8.9 C
Bistrița
joi, aprilie 25, 2024

FOTO/VIDEO: Revoluția din ’89 a prins viață în timpul marșului comemorativ, prin amintirile depănate de cei prezenți

O mână de oameni au mărșăluit azi pe străzile Bistriței, pe același traseu ca și în 1989. Impresionante povești au ieșit la suprafață, majoritatea dintre cei prezenți fiind și cei ce au participat la Revoluție. „Am fost în primul rând, acolo. Puteau oricând să tragă în noi…”, își aminteau aceștia.

30 de ani de la momentul în care românii și-au câștigat libertatea!

Am fost și eu la Revoluție. Acolo, în primul rând. A fost greu. Grele vremuri. Nu beneficiez de nimic că am fost în primul rând. Au trecut anii și parcă e mai bine. Dar e și mai rău. Ne-au vândut țara, bucată cu bucată. Firmele noastre de ce nu au fost bune?? Dai gazul la nemți, și ei încasează profit, când e gazul tău. Ne-au vândut, asta au făcut în 30 de ani”, a povestit un taximetrist.

O mână de oameni, adunată în fața Fabricii Mecanice de pe strada Industriei, au decis să străbată același traseu ca în 1989, doar că de această dată, având oamenii legii alături și nu temându-se de ei.

„Am fost șapte nebuni. Care am inițiat totul. Apoi am ieșit din firmă vreo 20 de oameni. Ne temeam, că eram puțini, și speram să iasă și alții. Ne temeam să nu tragă în noi, mai ales că șefii ne și amenințau”, și-au amintit bistrițenii.

Pe parcursul traseului, au fost locuri în care amintirile prindeau viață.

„Uite aici, de la firma asta, nu a ieșit nimeni. Încă scrie pe ea Republica Socialistă Română. În 30 de ani nu au avut bani să refacă nici măcar fațada”, au spus participanții la marș.

De la altă firmă, oamenii au ieșit cu zecile afară.

„Le spuneam să nu se mai schimbe de haine. Ca nu cumva când intră în vestiare să fie închiși acolo. Tocmai de aceea mulți dintre cei ce au mărșăluit atunci erau în uniformele de lucru”, și-au amintit bistrițenii.

Apoi, din loc în loc, priveau spre clădirile noi construite în zone în care au fost fabricile de altădată.

Aici ne-am întâlnit cu o tânără, care avea un brad. Am întrebat-o dacă nu vrea să ne lase să îi punem un fular negru. A fost de acord și de aici ni s-a alăturat pe tot traseul”, și-au amintit cei mai vârstnici, pe când erau aproape la intersecția Drumului Cetății cu Drumul Sigmirului.

Pe lângă brad, au mai avut cu ei o coroană, primită de la o florărie.

Uite că mai există florăria asta! De aici (n.r florărie de pe strada General Grigore Bălan) am primit o coroană. Era vorba că tânărul ăla, Bucur, ce a murit la București, ar fi fost adus aici la capelă. Dar nu era, însă noi am primit o coroană de flori de aici”, au spus revoluționarii.

Bistrițenii și-au amintit cum tot mai multă lume li s-a alăturat, ajungând la aproape 11.000 de oameni care au mărșăluit în 22 decembrie 1989.

„A fost un marș pașnic. Puteau foarte ușor oamenii să fure din fabrici arme mai vechi și să le folosească. Sau să aibă la ei sticle cu combustibil și să dea foc. Dar nu. A fost un marș liniștit”, spuneau azi bistrițenii.

Când au ajuns în dreptul stației de pompieri, a apărut un zâmbet pe fețele celor prezenți.

Aici era o unitate militară! Când ne-au văzut, și-au aruncat șepcile în aer și ne încurajau. Curajoși! Foarte curajoși”, spuneau aceștia.

Ceea ce i-a unit pe toți participanții la marșul de azi a fost sentimentul de nostalgie. Chiar dacă mulți dintre ei sunt plecați în străinătate, și au venit doar pentru a comemora momentul Revoluției.

Am avut o prietenă care a murit atunci. Au murit mulți tineri. Pentru noi, pentru poporul român. Deși au trecut 30 de ani de atunci, în fiecare an, în luna decembrie suntem cuprinși de un sentiment de nostalgie. Indiferent unde suntem, străini într-o țară străină. Dar avem România în sufletele noastre. Ai mei știu că în luna decembrie nu au ce să povestească cu mine. Îmi sun prietenii și plângem. Momentul acela e încă viu în noi”, au povestit printre lacrimi unii dintre participanți.

Aceștia și-au amintit de cum stăteau la cozi pentru lapte, pâine, carne. Cum înghețau de frig în apartamente.

„Cine spune că era mai bine înainte, îi provoc să-și mai aducă aminte ce era atunci. NU a fost mai bine. Chiar dacă nici acum nu e foarte bine, înainte de ’89 chiar nu era mai bine”, au mai spus aceștia.

S-ar părea că a existat un moment de panică, totuși, la vremea respectivă. Dar nu în timpul marșului.

Teamă ne-a fost în noaptea de 22/23 decembrie. Atunci era vorba că sunt ceva elicoptere pe la Șintereag și ne-am temut pentru viața noastră”, și-au amintit unii dintre cei prezenți.

Pe parcursul marșului, unii bistrițeni ieșeau la geamuri să urmărească ce se întâmplă.

„Și eu am fost la Revoluție. În prima linie. Oh, ce greu a fost. Îmi amintesc acele vremuri. Acuma, la 30 de ani de la Revoluție, ne e mai bine. Totuși, e mai bine ca și atunci. Și cum va fi de aici încolo, veți vedea voi, generația mai tânără, că noi deja suntem bătrâni”, au spus unii de pe margine.

Puțini li s-au mai alăturat pe parcurs celor câțiva bistrițeni ce au mărșăluit azi. S-au mulțumit să îi salute cu mâna sau să le zâmbească.

Unii dintre cei ce au participat la marș azi, au fost plecați în străinătate. Sau încă stau peste graniță.

„Am plecat pentru că nu ne găseam de lucru aici. Mai ales când le spuneam că facem parte din asociațiile care au participat la Revoluție. Nu ne-a fost ușor. Și nu ne e. Dar România e în inimile noastre. Și mai ales în luna decembrie, nu putem uita”, au povestit bistrițenii.

Întregul traseu a fost presărat cu oftat-uri nostalgice, cu râsete, cu lacrimi și cu frânturi din vremea comunistă, din momentul revoluției, dar și discuții despre troița mutată de autorități în cimitir.

Totuși, există și un regret din partea celor ce au participat la Revoluție.

„Noi ne-am dat o palmă, singuri, după Revoluție. Că am lăsat partidele la putere, crezând că o să facă bine. Am ajutat, imediat după revoluție, locuitorii județului, prin prietenii. Am făcut schimburi. Am dat piese mecanice, am primit ulei. Se poate conduce un județ și fără să faci parte din partid. Dar noi ne-am dat atunci singuri o palmă. Vom vedea ce va mai fi de acum încolo. Deși suntem în vârstă deja, România, și momentele din ’89 sunt încă vii în noi”, au mărturisit aceștia.

Marșul s-a încheiat în fața Prefecturii, locul în care s-a strigat VICTORIE acum 30 de ani.

[arve url=”https://youtu.be/d6H25zwfpnI” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.