FOTO/VIDEO: Revoluția din ’89 a prins viață în timpul marșului comemorativ, prin amintirile depănate de cei prezenți

FOTO/VIDEO: Revoluția din ’89 a prins viață în timpul marșului comemorativ, prin amintirile depănate de cei prezenți

O mână de oameni au mărșăluit azi pe străzile Bistriței, pe același traseu ca și în 1989. Impresionante povești au ieșit la suprafață, majoritatea dintre cei prezenți fiind și cei ce au participat la Revoluție. „Am fost în primul rând, acolo. Puteau oricând să tragă în noi…”, își aminteau aceștia.

30 de ani de la momentul în care românii și-au câștigat libertatea!

Am fost și eu la Revoluție. Acolo, în primul rând. A fost greu. Grele vremuri. Nu beneficiez de nimic că am fost în primul rând. Au trecut anii și parcă e mai bine. Dar e și mai rău. Ne-au vândut țara, bucată cu bucată. Firmele noastre de ce nu au fost bune?? Dai gazul la nemți, și ei încasează profit, când e gazul tău. Ne-au vândut, asta au făcut în 30 de ani”, a povestit un taximetrist.

O mână de oameni, adunată în fața Fabricii Mecanice de pe strada Industriei, au decis să străbată același traseu ca în 1989, doar că de această dată, având oamenii legii alături și nu temându-se de ei.

„Am fost șapte nebuni. Care am inițiat totul. Apoi am ieșit din firmă vreo 20 de oameni. Ne temeam, că eram puțini, și speram să iasă și alții. Ne temeam să nu tragă în noi, mai ales că șefii ne și amenințau”, și-au amintit bistrițenii.

Pe parcursul traseului, au fost locuri în care amintirile prindeau viață.

„Uite aici, de la firma asta, nu a ieșit nimeni. Încă scrie pe ea Republica Socialistă Română. În 30 de ani nu au avut bani să refacă nici măcar fațada”, au spus participanții la marș.

De la altă firmă, oamenii au ieșit cu zecile afară.

„Le spuneam să nu se mai schimbe de haine. Ca nu cumva când intră în vestiare să fie închiși acolo. Tocmai de aceea mulți dintre cei ce au mărșăluit atunci erau în uniformele de lucru”, și-au amintit bistrițenii.

Apoi, din loc în loc, priveau spre clădirile noi construite în zone în care au fost fabricile de altădată.

Aici ne-am întâlnit cu o tânără, care avea un brad. Am întrebat-o dacă nu vrea să ne lase să îi punem un fular negru. A fost de acord și de aici ni s-a alăturat pe tot traseul”, și-au amintit cei mai vârstnici, pe când erau aproape la intersecția Drumului Cetății cu Drumul Sigmirului.

Pe lângă brad, au mai avut cu ei o coroană, primită de la o florărie.

Uite că mai există florăria asta! De aici (n.r florărie de pe strada General Grigore Bălan) am primit o coroană. Era vorba că tânărul ăla, Bucur, ce a murit la București, ar fi fost adus aici la capelă. Dar nu era, însă noi am primit o coroană de flori de aici”, au spus revoluționarii.

Bistrițenii și-au amintit cum tot mai multă lume li s-a alăturat, ajungând la aproape 11.000 de oameni care au mărșăluit în 22 decembrie 1989.

„A fost un marș pașnic. Puteau foarte ușor oamenii să fure din fabrici arme mai vechi și să le folosească. Sau să aibă la ei sticle cu combustibil și să dea foc. Dar nu. A fost un marș liniștit”, spuneau azi bistrițenii.

Când au ajuns în dreptul stației de pompieri, a apărut un zâmbet pe fețele celor prezenți.

Aici era o unitate militară! Când ne-au văzut, și-au aruncat șepcile în aer și ne încurajau. Curajoși! Foarte curajoși”, spuneau aceștia.

Ceea ce i-a unit pe toți participanții la marșul de azi a fost sentimentul de nostalgie. Chiar dacă mulți dintre ei sunt plecați în străinătate, și au venit doar pentru a comemora momentul Revoluției.

Am avut o prietenă care a murit atunci. Au murit mulți tineri. Pentru noi, pentru poporul român. Deși au trecut 30 de ani de atunci, în fiecare an, în luna decembrie suntem cuprinși de un sentiment de nostalgie. Indiferent unde suntem, străini într-o țară străină. Dar avem România în sufletele noastre. Ai mei știu că în luna decembrie nu au ce să povestească cu mine. Îmi sun prietenii și plângem. Momentul acela e încă viu în noi”, au povestit printre lacrimi unii dintre participanți.

Aceștia și-au amintit de cum stăteau la cozi pentru lapte, pâine, carne. Cum înghețau de frig în apartamente.

„Cine spune că era mai bine înainte, îi provoc să-și mai aducă aminte ce era atunci. NU a fost mai bine. Chiar dacă nici acum nu e foarte bine, înainte de ’89 chiar nu era mai bine”, au mai spus aceștia.

S-ar părea că a existat un moment de panică, totuși, la vremea respectivă. Dar nu în timpul marșului.

Teamă ne-a fost în noaptea de 22/23 decembrie. Atunci era vorba că sunt ceva elicoptere pe la Șintereag și ne-am temut pentru viața noastră”, și-au amintit unii dintre cei prezenți.

Pe parcursul marșului, unii bistrițeni ieșeau la geamuri să urmărească ce se întâmplă.

„Și eu am fost la Revoluție. În prima linie. Oh, ce greu a fost. Îmi amintesc acele vremuri. Acuma, la 30 de ani de la Revoluție, ne e mai bine. Totuși, e mai bine ca și atunci. Și cum va fi de aici încolo, veți vedea voi, generația mai tânără, că noi deja suntem bătrâni”, au spus unii de pe margine.

Puțini li s-au mai alăturat pe parcurs celor câțiva bistrițeni ce au mărșăluit azi. S-au mulțumit să îi salute cu mâna sau să le zâmbească.

Unii dintre cei ce au participat la marș azi, au fost plecați în străinătate. Sau încă stau peste graniță.

„Am plecat pentru că nu ne găseam de lucru aici. Mai ales când le spuneam că facem parte din asociațiile care au participat la Revoluție. Nu ne-a fost ușor. Și nu ne e. Dar România e în inimile noastre. Și mai ales în luna decembrie, nu putem uita”, au povestit bistrițenii.

Întregul traseu a fost presărat cu oftat-uri nostalgice, cu râsete, cu lacrimi și cu frânturi din vremea comunistă, din momentul revoluției, dar și discuții despre troița mutată de autorități în cimitir.

Totuși, există și un regret din partea celor ce au participat la Revoluție.

„Noi ne-am dat o palmă, singuri, după Revoluție. Că am lăsat partidele la putere, crezând că o să facă bine. Am ajutat, imediat după revoluție, locuitorii județului, prin prietenii. Am făcut schimburi. Am dat piese mecanice, am primit ulei. Se poate conduce un județ și fără să faci parte din partid. Dar noi ne-am dat atunci singuri o palmă. Vom vedea ce va mai fi de acum încolo. Deși suntem în vârstă deja, România, și momentele din ’89 sunt încă vii în noi”, au mărturisit aceștia.

Marșul s-a încheiat în fața Prefecturii, locul în care s-a strigat VICTORIE acum 30 de ani.

Un eveniment astral: Se reia campania „Fură o carte! Te ajută popa!” martie 4, 2021 - Spre bucuria și satisfacția multora dintre noi, campania „Fură o carte! Te ajută popa!” a fost reluată de inițiatorul acesteia – preotul Crin Triandafil Theodorescu. Totul a pornit de la un fapt divers petrecut în februarie 2020, când o adolescentă a furat o carte dintr-un supremarket.
Aquabis: Se montează un regulator de presiune pe rețeaua de distribuție din Târlișua. Cum vor fi afectați locuitorii martie 4, 2021 - Se va monta un regulator de presiune pe rețeaua de distribuție din Târlișua, astăzi, 4 martie 2021. Cum vor fi afectați localnicii:
Ancuța Cârcu: „În dosar sunt 200 de persoane, pe care nu le cunosc”. Judecătoria Turda se pronunță mâine cu privire la arestare martie 4, 2021 - Ancuța Cârcu s-a prezentat ieri în fața judecătorilor turdeni, pe masa cărora s-a aflat o propunere de arestare cu numele său. Bistrițeanca a spus că nu cunoaște niciuna din cele 204 persoane din dosar și că este nevinovată. Judecătoria Turda a amânat pronunțarea cu privire la propunerea de arestare pentru mâine.
OFICIAL, de mâine: Dolha – prefect, Toth și Attila – subprefecți martie 3, 2021 - Guvernul s-a întrunit în ședință astăzi, iar unul dintre punctele de pe ordinea ed zi a fost numirea prefecților și subprefecților. Astfel, de mâine, este OFICIAL: Dolha - prefect, Toth și Attila - subprefecți. 
FOTO/VIDEO: GRAV accident la Salva – victimă încarcerată martie 3, 2021 - Un grav accident de circulație a avut loc în Salva. Un autoturism a părăsit partea carosabilă, iar un bărbat a rămas încarcerat.
Peste 1.500 dintre mașinile controlate de RAR în județ, găsite cu nereguli martie 3, 2021 - RAR și Poliția Rutieră au verificat anul trecut, în trafic, peste 1.911 de autoturisme. Dintre acestea, peste 1.500 au fost găsite cu nereguli. CARE au fost cele mai des întâlnite probleme:
Daniel Suciu (deputat PSD BN): Până și ajutorul de înmormântare a fost diminuat! martie 3, 2021 - Daniel Suciu, deputatul PSD BN, a comentat, recent, votul acordat de coaliția majoritară bugetului pentru 2021. „Până și ajutorul de înmormântare a fost diminuat!”, s-a revoltat deputatul.
FOTO: O tânără a rămas încarcerată, după ce mașina în care se afla a ajuns în șanț martie 3, 2021 - Un accident rutier a avut loc în Rusu Bârgăului. Două autoturisme au colizionat frontal, iar în urma impactului, una dintre ele a ajuns în șanț. O tânără a rămas încarcerată între fiarele mașinii. 
O provocare, pentru elevii din Bistrița-Năsăud: EROUL din localitatea mea martie 3, 2021 - Elevii din Bistrița-Năsăud au vreme până în 10 mai să conceapă o lucrare despre eroul din localitatea sau familia lor. Este vorba despre un inedit concurs de istorie, adresat copiilor din gimnaziu sau liceu. Cele mai bune lucrări vor fi distinse cu premii în bani și diplome.
Vaccinare „drive-thru”, în etapa a III-a! martie 3, 2021 - Etapa a II-a de vaccinare va începe, teoretic, pe 15 martie 2021. Autoritățile iau în considerare inclusiv vaccinarea de tip „drive - thru”. Astfel, cetățenii s-ar putea vaccina din confortul... mașinii.
FOCAR Covid într-un sat izolat din județ! „Nu ne explicăm fenomenul”, spune primarul martie 3, 2021 - Un sat din județ a reușit să-i șocheze pe toți! Deși destul de izolat, cu doar „o mână de oameni”, zona a devenit acum focar COVID. „Nu reușim să ne explicăm cum s-a ajuns la așa ceva, mai ales că majoritatea sunt oameni în vârstă, care nu prea circulă”, a declarat primarul comunei.
Peste 100 de femei de la țară și-au găsit de lucru în prima luna a anului 2021 martie 3, 2021 - AJOFM BN a anunțat că a ajutat 206 bistrițeni să-și găsească de lucru în prima lună a anului 2021. Majoritatea celor angajați sunt femei....și un procent însemnat..femei de la țară. 
Noul site al municipalității a adus servicii online în plus, dar a „tăiat” din datele de contact ale funcționarilor martie 3, 2021 - De Mărțișor, Primăria Bistrița le-a făcut cadou bistrițenilor un nou site, mult mai prietenos, dar și o serie de servicii online în plus. A tăiat însă pe altă parte, „ascunzând” telefoanele de serviciu ale funcționarilor din primărie. Aceștia mai pot fi găsiți doar pe fix.
Ioan Turc: Tomberoanele subterane de pe Petre Ispirescu nu sunt permanente! martie 3, 2021 - Una dintre soluțiile administrației locale pentru colectarea „ca la carte” a deșeurilor e folosirea de tomberoane subterane. O astfel de „construcție” a apărut pe strada Petre Ispirescu. „E doar temporar amplasată acolo, pentru ca bistrițenii să vadă CE înseamnă acest sistem de colectare!”, a declarat Ioan Turc.
OAMENI din BN: Ana Bodescu din Salva, Tezaur Uman Viu: „Toate cele de demult au fost mai trainice…” martie 3, 2021 - „Autentic este lucrul adevărat. Că nu poți pune la cămeșa de pânzoaică o șipcă de nailon, că nu mere…! Autentic înseamnă lucrat de mână și lucrat în casă… Oricâte mașinării ar fi pe lumea asta nu le potrivesc așa cum le potrivești tu cu mâna…”, ne mărturisește meșterul popular Ana Bodescu, din Salva, într-un interviu publicat de Centrul Județean pentru Cultură:
Prefectul Dolha vrea premii „motivante” pentru cei care își pârăsc vecinii că aruncă gunoiul în natură martie 3, 2021 - În urma vizitelor în zonele unde oamenii aruncă gunoiul aiurea, prefectul Stelian Dolha a ajuns la concluzia că singurele metode de a stopa acest fenomen este supravegherea intensă, sancționarea vinovaților și chiar acordarea de premii „motivante” pentru cei care-și pârăsc vecinii sau cunoscuții care aruncă gunoiul în natură.
WONDERLAND: Cum stăm noi TOCMAI în capitală, fără să știm…! martie 2, 2021 - Așa cum ați auzit! Dacă voi credeți că locuiți într-o mică urbe în nordul țării, să știți că nu e NIMIC mai fals...! Citadina noastră - că așa-i place Turc-ului nostru să-i spună, e TOCMAI capitala țării! E... Bucureștiul!
Decizie FINALĂ: Dosarul 10 August – ÎNCHIS! UPDATE- se vrea sesizare la CEDO și organizare de proteste martie 2, 2021 - DIICOT a cerut redeschiderea dosarului „10 August” în care erau condamnați șefii Jandarmeriei. Tribunalul București a respins astăzi cererea, decizia fiind finală. Astfel, cei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei scapă definitiv de răspundere penală. UPDATE: Se dorește sesizare la CEDO și organizare de proteste.
VIDEO – Senatorul Ioan Deneș: Actuala coaliție funcționează după principiul „Ciocu’ mic că acum noi suntem la putere” martie 2, 2021 - Senatorul Ioan Deneș consideră că actuala coaliție funcționează după principiul „Ciocu' mic că acum noi suntem la putere”:
Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare! Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte, condamnată și ea martie 2, 2021 - Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, și-a primit sentința finală. Cele șapte condamnări au fost contopite într-o sentință de 8 ani închisoare cu executare. EBA, fata fostului președinte, Traian Băsescu, a primit și ea cinci ani de închisoare cu executare.
SURSE: Firma de audit la care a renunțat Primăria Bistrița vrea scuze de la Turc și penalizări pentru întârzierea contractului martie 2, 2021 - Firma la care a apelat Primăria Bistrița pentru audit și la care ulterior a renunțat după ce primarul Ioan Turc a constatat că administratoarea acesteia este inculpată într-un dosar penal cere municipalității „să revină asupra deciziei” și să renunțe la rezilierea contractului. Surse Bistrițeanul.ro spun că administratoarea firmei ar vrea și penalizări pentru întârzierea contractului și chiar și scuze publice.
EXPLOZIE de cazuri COVID: 60 bistrițeni depistați pozitiv! Lazany: Valul 3 își arată colții! martie 2, 2021 - DSP BN raportează 60 de cazuri noi de COVID depistate în ultimele 24 de ore. „Avem 79 de pacienți deja pe secția COVID, din care 8 la ATI! Se pare că al treilea val își arată colții”, a declarat Gabriel Lazany, managerul SJUB.
COVID-ul nu l-a ocolit nici măcar pe Robert! Dar el, un învingător, ca-ntotdeauna! martie 2, 2021 - Robert Gira - copilul minune din Năsăud - demonstrează că e un luptător și un... învingător! COVID-ul nu l-a ocolit, dar a trecut cu bine și peste această experiență. Mai mult, face tot mai mulți pași - la propriu - spre o viață normală!
VIDEO: Bogdan Ivan Gruia – StartUp Nation pentru Studenți, un sprijin pentru tinerii care ar putea inova România martie 2, 2021 - Deputatul PSD BN Bogdan Ivan Gruia a comentat într-o intervenție în parlament faptul că în bugetul pe 2021 nu se regăsesc preocupările pentru tinerii și studenții din România. „Avem atât de mulți tineri deștepți care vor să crească România și nu au niciun sprijin din partea statului!”
Cum și-a dat seama arhitectul Andrei Popescu că se „operează” cu două PUG-uri la Primăria Bistrița martie 2, 2021 - Prezent aseară la Bistrițeanul Live, arhitectul Andrei Popescu a vorbit despre cum și-a dat seama că la Primăria Bistrița se ține cont de două PUG-uri, fiind eliberate certificate de urbanism în subzone funcționale care în PUG-ul oficial de pe site nu există.
SURPRIZĂ: Ioan Turc și-a luat al cincilea consilier! Fiica unui fost șef din SRI martie 2, 2021 - Prima zi de primăvara i-a adus primarului Ioan Turc încă un consilier personal, al cincilea. Este vorba despre Adeline-Cristina Cozma, care este și consilier local al comunei Rodna. Printre altele, Adeline-Cristina este și fiica lui Sorin Cozma, fostul șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI.
Aquabis: Lucrări de mentenanță, astăzi, în Cușma. Cum vor fi afectați localnicii martie 2, 2021 - Se vor efectua lucrări de mentenanță, astăzi, 2 martie 2021, în Cușma - anunță Aquabis. Cum vor fi afectați localnicii:
Rostul de dimineață: Prea multe măști… Prea puține chipuri. Multe alte surprize, în centrul Bistriței martie 2, 2021 - Prea multe măști, prea puține chipuri – dar cine vrea să simtă pe pielea lui cum anume se scrie liniștea, la Bistrița, musai să dea o raită prin centrul orașului. Aici vă așteaptă cuminți și însuflețite, colorate și haioase, spectaculoase sau pur și simplu călduroase – o mulțime de surprize.
Temperaturile de primăvară au pus lacătul pe Pârtia Cocoș martie 2, 2021 - Ieri, în prima zi de primăvară Pârtia Cocoș a declarat sezonul de iarnă închis. Nici sezonul acesta bistrițenii nu au avut ocazia să se bucure de pârtia de lângă Bistrița mai mult de 2-3 săptămâni.
Bistrița a depășit incidența de 1,5/1.000! Noi restricții, începând de mâine: martie 1, 2021 - Autoritățile județene anunță noi restricții în municipiul Bistrița. Asta după ce incidența cazurilor COVID a depășit 1,5/1.000 de locuitori.