12.5 C
Bistrița
vineri, mai 27, 2022

FOTO/VIDEO – Romeo Florian, primar Lechința: „Spre bucuria noastră, am rezolvat problema canalizării”

Romeo Florian, primar de 12 ani în Lechința, a fost invitat ieri la Bistrițeanul Live. Edilul a vorbit despre cele mai importante proiecte derulate aici, dar și despre investițiile pe care le-a realizat în comunitate.

Primarul Romeo Florian din Lechința a subliniat că a reușit să rezolve, în sfârșit, problema canalizării în Lechința – un aspect care ține de civilizație, în definitiv.

S-a reușit finalizarea rețelei de canalizare și realizarea unei stații de epurare în Sângoerzul Nou, tot anul acesta.

Spre bucuria noastră, s-a rezolvat și problema canalizării în Vermeș. Avem un studiu de fezabilitate pregătit, așteptăm deschiderea noilor axe de fonduri europene. Studiul este făcut pentru Chiraleș, Țigău și Sâniacob. Fiind sate mici, am legat cele trei sate sub o singură stație de epurare. Pregătisem acest studiu pentru Fondul de Dezvoltare și Investiții.

Am pregătit încă un studiu de fezabilitate pentru toate străzile și străduțele care au mai rămas de asfaltat în cele șapte sate componente. Din păcate, noul guvern a desființat Fondul de Dezvoltare și Investiții, așa că nu am mai primit finanțarea…”, a explicat Romeo Florian. Primarul a precizat că acest fond era practic un credit care avantaja comunele mici. Chiar dacă nu a avut succes cu acest fond, primarul din Lechința este decis să găsească însă alte soluții.

În cel de-al doilea mandat, Romo Florian nu a ratat nicio finanțare pe fonduri europene.

Tot ce s-a putut accesa, am accesat. În 2008 nu era nicio palmă de asfalt în Lechința. În afară de drumurile județene și Strada Gării, care era doar betonată. Nici nu visam să reușesc să fac 12 kilometri de drumuri în hotar, între mălaie, pe lângă vii. Am prins atunci o finanțare pe fonduri europene. Am fost atunci primii pe țară, cu punctajul maxim de 100 de euro.

Am reușit să reabilităm și un pod foarte important. Drumurile noastre agricole duc în zone unde terenurile sunt toate cultivate cu viță de vie sau culturi mari. Aveam un pod în Lechința în stare deplorabilă. Am reușit să-l demolăm și să construim un pod nou peste râul Dipșa. El deservește peste 600 de hectare de terenuri agricole care sunt lucrate”, a mai spus Romeo Florian.

Și prin PNDL s-au modernizat foarte multe obiective, în Lechința

Romeo Florian s-a declarat foarte mulțumit de PNDL, un program de finanțare prin care a reușit să modernizeze multe obiective, de la drumuri și până la grădinițe.

Avem acum, zic eu, cea mai frumoasă grădiniță din județ, în Lechința! La grupa cu program prelungit le gătim în fiecare zi copiilor trei feluri de mâncare. Părinții plătesc 6 lei pe zi, iar copiii au parte de mâncare bună și caldă.

Avem și o grupă socială pe care o subvenționăm de Primărie. Este acolo o trupă de educatoare grozave care fac minuni cu copiii de-acolo. Sunt foarte implicate și suntem foarte mândri de ele…”, a mărturisit Romeo Florian.

Edilul a mai precizat că se contruiesc acum grădinițe pe fonduri europene și la Vermeș și Sângeorzul Nou. „Interioarele sunt deja finalizate. În exterior vor exista părculețe și locuri de joacă. Sunt foarte frumoase, sper să și fie apreciate de oameni”, a subliniat edilul.

Tot prin PNDL se lucrează acum la o construcție cu 10 săli de clasă, laboratoare și bibliotecă. Va fi acolo și un atelier pentru practică mecanică. Este aproape finalizat, urmează doar organizarea licitației pentru dotarea atelierului. Se vor achiziționa aparate de sudură, menghină, bacuri, și tot ce este necesar…

Până acum, elevii de la profesională erau transportați la Raal sau Comelf, pentru orele de practică. Era un efort destul de mare pentru administrația locală, a recunoscut primarul din Lechința.

Acesta a mai admis că este stresat și în legătură cu începutul școlii și transportul elevilor. „Nu știm exact ce se va întâmpla. Avem un proiect Impact Lechința, se numește, derulat prin POCU, în parteneriat cu Consiliul Județean. Încercăm achiziționarea a 250 de tablete, pentru copiii din familii defavorizate, pentru a le asigura accesul online la activitățile școlare. Am primit o donație de 10 tablete și de la RCS, le mulțumim pentru asta...”, a mai transmis Romeo Florian.

Alte detalii despre administrația din Lechința puteți descoperi urmărind întreaga emisiunea, mai jos: 

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbistriteanul.ro%2Fvideos%2F607827559877524%2F&show_text=0&width=560″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

5 moduri prin care să-ți surprinzi partenerul

Simți că rutina îți acaparează relația? Surprinde-ți partenerul cu gesturi mici, dar însemnate, care să mențină...

Cauți ansambluri de joacă outdoor și jucării de sezon pentru cei mici?! La FILEXPO găsești de toate!

Dacă ești în căutarea unor jucării de sezon pentru copii, dacă vrei să faci un cadou...

Weekend mediteraneean, pe Pietonal: scoici, calamari, pui de baltă, caracatițe, gătite de bucătari pricepuți!

Finalul acesta de săptămână vi-l puteți petrece savurând bunătăți mediteraneene și orientale. Pe Pietonalul Liviu Rebreanu...