poezie
Galeriile de Artă – Palatul Culturii Bistrița
17.00 – 19.00 – Didina Comedie
Black performance Ion Barbu & The Poets
Palatul Culturii Bistrița
20.00
Concert extraordinar: Recurs la rigoare
Noua Orchestră Transilvană
Dirijor: Romeo Rîmbu
Solist: Luca Toncian – pian