O viperă a fost surprinsă ieri, în zona Ivăneasa, din Ilva Mare. Biologul Ciprian Samoilă a confirmat pentru Bistrițeanul.ro că este sezonul reproducerii viperelor și că lumea ar trebui să fie atentă.
O cititoare Bistrițeanul.ro a surprins o viperă în zona Ivaneasa din Ilva Mare. Biologul Ciprian Samoilă a confirmat că este o vipera comună (lat. Vipera berus), recomandându-ne, totodată, atenție.
Cum puteți evita întâlnirile ocazionale cu vipera? Cum trebuie să acționați în cazul în care sunteți mușcați de viperă? Aflăm de pe site-ul Muntii Noștri, care a publicat un articol cuprinzător pe această temă.
Este foarte posibil să întâlnim vipera acolo unde nici nu ne aşteptăm. De pildă, în Caraş-Severin trăiesc două specii de viperă: vipera cu corn bănăţeană (ammodytes ammodytes) şi vipera comuna (berus)
În Bistrița-Năsăud nu a fost semnalată vipera cu corn, mult mai periculoasă decât vipera comună.
Atenție ! Viperele sunt protejate prin Legea 13/1993 privind aderarea României la Convenția pentru conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa ! Uciderea sau capturarea viperelor sunt pedepsite prin lege.
Vipera comună are o concentrație mai mare de hemotoxine, dar injectează o cantitate mai mică de venin. Așadar, mușcătura de viperă este periculoasă și prinderea unei vipere, dar mai ales a unor pui, poate fi letală.
De departe, cea mai periculoasă este vipera juvenilă. Este mult mai agresivă, iar veninul ei are o o cantitate foarte mare de hemotoxine.
Viperele adulte sunt mult mai echilibrate. Acestea evită sa muşte din mai multe motive. Nu îşi irosesc veninul, deoarece cu el îşi obţin hrana. De multe ori prima muşcătura este seacă, fiind doar o avertizare. Viperele intuiesc că vor fi ucise dacă vor provoca o muşcătura dureroasă unei vieţuitoare mai mari.
Din păcate, viperele au ajuns să fie demonizate și percepute ca nişte monştri care aşteaptă să sară pe oameni şi să-i ucidă. În realitate, viperele evită pe cât posibil contactul cu omul. Ele atacă doar în situaţii limită, când nu mai au alternative, precizează Ciprian Floare, de la Wild Caraş-Severin.
Cum putem evita întâlnirile accidentale cu viperele
Informați-vă despre traseul pe care urmează să-l parcurgeți. Mergeți echipați corespunzător: bocanci, pantaloni lungi dintr-un material mai rezistent, (ciorapul tras peste pantalon, măsura care ajuta și în cazul căpuşelor)
Pentru un plus de siguranță puteți purta o pereche de parazăpezi.
Nu intraţi în panică atunci când vedeţi o viperă! Încercaţi s-o ocoliţi la o distanţă de câţiva metri. Dacă vipera încearcă să plece, aveţi răbdare să se retragă.
Dacă o întâlniţi pe o potecă și este amorţită, puteţi să o îndepărtaţi cu un băţ lung.
Viperele sunt active şi noaptea, atunci când temperaturile sunt ridicate. Ele vânează rozătoare, obicei care le aduce uneori în apropierea aşezărilor umane.
Fiți atenți atunci când vă aşezați în iarbă, când faceți căţărări sau pășiți peste praguri de piatră sau trunchiuri de copaci căzuţi. Acestea sunt locurile unde viperelor le place sa se camufleze. Dacă călcați în apropiere sau chiar pe ele, cu siguranţă vor ataca.
Fiți mai vigilenți în lunile martie-aprilie, deoarece atunci ies viperele de la hibernare. Această perioadă coincide şi cu perioada de împerechere. „Nuntaşii” nu se vor da din drum nici în ruptul capului, iar dacă „le stricaţi nunta”, apropiindu-vă nepermis, vor riposta.
Ce facem în caz de mușcătură
- Încercati să vă liniştiţi, nu intraţi în panică
- Sunaţi la 112 şi anuntaţi imediat incidentul. Dacă nu aveţi semnal, trebuie să vă deplasaţi calm până într-o zonă cu semnal GSM
- Staţi în poziţie orizontală până la sosirea ajutoarelor
- Curăţaţi locul muşcăturii cu apă
- Hidratați-vă cât mai bine pentru a diminua efectele veninului la nivelul rinichilor
- Nu faceţi incizii ca să se scurgă sângele;
- Nu aplicaţi garou, veninul va avea o concentrație mai mare şi va distruge celulele;
- Se poate aplica o fașă elastică pe membrul muscat, însă nu direct pe mușcătură, ci superior mușcăturii. Fașa are rolul de a scădea fluxul sangvin spre corp, limitând astfel efectele imediate.
- Nu aplicaţi obiecte reci sau gheaţă;
- Nu consumaţi alcool
Sursa @ Munții Noștri / Asociația Wild Caraș-Severin