11 C
Bistrița
luni, martie 27, 2023

FOTO/VIDEO: Un concert simbolic, de împrietenire și înfrățire…

„România și marea muzică a lumii” – un concert cu valențe simbolice, pentru că muzica este un limbaj foarte eficient atunci când vine vorba despre împrietenire și înfrățire între popoare… Compoziții celebre pentru Polonia, Germania, Spania, Italia, România și Republica Moldova – la Bistrița:

Avem onoarea, în această seară, să vă propunem un concert care are valențe simbolice și care are în repertoriu piese din toate țările invitaților noștri de onoare din aceste zile. Am considerat că muzica este un limbaj foarte eficient atunci când vine vorba despre împrietenire și înfrățire între între popoare, așa că am selectat compoziții reprezentative pentru Polonia, Germania, Spania, Italia, România și Republica Moldova…”, a precizat managerul Gavril Țărmure, în deschiderea unui concert simfonic extraordinar desfășurat ieri seară la Centrul Cultural „Dacia”.

Evenimentul a fost dedicat delegațiilor de oficialități din Germania (Kyffhauser, Neubrandenburg și Kassel), Myslenice (Polonia), Rivoli (Italia), Glodeni (Republica Moldova), Leskovac (Serbia) şi Madrid (Spania) – invitate să celebreze în aceste zile la Bistrița Centenarul Unirii.

Concertul susținut de Orchestra Operei Naționale din Cluj, dar și muzicieni din Noua Orchestră Transilvană – dirijați de Romeo Rîmbu, un foarte cunoscut muzician care vine frecvent la Bistrița, și care și-a demonstrat, de-a lungul timpului, și calitățile de interpret, nu doar dirijor de orchestre.

Invitați alături de orchestră au fost soliștii Filarmonicii Banatul din Timișoara – Sorin Petrescu (pian) și Doru Roman (percuție), alături de care bistrițenii au avut ocazia să asculte una dintre vocile cele mai puternice și expresive din Transilvania – soprana  Daniela Păcurar Neamțu, care a câștigat, între alte distincții, inclusiv Marele Premiu al  concursului din Luca (Italia).

[arve url=”https://youtu.be/wnbCVHa2j10″ /]

Din program au făcut parte compoziții semnate de Beethoven (Uvertura Coriolan), Max Bruch (Melodie românească) și Händel (Rinaldo – Aria „Lascia ch’io pianga”), Chopin (Poloneza militară pentru orchestră și Poloneza eroică pentru pian și orchestră), Rossini (Semiramida – Aria „Bel raggio lusingher”), Reverberi (La Serenissima) Zarzuela R. Chapi (Al pensar en el dueno de mis amores) și  Granados (Orientale), dar și piesele celebre ale unor compozitori români și moldoveni: Brediceanu (Brâu bucovinean) și Elinescu (Scenă pastorală română).

[arve url=”https://youtu.be/ehmDdPbJTbA” /]

[arve url=”https://youtu.be/A9FcdTnOPuA” /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...