GRAV şi ILEGAL, în Ilişua! Autorităţile îşi bat joc de un monument de importanţă naţională

GRAV şi ILEGAL, în Ilişua! Autorităţile îşi bat joc de un monument de importanţă naţională

Autorităţile din Uriu, care ar trebui să vegheze ca legea să fie respectată şi în Ilişua, îşi bat joc de unul dintre monumentele de importanţă naţională.

Este vorba despre castrul roman Arcobadara – localizat la sud-est de satul Ilișua (comuna Uriu), pe o terasă înaltă a râului Ilișua, pe platoul Măgura.

Specialişti de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, dar şi preşedintele Comisiei Naţionale LIMES au vizitat recent monumentul şi au constatat cu stupoare că în zona de protecţie s-a turnat asfalt. Mai grav, în imediata apropiere a castrului roman au apărut şi construcţii noi. Se pare că toate aceste intervenţii sunt ilegale.

Zi tristă pentru pagina noastră! Asfalt în castrul roman de la Ilișua! Nu e suficient că în perimetrul lui, sau imediata apropiere, au apărut case noi, încă neterminate! Nu e suficient că nu găsim soluții pentru ca  măcar băile să le scoatem din mărăcini… Acuma îl și asfaltăm!”, s-au revoltat cei care se ocupă de valorificarea si promovarea limes-ului roman în Bistriţa-Năsăud.

Grav şi ilegal, în Ilişua

Prin lege, este obligaţia Consiliului Local şi a Primăriei să protejeze zona, în calitate de administratori. Dacă ar fi în proprietatea Consiliului Judeţean, ar fi şi această instituţie implicată. Dar castrul roman figurează în proprietatea Consiliului Local. Ei administrează terenul”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro Felix Marcu – preşedintele Comisiei Naţionale LIMES şi director al Muzeului Naţional de Istorie din Cluj-Napoca.

Acesta a mai precizat că Muzeul Judeţean are responsabilitate ştiinţifică în zonă. „Având specialişti şi făcând săpături acolo de ani de zile, cei de la Muzeul Judeţean ei sunt implicaţi din punct de vedere ştiinţific. Dar atât… Dacă legea este încălcată, intervin responsabilităţi pentru Direcţia Judeţeană pentru Cultură, care aparţine de Ministerul Culturii, şi pentru Poliţia de Patrimoniu, dacă se petrec infracţiuni grave”, a mai spus Felix Marcu.

Important pentu UNESCO, ignorat de bistriţeni…

Orice intervenţie în zonă, orice cazma băgată în pământ într-un sit arheologic are nevoie de aprobări speciale. Mai ales când este vorba despre un monument de categoria A, de importanţă naţională. Mai ales că el face parte dintr-o propunere pentru lista indicativă naţională şi pentru viitoarea listă UNESCO – a subliniat Felix Marcu.

Orice săpătură trebuie să se facă cu supraveghere arheologică, dacă se află în zona de protecţie. Sau cu cercetare arheologică preventivă, dacă este o intervenţie în situl arheologic… Cei care au făcut lucrări acolo au intrat şi în situl arheologic, dar şi în zona de protecţie…!”, a avertizat preşedintele Comisiei Naţionale LIMES.

Una dintre responsabilităţile Comisiei Naţionale LIMES se referă şi la monitorizarea siturilor arheologice. „Am mai luat atitudine în cazul unor proiecte care s-au derulat cu grave încălcări ale legii şi în Dobrogea, şi la Drobeta, şi în nord-vestul României…”, a punctat Felix Marcu.

Specialistul subliniază gravitatea faptei: „Lucrarea este deja făcută. Nu ştim în momentul de faţă cât de grave sunt pagubele. Cât de adânc au intrat sub pămnt, cât au ras din vechiul drum… Nu cred că au turnat asfalt direct peste ce au găsit în zonă, fără să sape, să cureţe… Obligaţia lor ar fi fost să anunţe autorităţile înainte de a începe lucrarea!”

Urmează o evaluare serioasă a situaţiei

„Noi vom face o sesizare către Comisia Naţională de Arheologie, care – în urma sesizărilor făcute de specialişti – va numi o comisie care va întocmi un raport de constatare a pagubelor… Cert este că nu s-a respectat legea”, a admis Felix Marcu.

Acesta a mai precizat că va urma o evaluare serioasă asupra acestor intervenţii, care să constate dacă s-au produs pagube şi cât de grav afectează ele monumentul de importanţă naţională.

S-a întâmplat recent şi în judeţul Cluj ceva similar. Se întâmplă frecvent. Uneori primarii nu ştiu, dar în acest caz – primarul ştie despre ce este vorba şi, conform legii el ar trebui să vegheze asupra respectării legii…“, afirmă Felix Marcu.

Motive de îngrijorare şi pe viitor…?

„Nu s-a respectat legea, ceea ce este grav. Ce mă îngrijorează pe mine cel mai tare – este faptul că nu avem garanţia că în viitor nu se va distruge şi mai mult din monument… În vecinătate, am văzut construcţii noi, foarte aproape de situl arheologic, care – din câte ştim noi – s-au făcut de asemenea fără cercetări arheologice prealabile. Ceea ce este foarte grav! Pentru că acelea sigur au distrus monumentul, făcând fundaţii la adâncimi mari şi multe altele…”, a mai spus preşedintele Comisiei LIMES.

Acesta speră ca măcar în viitor asemnea intervenţii să nu se mai întâmple, fără consultarea specialiştilor.

În certificatele de urbanism şi în reglementările de urbanism ei au obligaţia să ceară aviz de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură! Iar în acel aviz ar trebui să fie specificat că au nevoie de supraveghere arheologică sau de cercetări preventivă dacă e în situl arheologic… Este nevoie de acest aviz şi pentru construcţia unei case, a unei anexe sau a unui coteţ… Pentru orice intervenţie este nevoie de aviz…!“, a mai avertizat Felix Marcu.

Trei nenorociri în mai puțin de o oră. A fost solicitată intervenția elicopterului SMURD iulie 6, 2020 - În mai puțin de o oră, trei nenorociri au avut loc în județ. Un bărbat și-a prins brațul într-o presă de balotat în Șieuț și s-a solicitat intervenția elicopterului SMURD. La scurt timp, un copil a fost lovit de mașină în localitatea Telciu, iar un bărbat cu handicap din Florești s-a electrocutat.
Două persoane infectate cu COVID 19 au cerut externarea, pe propria răspundere! iulie 6, 2020 - Curtea Consituțională a României a dat ”libertate” celor infectați cu COVID 19 să plece din spital, când vor, la cerere. Doi bistrițeni au profitat de această libertate.
Prins de două ori băut și fără permis la volan. A doua oară a fost aproape de comă alcoolică iulie 6, 2020 - Un bărbat riscă să își petreacă următorii ani după gratii, după ce a fost prins de două ori băut și fără permis, la volan. A doua oară a fost prins luna trecută, fiind aproape de comă alcoolică
Aquabis: „Vă rugăm să vă asigurați stocurile de apă necesare” Nu va fi apă în 7 iulie, în Năsăud și Rebrișoara iulie 6, 2020 - „Vă rugăm să vă asigurați stocurile de apă necesare”! Nu va fi apă mâine, 7 iulie, în Năsăud și Rebrișoara - transmite, într-un comunicat Aquabis.  
Al cincilea deces la Centrul de Bătrâni Maieru în contextul focarului de COVID 19 iulie 6, 2020 - Încă un deces al unui beneficiar al Centrului de Bătrâni Maieru s-a înregistrat azi. Numărul total al celor decedați ajunge astfel la cinci, în contextul focarului izbucnit acolo. La nivelul județului s-a înregsitrat decesul cu numărul 51.
Spitalul Județean trebuie să mute pe repede-nainte secțiile de pe Alba Iulia și Ghinzii, altfel riscă să piardă banii pentru modernizare iulie 6, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița trebuie să relocheze cât de curând secțiile de pe Alba Iulia și respectiv Ghinzii, în caz contrar riscă să piardă finanțarea europeană pentru reabilitarea lor.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv, nouă vindecați și un deces. La nivel național, 29.223 persoane infectate iulie 6, 2020 - Avem 574 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore un singur bistrițean au fost infectat cu coronavirus, nouă persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 250 de cazuri noi de infecție.
NOI locuri de muncă, în Bistrița: Se caută conducător auto categoria C, CE, electrician, farmacist sau șef de fermă! iulie 6, 2020 - „Căutăm o persoană serioasă și descurcăreață, pentru un job cu program flexibil și pachet salarial atractiv!” Se caută ingineri construcții civile, industriale și agricole, dar și electrician auto, mecanic întreținere, arhitect sau proiectant. Oferta completă, mai jos:
Cine este tânărul care și-a pierdut viața în teribilul accident de la Leșu iulie 6, 2020 - Un grav accident de circulație a avut loc aseară în Leșu. Din nefericire, din cei cinci tineri aflați în mașină, unul a decedat și doi au ajuns la spital. Uțu, așa cum îi spuneau prietenii, a ieșit din mașină pe picioarele sale! Apoi s-a prăbușit, ca într-un final să părăsească lumea celor vii.
VIDEO: Pedepse mai mari pentru agresorii sexuali! Copiii nu recunosc formele unui astfel de abuz iulie 6, 2020 - La fiecare 6 ore, în România un minor este victima unei forme de abuz sexual! Cei mai mulți copii nu recunosc și nu pot detecta formele abuzului sexual, în lipsa informațiilor oferite într-un cadru organizat și profesionist. Acest cadru este școala - subliniază prof Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud.
Aquabis: Fără apă azi, în Mijlocenii Bârgăului iulie 6, 2020 - Fără apă astăzi, 6 iulie 2020, în Mijlocenii Bârgăului - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune:
Tânăr din Subcetate, trezit din somn de poliție! Aveau treabă cu gagicuța ce-i dormea alături iulie 6, 2020 - Poliția a descins de dimineață în zona Subcetate. Un tinerel a fost trezit din somn de oamenii legii. N-aveau treabă cu el, ci cu domnișoara care îi dormea alături...
FOTO: GRAV accident în Leșu! O mașină a intrat într-un stâlp. Un tânăr a decedat iulie 5, 2020 - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în urmă cu scurt timp în localitatea Leșu. O mașina a intrat într-un stâlp. O victimă este inconștientă. UPDATE: Tânărul de 21 de ani a decedat.
STOP JOC: Turc visează să bem apă direct din Colibița! Să fie, o bem și nefiltrată, dar să treacă conducta prin Wonderland iulie 5, 2020 - STOP JOC, toată lumea lasă tot ce are în mână jos și citește următoarea știre cu maximă atenție și seriozitate că tot vin alegerile locale și să știți pe cine și de ce votați. Cu scuzele de rigoare, vă informăm cu o întârziere de două zile, că i-a venit o idee candidatului PNL la Primăria Bistrița, Ioan Turc. Să bem apă din Colibița! Chiar așa, cine n-a visat să bea apă din lacul Colibița, acolo unde bogații și pensiunile mai deversează fosele septice în lac, cu îngăduința autorităților?! EXCELENTĂ IDEE! Da' cum v-a venit?
O clujeancă a rămas fără mașină, după ce a lăsat-o deschisă și cu cheia în contact, pe un podeț iulie 5, 2020 - O clujeancă de 33 de ani a rămas fără mașină, după ce și-a lăsat autoturismul parcat pe un podeț, deschis și cu cheia în contact. Mașina a fost găsită pe raza județului Sălaj.
Bătrân accidentat de un tractor cu cositoare în timp ce se odihnea în iarbă iulie 5, 2020 - Un incident bizar s-a petrecut pe un drum comunal din Bistrița-Năsăud ce face legătura cu județul Mureș. Un bărbat care conducea un tractor cu cositoare a trecut peste un bătrân care se odihnea în iarbă. Victima a fost grav rănită și transportată la Spitalul Județean din Târgu Mureș.
EXTRA: Profesoara din Maieru, din nou în top, la un campionat european virtual…! iulie 5, 2020 - Pandemia nu a fost în stare să pună limite profesoarei Paraschiva Borș din Maieru. Nu doar că a participat la Campionatul European din Madeira, dar s-a și clasat în vârful ierarhiei. „La vârsta mea, cu toate prejudecățile care circulă printre oamenii de la țară, nu mai făceam nimic… Dacă te tot gândești vai, cât sunt de bătrână, eșecul e garantat...”
Bacalaureat 2020: Rezultate finale, după contestații! 6 absolvenți dau examen în etapa specială iulie 5, 2020 - Ministerul Educației a afișat rezultatele finale la Bacalaureat, după contestații. 6 absolvenți de clasa a XII-a s-au înscris în etapa specială a examenului național de Bacalaureat, în Bistrița-Năsăud. Sunt elevii care, din motive medicale, nu au putut participa la prima sesiune.
S-a înregistrat al patrulea deces la Centrul pentru persoane vârstnice din Maieru iulie 5, 2020 - Numărul infectărilor cu COVID-19 este în continuă creștere în județul Bistrița-Năsăud. Astăzi s-a înregistrat încă un deces în contextul pandemiei. Este cel de-al patrulea deces al unui beneficiar de la Centrul de bătrâni din Maieru.
Bistrița-Năsăud: 12 cazuri pozitive, printre care un asistent de la SJU Bistrița, 10 vindecați și un deces iulie 5, 2020 - Avem 573 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 12 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 10 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 391 de cazuri noi de infecție.
După ce a plecat din fruntea Inspectoratului Școlar, Camelia Tabără renunță și la Consiliul Local al municipiului iulie 5, 2020 - Anul acesta a venit cu schimbări pentru Camelia Tabără. A plecat încă din luna martie din fruntea Inspectoratului Școlar Județean, după ce a condus instituția ani buni. Se pare că va pleca anul acesta și din Consiliul Local, odată cu finalizarea mandatului său.
Rostul de dimineață: Un izvor magic, în apropiere de Bistrița… ?! iulie 5, 2020 - La doar o aruncătură de băț de orașul zgomotos și prăfuit, îngrămădit și agitat – pare să se fi instaurat, din vremuri imemoriale, un izvor magic…
Localități și gospodării, afectate de ploaia torențială din această seară iulie 4, 2020 - Ploaia torențială care a acaparat întreg județul a inundat zeci de gospodării și a blocat un drum județean. Probleme s-au înregistrat în Viile Tecii, Mărișelu, Valea Poienii și Domnești.
ȘOCANT: Un bărbat a fost găsit spânzurat în Ilva Mică de un culegător de ciuperci iulie 4, 2020 - Un culegător de ciuperci din Ilva Mică a făcut o descoperire șocantă. Acesta a găsit în apropierea Primăriei un bărbat spânzurat. Victima și-a pus capăt zilelor în urmă cu câteva zile și nu a putut fi identificată.
FOTO: O invitație / provocare pentru orășeni, cosași pricepuți, energici sau firavi… iulie 4, 2020 - „Indiferent dacă esți țăran sau orășean, cosaș obișnuit sau începător absolut, o bestie de putere sau mai degrabă firav, plin de energie sau ușor de obosit – hai să facem fân…! La o clacă de vară...!” Cam așa sună provocarea lansată de belgienii de la ferma Ermitaj Malin.
S-au ținut de cuvânt! A ajuns TIR-ul cu alimente de la Supercom, pentru sinistrații din Rodna iulie 4, 2020 - Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna a anunțat că se așteaptă un TIR cu alimente. Cei de la Supercom s-au ținut de promisiune și sinistrații din comună au primit pachete generoase.
Bistrița-Năsăud: Șapte cazuri pozitive și cinci vindecați. Nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată iulie 4, 2020 - Avem 561 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șapte bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar cinci persoane au fost declarate vindecate și externate. Începând de astăzi nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 416 de cazuri noi de infecție.
Sorin Pop, din nou pe circuit! Ca să-l motiveze să ajungă pe podium, îl are alături pe cel mai înfocat fan iulie 4, 2020 - Că nu e concurs la care să nu participe și că nu se teme de competiție, nu e lucru nou! Sorin Pop e din nou pe circuit, la Adâncata! Și țintește din nou spre podium. Iar pentru a fi și mai motivat, și-a luat cu el pe cel mai înflăcărat fan: fetița lui.
Aquabis: Asigurați-vă stocurile necesare de apă. Se sistează apa în tot Becleanul, de duminică seară iulie 4, 2020 - Asigurați-vă stocurile necesare de apă: Se sistează apa în tot Becleanul, începând de duminică, 5 iulie 2020, orele 23.55 - anunță Aquabis.
Rostul de dimineață. Câteva impresii. Despre o minune care iese din tomberon… iulie 4, 2020 - O minune, ieșind din tomberon: Departe de lumea noastră, undeva prin Ilva Mare… Dar nu poate fi vorba decât despre câteva impresii, câteva senzații. Câteva atingeri de blană mătăsoasă: