GRAV şi ILEGAL, în Ilişua! Autorităţile îşi bat joc de un monument de importanţă naţională

GRAV şi ILEGAL, în Ilişua! Autorităţile îşi bat joc de un monument de importanţă naţională

Autorităţile din Uriu, care ar trebui să vegheze ca legea să fie respectată şi în Ilişua, îşi bat joc de unul dintre monumentele de importanţă naţională.

Este vorba despre castrul roman Arcobadara – localizat la sud-est de satul Ilișua (comuna Uriu), pe o terasă înaltă a râului Ilișua, pe platoul Măgura.

Specialişti de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, dar şi preşedintele Comisiei Naţionale LIMES au vizitat recent monumentul şi au constatat cu stupoare că în zona de protecţie s-a turnat asfalt. Mai grav, în imediata apropiere a castrului roman au apărut şi construcţii noi. Se pare că toate aceste intervenţii sunt ilegale.

Zi tristă pentru pagina noastră! Asfalt în castrul roman de la Ilișua! Nu e suficient că în perimetrul lui, sau imediata apropiere, au apărut case noi, încă neterminate! Nu e suficient că nu găsim soluții pentru ca  măcar băile să le scoatem din mărăcini… Acuma îl și asfaltăm!”, s-au revoltat cei care se ocupă de valorificarea si promovarea limes-ului roman în Bistriţa-Năsăud.

Grav şi ilegal, în Ilişua

Prin lege, este obligaţia Consiliului Local şi a Primăriei să protejeze zona, în calitate de administratori. Dacă ar fi în proprietatea Consiliului Judeţean, ar fi şi această instituţie implicată. Dar castrul roman figurează în proprietatea Consiliului Local. Ei administrează terenul”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro Felix Marcu – preşedintele Comisiei Naţionale LIMES şi director al Muzeului Naţional de Istorie din Cluj-Napoca.

Acesta a mai precizat că Muzeul Judeţean are responsabilitate ştiinţifică în zonă. „Având specialişti şi făcând săpături acolo de ani de zile, cei de la Muzeul Judeţean ei sunt implicaţi din punct de vedere ştiinţific. Dar atât… Dacă legea este încălcată, intervin responsabilităţi pentru Direcţia Judeţeană pentru Cultură, care aparţine de Ministerul Culturii, şi pentru Poliţia de Patrimoniu, dacă se petrec infracţiuni grave”, a mai spus Felix Marcu.

Important pentu UNESCO, ignorat de bistriţeni…

Orice intervenţie în zonă, orice cazma băgată în pământ într-un sit arheologic are nevoie de aprobări speciale. Mai ales când este vorba despre un monument de categoria A, de importanţă naţională. Mai ales că el face parte dintr-o propunere pentru lista indicativă naţională şi pentru viitoarea listă UNESCO – a subliniat Felix Marcu.

Orice săpătură trebuie să se facă cu supraveghere arheologică, dacă se află în zona de protecţie. Sau cu cercetare arheologică preventivă, dacă este o intervenţie în situl arheologic… Cei care au făcut lucrări acolo au intrat şi în situl arheologic, dar şi în zona de protecţie…!”, a avertizat preşedintele Comisiei Naţionale LIMES.

Una dintre responsabilităţile Comisiei Naţionale LIMES se referă şi la monitorizarea siturilor arheologice. „Am mai luat atitudine în cazul unor proiecte care s-au derulat cu grave încălcări ale legii şi în Dobrogea, şi la Drobeta, şi în nord-vestul României…”, a punctat Felix Marcu.

Specialistul subliniază gravitatea faptei: „Lucrarea este deja făcută. Nu ştim în momentul de faţă cât de grave sunt pagubele. Cât de adânc au intrat sub pămnt, cât au ras din vechiul drum… Nu cred că au turnat asfalt direct peste ce au găsit în zonă, fără să sape, să cureţe… Obligaţia lor ar fi fost să anunţe autorităţile înainte de a începe lucrarea!”

Urmează o evaluare serioasă a situaţiei

„Noi vom face o sesizare către Comisia Naţională de Arheologie, care – în urma sesizărilor făcute de specialişti – va numi o comisie care va întocmi un raport de constatare a pagubelor… Cert este că nu s-a respectat legea”, a admis Felix Marcu.

Acesta a mai precizat că va urma o evaluare serioasă asupra acestor intervenţii, care să constate dacă s-au produs pagube şi cât de grav afectează ele monumentul de importanţă naţională.

S-a întâmplat recent şi în judeţul Cluj ceva similar. Se întâmplă frecvent. Uneori primarii nu ştiu, dar în acest caz – primarul ştie despre ce este vorba şi, conform legii el ar trebui să vegheze asupra respectării legii…“, afirmă Felix Marcu.

Motive de îngrijorare şi pe viitor…?

„Nu s-a respectat legea, ceea ce este grav. Ce mă îngrijorează pe mine cel mai tare – este faptul că nu avem garanţia că în viitor nu se va distruge şi mai mult din monument… În vecinătate, am văzut construcţii noi, foarte aproape de situl arheologic, care – din câte ştim noi – s-au făcut de asemenea fără cercetări arheologice prealabile. Ceea ce este foarte grav! Pentru că acelea sigur au distrus monumentul, făcând fundaţii la adâncimi mari şi multe altele…”, a mai spus preşedintele Comisiei LIMES.

Acesta speră ca măcar în viitor asemnea intervenţii să nu se mai întâmple, fără consultarea specialiştilor.

În certificatele de urbanism şi în reglementările de urbanism ei au obligaţia să ceară aviz de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură! Iar în acel aviz ar trebui să fie specificat că au nevoie de supraveghere arheologică sau de cercetări preventivă dacă e în situl arheologic… Este nevoie de acest aviz şi pentru construcţia unei case, a unei anexe sau a unui coteţ… Pentru orice intervenţie este nevoie de aviz…!“, a mai avertizat Felix Marcu.

FOTO/VIDEO: Incendiu în Crainimăt. O persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum decembrie 8, 2019 - Un incendiu a izbucnit la o casă din localitatea Crainimăt. În urma incidentului o persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum.
VIDEO. Gata de zbor, pe un acoperiș în zona industrială a Bistriței, într-o lume nebună decembrie 8, 2019 - Fosta moară de lângă pasarela din Bistrița s-a transformat în locul perfect pentru un inedit protest. De sus de pe acoperișul clădirii părăsite - doi tineri din oraș se revoltă împotriva societății noastre și a valorilor ei precare: Vorbesc despre „o lume nebună”, în care „ce vezi tu în viitor, au distrus toți ieri...”
POVEŞTI DIN SAT: A murit Hera! decembrie 8, 2019 - Portbagajul se ridică, lăsând să se vadă înăuntru o cutie de carton iar lângă ea, un cățel cât să încapă în ea. Hera: un ciobănesc german, pui de câine lup care țopăia, scoțând un schelălăit subțire, un fel de plâns.
FOTO: Specialitățile gastronomice și vinurile din Bistrița-Năsăud cuceresc Polonia decembrie 8, 2019 - Vinuri medaliate, delicatese cu păstrăv afumat marcă înregistrată, produse tradiționale și montane atestate – brânzeturi, dulcețuri și siropuri marca Produs în Bistrița-Năsăud se află zilele acestea pe mesele polonezilor care trec porțile celei de-a 13-a ediții a EKOGALA de la Rzeszow, eveniment etalon al produselor alimentare de înaltă calitate.
Un bărbat a fost găsit decedat, lângă tractorul pe care îl conducea decembrie 8, 2019 - Un bărbat din Runcu Salvei a plecat aseară de acasă cu tractorul și nu s-a mai întors. În această dimineață a fost găsit decedat lângă tractor.
AQUABIS:  Avarie în Cepari. Cât timp vor fi afectați locuitorii decembrie 8, 2019 - Locuitorii din Cepari rămân astăzi și mâine fără apă ăptabilă, anunță Aquabis.
Reabilitarea termică a patru blocuri, în impas! decembrie 8, 2019 - Municipalitatea a lansat un program de reabilitare a zeci de blocuri din municipiu. Unele lucrări au fost recepționate, altele sunt în curs de derulare, iar altele..în impas. Este vorba de patru blocuri pentru care nu s-a prezentat nimeni interesat să le reabiliteze. Consilierii locali au de luat o decizie, joi:
O tragedie mai dură ca moartea: Bunicul şi nepoţelul care au murit prăbuşindu-se de la etajul II vor fi înmormântaţi luni. CUM putem ajuta decembrie 8, 2019 - O tragedie inexplicabilă a zguduit oraşul vineri seara, în zi de sărbătoare. Un bunic şi nepoţelul său de trei ani au murit după ce s-au prăbuşit în gol, de la etajul II, într-un bloc de pe strada Vişinului. Tatăl băieţelului este este plutonier Dan Tofană şi munceşte în cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj. Colegii săi ne cer ajutorul: 
FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo decembrie 7, 2019 - Atmosferă incendiară, în sala de sport a Colegiului „Liviu Rebreanu”: Îmbrăţişări, ţipete de victorie, încleştări, priviri dezamăgite, suspine sau chiote de bucurie. Deasupra tuturor, învăluitoare şi molipsitoare – pasiunea pentru robotică.
FOTO: Sense lansează colecţia de tricotaje premium din lână pură virgină şi fire de caşmir decembrie 7, 2019 - Garderoba de iarnă este sinonimă cu tricotajele, piese eminamente indispensabile, însă totodată extrem de versatile şi de adaptabile oricărui context, indiferent că este vorba despre o masă în familie, o escapadă de weekend la munte sau un eveniment semi-formal.
Crăciunul de altădată, într-un spectacol de excepţie, în 10 decembrie! decembrie 7, 2019 - Cuverturi tradiţionale, coşuri cu mere, nuci sau colaci – felinare şi spectaculoase costume populare – ne vor ajuta să retrăim Crăciunul de altădată: într-un spectacol extraordinar, marţi, 10 decembrie, la Centrul cultural Dacia. Cine sunt protagoniştii:
FOTO/VIDEO: Diamantul nostru. Încă neşlefuit cum se cuvine… Unde vă puteţi trata natural depresiile decembrie 7, 2019 - De ani de zile se discută despre această problemă, fără să se facă prea multe lucruri concrete, în această direcţie. „Este diamantul nostru.” Este locul în care s-ar putea trata natural depresiile sau bolile psihice. Celebrăm azi şi mâine la Bistriţa primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar în oraş.
Ciobanul înjunghiat de colegul de stână a fost operat. Acesta a fost tăiat cu briceagul inclusiv pe față decembrie 7, 2019 - Doi ciobani de la o stână din Matei au ajuns aseară la spital, după ce au început să își care pumni. Unul s-a folosit la un moment dat de o bâtă, iar altul de un briceag. Cel mai „șifonat” a ajuns la spital ciobanul înjunghiat, care a fost tăiat inclusiv pe față.
FOTO: Patinoar pe Valea Șieului decembrie 7, 2019 - A nins, a înghețat și în unele zone s-a făcut patinoar. Chiar și pe carosabil! E situația de pe Valea Șieului, unde un drum județean e locul perfect pentru sporturi de iarnă.
Trecerea CF de pe Slavici rămâne închisă! CE spune șeful de șantier: decembrie 7, 2019 - Luni au început lucrările de montare a dalelor de cauciuc la calea ferată de pe Slavici. Deși azi circulația ar fi trebuit reluată, nu s-a întâmplat deloc așa. Șeful de șantier a explicat care sunt motivele și cât ar mai putea dura lucrările: