15.8 C
Bistrița
luni, august 15, 2022

INCREDIBIL! Cum a reușit un polițist să-i inventeze șefului său o contravenție și să-l amendeze fără să știe

Se întâmplă în România, chiar într-o instituție care trebuie să vegheze asupra bunului mers al lucrurilor: un polițist a reușit să îi inventeze șefului său o contravenție și să-l și amendeze fără ca acesta să știe. Mai mult, procesul verbal al contravenției a ajuns în presă, înainte ca cel amendat să-l primească.

În vara lui 2018, polițistul Florian Râpaș și-a amendat propriul șef, pe Ioan Nicolae Moldovan, șeful Poliției Municipiului Bistrița, în timp ce se întorcea de la o nuntă. Să o luăm de la început: Ioan Nicolae Moldovan mergea spre casă alături de partenera sa, cu mașina personală. La volan se afla partenera sa, care nu consumase alcool la evenimentul în cauză.

Agentul șef principal e poliție Florin Râpaș se afla în timpul serviciului, în autospeciala de patrulare, când și-a oprit șeful în trafic și i-a cerut actele mașinii. Ioan Nicolae Moldovan a decuplat centura de siguranță pentru a ajunge la torpedou și a scoate actele solicitate. Polițistul bravează și cere și prezența unui echipaj de Poliție Rutieră, pentru a o testa alcoolscopic pe șoferiță.

Totul s-a întâmplat în weekend, iar luni, la serviciu, șeful Poliției Municipiului Bistrița are o surpriză: află de la ofițerul de serviciu că a fost amendat pentru neportul centurii de siguranță și că i se întocmise un proces verbal în lipsă.

Polițistul nu doar că și-a amendat șeful fără ca acesta să știe, ci a trimis procesul verbal unui ziar local înainte de a ajunge la sancționat. La 4 zile de la incident, Ioan Nicolae Moldovan face o plângere penală prin care a solicitat efectuarea de cercetări pentru comiterea infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, față de agentul principal de poliție Râpaș Florian și ziarul care a publicat procesul verbal.

„Persoana vătămată a susținut că agentul șef principal de poliție Râpaș Florian din cdrul IPJ Bistrița-Năsăud – Poliția Municipiului Bistrița – Biroul Ordine Publică, în data de 6 iunie a divulgat (a pus la dispoziție unui jurnalist o copie de pe procesul verbal de contravenție) fără drept  cotidianului online X întocmit la data de 05.06.2018 pe numele persoanei vătămate în care sunt inserate fapte care nu corespund realității (și anume că nu a purtat centura de siguranță, în realitate persoana vătămată având cuplată centura de siguranță pe parcursul deplasării acelui autoturism pe drumurile publice), precum și datele personale, inclusiv localitatea de domiciliu și marca și numărul de înmatriculare al autoturismului, date care sunt confidențiale și nedestinate publicității” se arată în ordonanța emisă de Parchetul de pe Lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Șeful Poliției spune că i-au fost afectate interesele și activitatea

Ioan Nicolae Moldovan a susținut că i-au fost afectate interesele și activitatea profesională, putând deveni o țintă pentru cei pe care i-a cercetat, care au astfel acces la date personale precum numărul de înmatriculare al mașinii sale și localitatea unde locuiește. Prin faptele sale, polițistul i-ar fi creat un prejudiciu de imagine în instituție, care ar putea duce la scăderea încrederii cetățenilor în aceasta și ar fi afectată buna funcționare a subunității prin știrbirea autorității în rândul polițiștilor.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus începerea urmăririi penale impotriva agentului pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, fals intelectual.

 „Apreciem că suspectul Râpaș Florian a comis două fapte de divulgare a unor date nedestinate publicității în care sunt inserate fapte care nu corespund realității. Suspectul Râpaș Florian a comis infracțiunea de fals intelectual prin aceea că în data de 05.06. 2018 a consemnat în mod nereal în procesul verbal întocmit că persoana vătămată Moldovan Ioan Nicolae nu a purtat centura de siguranță din declarația persoanei vătămate și a martorului rezultând că Moldovan Ioan Nicolae a purtat centura de siguranță în timpul deplasării pe drumul public a autoturismului în care aceștia se găseau în momentul în care autospeciala de poliție condusă de suspectul Râpaș Florian a oprit autoturismul în care se afla persoana vătămată. (…) Totodată apreciem că suspectul Râpaș Florian a comis și infracțiunea de uz de fals, constând în aceea că a folosit procesul verbal falsificat în vederea producerii de consecințe juridice, fiind comunicat celui sancționat contravențional și urmându-și parcursul juridic potrivit legii, fiind înregistrat la IPJ Bistrița-Năsăud”, se mai arată în ordonanța dată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Deși recunoaște comiterii acestor infracțiuni, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud susține că nu există un interes public în urmărirea infracțiunilor respective și că renunță la urmărirea penală.

„Raportat la probele din prezenta cauză și la atitudinea suspectului Râpaș Florian care a acționat în calitate de lider de sindicat, considerând din punctul său de vedere că nu încalcă nicio dispoziție legală, arătăm că nu se impune stabilirea unor obligații în sarcina acestuia, dar arătăm că infracțiunile există în materialitatea lor și au fost comise cu forma de vinovăție prevăzută de lege”, concluzionează procurorii.

Judecătoria Bistrița a dispus desființarea procesului verbal prin care Ioan Nicolae Moldovan a fost sancționat contravențional.

Judecătorii Tribunalului Bistrița-Năsăud dau dreptate procurorilor și scot în evidență faptul că  polițistul Florian Râpaș a fost conștient că va denigra Poliția Română prin divulgarea acestor informații:

„Intimatul a fost conștient de faptul că datele consemnate în procesul-verbal de contravenție erau eronate și că în fapt a urmărit denigrarea publică a intimatului Moldovan Ioan-Nicolae, care ocupa o funcție de conducere în cadrul Poliției Municipiului Bistrița, cât mai rapid cu putință. (…) Judecătorul de cameră preliminară apreciază că, independent de afectarea de ordin strict personal a intimatului Moldovan Ioan Nicolae, afectarea sa a fost în mod evident produsă din perspectiva sa de cadru de poliție, mai ales că ocupa postul de șef al Poliției Municipiului Bistrița, încălcarea legii, chiar soldată cu o sancțiune contravențională, reflectându-se negativ asupra imaginii sale de conducător al unui compartiment menit să respecte legea, dar și să vegheze la respectarea acesteia de către cetățeni, în consecință la credibilitatea sa din această perspectivă”, se arată în decizia judecătorilor în acest caz.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Daniel Buda, europarlamentar și vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: „Irigațiile sunt o prioritate pentru Guvernul Ciucă”

Daniel Buda, europarlamentar și vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: „Irigațiile sunt o prioritate pentru...

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...