Danuț Resvanță, numit și Rambo de Bârgău, a făcut parte din armata privată a lui Horațiu Potra, ultima sa misiune fiind chiar în Congo, finalizată în acest an. Deși anul trecut Tribunalul Bistrița-Năsăud l-a condamnat pe Resvanță la nu mai puțin de 11 ani de închisoare, după ce a fost judecat printre altele pentru tentativă de omor, acesta a reușit să zboare în altă țară și să facă pe „mercenarul” pe un alt continent. Cum a fost posibil:
Dănuț Resvanță a fost condamnat la 11 ani și 5 luni de închisoare, după ce în 2016 a înscenat un atac armat asupra casei sale, care a culminat cu incendierea locuinței. Buchetul de infracțiuni pentru care a fost judecat a fost stufos, însă a scăpat de mare parte din ele, durata mare a procesului făcând ca acestea să se prescrie. Au rămas tentativa de omor și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.
Deși în 2024 Tribunalul Bistrița-Năsăud l-a condamnat la ani grei de închisoare, acesta se plimba nestingherit și-și vedea de viață. Măsurile preventive nu mai erau în vigoare și în așteptarea unei sentințe definitive, Rambo de Bârgău a fost liber inclusiv să se plimbe inclusiv în alte țări.
Acesta a făcut parte din armata privată de mercenari a lui Horațiu Potra, iar ultima sa misiune a fost în Congo, de unde ar fi revenit anul trecut la final sau anul acesta, la început.
Setea de acțiune a lui Resvanță și nevoia de bani, având două neveste, una oficială și una neoficială și patru copii, l-au împins pe bârgăuan spre aceasta activitate plătită foarte bine.
Potrivit presei naționale, „militarii„ lui Potra primeau între 5000 și 6000 de euro pe lună pentru serviciile prestate. Printre ei se numărau foști sau actuali militari, polițiști și chiar agenți de securitate de la firme private. Se pare că s-au strecutat și infractori cu condamnări la activ. Aceștia primeau veste antiglonț și un AK-47 de la Potra, restul echipamentelor trebuiau achiziționate de către luptători.
La începutul acestui an, 290 de români care făceau parte din armata lui Potra au fost scăpați de la moarte printr-un efort al autorităților din România, al Națiunilor Unite și al militarilor români și readuși în țară. Nu se știe dacă printre ei s-a numărat și Resvanță.
În drumul său spre arest, în fața jurnaliștilor, Dănuț Resvanță a recunoscut faptul că a făcut parte din armata lui Potra și că a fost în Congo, însă a spus că s-a întâmplat acum doi ani. Surse Bistrițeanul.ro spun că acesta s-a întors totuși de doar de câteva luni din Congo.
Apartenența sa la armata privată a lui Horațiu Potra a făcut ca ieri, la capturarea sa, să aibă loc o desfășurare de forțe, mascați cu veste antiglonț și scuturi.
Mai puteți citi pe acest subiect: