14.3 C
Bistrița
luni, septembrie 27, 2021

FOTO/VIDEO – Poezia, la Bistrița. Prima seară magică. Poeme recitate spectaculos, concert iarba Fiarelor, un gând bun pentru Laura Albulescu

Poezia la Bistrița a debutat ieri seară, la Palatul Culturii, cu un recital al muzicienilor de la „iarba Fiarelor”. A fost o seară magică, presărată cu poeme recitate spectaculos, urale, gânduri bune și revelații…

Într-o formă de zile mari, cu muzica lor specială, neaoșă și secvențele intrumentale perfecte pentru meditație și reverii nebănuite – bistrițenii de la iarba Fiarelor au devenit liantul perfect spre / întru poezie.

Premiul orașului Bistrița pentru literatură a ajuns ieri seară în brațele profesorului, criticului și poetului Ion Pop. „Pentru excepționala sa operă care a schimbat radical poezia română contemporană”, după cum și-au motivat organizatorii demersul. 

Criticul Alex Cistelecan a rostit un laudatio, iar poetul Ion Pop a recitat din versurile sale.

Premiul pentru Literatură al orașului Bistrița a fost decernat, până acum, unor scriitori importanți precum Alexandru Vlad, Angela Marinescu, Ioan Es Pop, Ion Mureșan sau Mircea Cărtărescu.

Premiul Laura Albulescu pentru Editorul anului a fost decernat Denisei Comănescu – directorul Editurii Humanitas Fiction. Denisa Comănescu a și evocat-o în câteva cuvinte pe Laura Albulescu, numind-o un „editor excepțional, care a lăsat o amprentă de neșters asupra unei mari edituri – Editura Art…

Premiul Promotorul cultural al anului a ajuns la Gelu Diaconu care a urcat pe scenă alături de fiul său, Daniel – alături de care coordonează site-ul O mie de semne.

Gelu Diaconu a citit și câteva poeme din volumul Elegiile din Drumul Taberei

Revelația serii, pentru unii dintre cei prezenți, a fost probabil Benji Horváth – poetul maghiar născut în 1988, la Târgu Mureș. A studiat filozofie și istoria religiilor la Budapesta. A publicat trei volume de poezie A cseplini díva (Diva cepliniană, în 2009), Beatcore (2015) și Az amnézia útja (Drumul amneziei, în 2016.

Când nu scrie poezii, lucrează ca redactor la revista literară maghiară „Helikon” sau ca organizator de evenimente culturale. Momentan locuiește în Cluj-Napoca.

Andrew Davidson-Novosivschei a fost aplaudat la scenă deschisă și întâmpinat cu urale. A reușit să transforme recitalul într-un spectacol plin de umor:

Andrew Davidson-Novosivschei este traducător și poet din Arizona. Stabilit de cinci ani în București, scrie poezie în română și în engleză. Poeziile scrise în română au apărut reviste precum „Tribuna” și „Poesis international”.

Alte lecturi ale primei zile de Poezie la Bistrița:

Andrei Zbîrnea: 

Lorena Enache

Nu ratați astăzi, la festivalul Poezia e la Bistrița de la ora 11.00, la Restaurantul Rapsodia – o discuție interesantă despre Literatura maghiară. Dan Coman și Andrei Dosa vor discuta cu Száva Csanád, Benji Horváth și Ágnes Kali.

Spre seară, la Palatul Culturii Bistrița, de la ora 18:00 – aveți onoarea să participați la o altă serie de lecturi. De data aceasta vor recita din poemele lor Radu Andriescu, Răzvan Andrei, Angelo Nestore, Ioana Tătărușanu, Cosmin Perța, Veronica Ștefăneț și Bibiana Collado Cabrera.

Cei care iubesc poezia și literatura în general au la dispoziție, în holul Centrului Cultural Municipal, și câteva standuri de cărți de la Librăria Aletheia:  

Programul serii de astăzi cuprinde și un recital flamenco susținut de Francisco Antonio „El Currito”, Prieto Tenorio, Romero Ruiz Mariano, Nerea Fernandez Castillo și Javier Antonio Prieto Tenorio. 

Festivalul Poezia e la Bistrița este organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Primăria Municipiului Bistrița, Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița și Societatea de Concerte Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sărbătorim un an de Marecom Bistrița, cu reduceri de 20 la sută la ORICE produs!

Calitatea produselor făcute de Marecom și solicitările tot mai multe ale clienților au determinat deschiderea unui...

Hotel Boutique Roser House Colibița angajează ospătari și bucătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Se fac angajări la Hotel Boutique Roser House Colibița, IMP România, Transmixt, Fan Curier, Italtextil Sărata sau Leoni. La Aquabis Beclean sunt disponibile un post de încasator și unul de cititor contoare. Rombat are nevoie de electricieni și mecanici.

FOTO/VIDEO: S-a deschis Carrefour Express la Bistrița – un magazin ”mai aproape de client”

Un nou magazin „mai aproape de client„ s-a deschis la Bistrița. Pe strada Împăratu Traian nr...