20 C
Bistrița
luni, iulie 21, 2025

FOTO/VIDEO: Un sfert de secol de excelență în Geografia Turismului, la UBB Extensia Bistrița

Universitatea Babeș-Bolyai Extensia Bistrița a celebrat astăzi 25 de ani de funcționare a specializării Geografia Turismului la Bistrița. Este un moment emoționant. Până acum poate nu ne-am dat seama ce înseamnă cei 25 de ani de Geografia Turismului la Extensia Bistrița. Este o generație întreagă de absolvenți. Prima generație a absolvit cursurile în 2002…

Și eu sunt aici din 2002, printre cei mai longevivi profesori ai departamentului. În 2001 eramcolaborator, apoi am fost angajat și îmi place la ce s-a ajuns. Am evoluat și am schimbat lucrurile în bine”, a precizat pentru Bistrițeanul.ro dr. Eduard Schuster, șef lucrări și director al Departamentului de Geografie la Extensia Universitară Bistrița.

Acesta s-a declarat încântat de colaboratorii foarte buni și profesorii eperimentați și dedicați.

Numărul studenților a fluctuat la început, a crescut la un moment dat la o cifră de 90 – 100 de studenți per an. Nu neapărat că ne era greu să gestionăm trei sau patru grupe de studenți, dar am observat că piața muncii nu era în stare să absoarbă un număr atât mare de absolvenți deodată. Situația s-a reglat în timp, nu am intervenit cu nimic. Iar numărul studenților s-a stabilizat acum la 35 – 40 de studenți pe an universitar.

Avem peste 30 de absolvenți în fiecare an. Este numărul optim, din câte am observat.

Facem chestionare post-absolvire și după un an, și după doi ani, însă din păcate nu avem cifre foarte exactic statistic vorbind. Dar 30-40% din absolvenți se angajează după doi sau trei ani, într-un domeniu de profil – Turism sau Geografie.

Fie predau și sefac profesori, se duc mai departe la Masterat și Doctorat, unii lucrează în HoReCa sau în agenții de turism”, a mai spus dr. Eduard Schuster.

La ceremonia de celebrare a celor 25 de ani de existență, decanul Facultății de Geografie de la UBB Cluj, a înmânat o plachetă de excelență directorului Eduard Schuster.

Extensia Universitară Bistrița este parte a rețelei de 11 unități academice din teritoriu ale prestigioasei Universități Babeș-Bolyai.

Anul trecut s-au împlinit 25 de ani de la înființarea, în cadrul Colegiului Universitar Bistrița al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (viitoarea Extensie Universitară Bistrița), a Colegiului de Activități Turistice. Acesta oferea studenților 3 ani / zi – o specializare de învățământ superior de scurtă durată, cu două linii de studiu – limba română și limba germană, afiliată Catedrei de Geografie Umană.

La acel moment (1999), activitatea de predare era asigurată de cadre didactice de la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca și de profesori de geografie și de specialiști în domeniul economiei turismului din Bistrița.

Reflectând evoluția Universității Babeș-Bolyai și a Facultății de Geografie, specializarea din Bistrița se dezvoltă constant. Din anul universitar 2005-2006, odată cu implementarea sistemului Bologna, devine Geografia Turismului (studii universitare de nivel licență, limba română, cu frecvență). Este una din cele 5 specializări de acest fel alături de cea din Cluj-Napoca și de cele din Extensiile Gheorgheni, Sighetu Marmației și Zalău.

Concomitent, necesarul de resursă umană începe să fie asigurat de cadre didactice angajate specific pentru această specializare. 

Acesta fapt îi va conferi, cu timpul, o identitate proprie prin ajustarea programei și a conținuturilor educaționale la condițiile și nevoile specifice ale pieței muncii din regiune.

Totodată se intensifică activitatea de cercetare în cadrul colectivului pe direcții specifice activității didactice:

  • geografie și geografia turismului,
  • prospectare și amenajare turistică,
  • turism și dezvoltare durabilă, etc.,

Activitatea de cercetare s-a materializat prin publicarea a peste 250 de lucrări științifice și diseminarea rezultatelor cercetării la numeroase conferințe științifice naționale și internaționale.

Succesul acestei specializări este subliniat și de cei peste 1100 de studenți care au absolvit de-a lungul timpului, precum și de numărul constant de candidați care doresc să se înscrie în fiecare an la Geografia Turismului Bistrița.

Același colectiv de cadre didactice organizează la Bistrița (și coordonează în alte câteva locații, printre care Cluj-Napoca și Iași) de câțiva ani încoace – Noaptea Cercetătorilor Europeni – Science4Future.

Evenimentul a ajuns să fie extrem de apreciat și de iubit, mai ales de generațiile tinere, care găsesc aici prilejul de a explora tainele științei și cercetării.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Era frumos din partea dumneavoastră domnule profesor Schuster să fi amintit și de distinsul domn profesor Mircea Mureșanu, care a trecut la cele veșnice mult prea devreme!

    • Să știți că domnul profesor a fost amintit, profesorul Schuster l-a pomenit pe domnnul Mircea Mureșanu, dar nu am reușit noi să trecem în articol toate detaliile…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Vacanță de vis, alături de prieteni, la Cabana Casa Sofia din Pasul Tihuța, la un super preț: 6 nopți la DOAR 1.440 lei

Dacă visezi să iei o pauză de la toate și să te bucuri de câteva zile...

Se fac angajări la Rombis, Iproeb, FAN Courier și Amicii Building: Se caută ingineri, mecanic, project manager, vânzătoare

ROMBIS caută pentru angajare inginer producție, iar Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB, FAN Courier, Aquabis și IPROEB. Oferta completă, mai jos:

NOI locuri de muncă, la RCB Electro, Iproeb, Aquabis. Se caută inginer instalații, lăcătuș, mecanic, project manager

RCB Electro caută spre angajare manipulant mărfuri și derulatorist, iar Aquabis organizează recrutare pentru inginer instalații, mecanici și electricieni, instalatori. Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB și Clinica Sanovil. Oferta completă, mai jos: