8.5 C
Bistrița
luni, octombrie 25, 2021

GRAV: Cadrele medicale nevaccinate ar putea fi suspendate din funcție 30 de zile

Ministerul Sănătății a postat în transparență decizională un proiect de Lege privind personalul medical. Cadrele medicale vor fi obligate să se testeze sau vaccineze, altfel li se suspendă contractul de muncă pentru 30 de zile.

Ministerul Sănătății a postat în transparență decizională proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar. Mai exact, pe perioada stării de alertă, toți angajații din domeniul sanitar vor fi obligați să prezinte certificatul verde Covid în vederea desfășurării activității.

Certificatul trebuie să ateste:

  • Vaccinarea anti-Covid pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete;
  • Trecerea prin boală, între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu Covid;
  • Un test PCR sau antigen negativ, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătății.

Pentru testare, Ministerul Sănătății susține că personalul angajat va suporta cheltuielile. Singura excepție va fi dacă un angajat NU are voie să se vaccineze, având afecțiuni care-l împiedică. În acest caz, va suporta cheltuielile angajatorul.

Pentru unitățile private, costurile privind activitatea de testare împotriva Covid vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajați, fie de către angajator.

Personalul medical care nu prezintă certificatul verde va fi suspendat pe o perioadă de 30 de zile

Personalul care nu prezintă un certificat verde va avea contractul de muncă suspendat pentru 30 de zile.

După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept.

Pentru personalul din unitățile private care  cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea.

În unitățile publice măsura încetării contractului în baza cărora își desfășoară activitatea personalul este necesară pentru a crea posibilitatea încadrării pe acele posturi a altor persoane.

Asta în vederea asigurării continuității activității, ținând cont de faptul că în unitățile respective numărul total al posturilor este limitat prin acte normative.

Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important în dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății.

Comunicatul oficial, AICI.

 

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Sa îmi explice cineva cine o să facă treaba celor suspendați? Prostii care s-au vaccinat cumva? Așa, pedepsiți pe toată lumea pentru oile negre ale clasei. Halal guvern, halal masuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Alege ochelari de calitate pentru confortul și siguranța ochilor

Ochelari de vedere sau ochelari de soare, cu tratamente antireflecție sau fără, modele actuale, la modă...

Ai nevoie de un utilaj în construcții?! Poți CUMPĂRA/ÎNCHIRIA oricând de la Utilaje Bistrița

Te-ai apuca de construit, de demolat sau de modificat o construcție, dar n-ai cu ce lucra....

Se fac angajări la Geoplast, Salon Claudia, IMP România și Leoni! Locuri de muncă, disponibile în Bistrița

Se fac angajări la Geoplast, Restaurant Jacqueline, Supercom, Transmixt și Salon CLAUDIA! Locuri de muncă disponibile sunt și la Restaurant Subway Viișoara, RCS & RDS și Electroplast. Leoni are nevoie de 275 de muncitori cablaje. Oferta completă, mai jos: