14.1 C
Bistrița
luni, iunie 14, 2021

Încă 7 case de tip familial pentru copiii orfani. Până la final de 2022 niciun copil din județ nu va mai crește în orfelinat

La finalul anului viitor toate orfelinatele din județ vor fi închise – spune Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Copiii instituționalizați vor crește în case de tip familial. În acest moment, se construiesc în județ 7 astfel de case, care vor găzdui 84 de copii.

Autoritățile județene și-au propus să închidă toate orfelinatele clasice din județ. Acestea au fost înlocuite, rând pe rând, cu case de tip familial. La finalul anului viitor, niciun copil instituționalizat nu va mai crește în orfelinat – afirmă președintele Consiliului Județean – Radu Moldovan.

Momentan se ridică 7 case de tip familial pentru ultimii 84 de copii care cresc în orfelinate. În Beclean se reabilitează o clădire care va găzdui un centru de zi dedicat tot copiilor instituționalizați. Acesta va fi gata în toamna acestui an.

„Aceste case de tip familial vor găzdui 12 copii fiecare și sunt amplasate în comunitate, pentru ca aceștia să fie integrați, dar și cât mai aproape de mijloacele de transport, să aibă un acces facil la școală, grădiniță și la servicii medicale. Un aspect important în alegerea copiilor pentru fiecare căsuță a fost menținerea împreună a fraţilor, relațiilor de prietenie create între copii/tineri, dar și apropierea față de unitatea de învățământ”, precizează președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.

De construirea celor 7 case de tip familial, construirea unui centru de zi și reabilitarea unui alt centru se ocupă DGASPC BN. Proiectul a primit o finanțare europeană în valoare de aproape două milioane de euro.

  • În județ deja există 5 case de tip familial, în Bistrița, Năsăud și Teaca. Acestea au fost realizate în colaborare cu fundația Hope and Homes for Children România. Radu Moldovan asigură că până la finalul anului 2022 niciun copil nu va mai crește în orfelinat.

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BistriVet angajează contabil, Filadelfia Group caută șoferi profesioniști și însoțitor de grup Grecia / Bulgaria

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: BistriVet angajează contabil. Filadelfia Group caută șoferi profesioniști,...

CASA RUSU Bistrița: TOMBOLĂ și un TOP 10 super piese de mobilier pentru casa ta 

Dormitoare, sufragerii, fotolii sau colțare în stil clasic sau modern, pe toate le găsești în oferta...

VIDEO: VirtualMenu.ro – Meniu virtual pentru restaurante și cafenele – ideea genială și utilă a unor tineri bistrițeni

Un meniu virtual, pe care clientul oricărui restaurant sau cafenele îl poate accesa oricând scanând un...