4.4 C
Bistrița
marți, februarie 20, 2024

Îți planifici o drumeție pe munte?? SFATURI esențiale în perioada aceasta:

Temperaturile ridicate din această perioadă te împing spre zonele umbroase sau mai răcoroase, de munte! Lucian Pop, om „umblat pe munte” are câteva sfaturi de care TREBUIE să țineți cont în această perioadă:

Muntele pare să fie cea mai bună opțiune în zilele toride de vară. Doar că odată cu căldura vine și riscul de ploi torențiale. Iar să fi pe o creastă de munte când vin astfel de averse, nu e tocmai plăcut.

Lucian Daniel Pop, „om umblat pe munte”, a oferit câteva sfaturi de care e neaspărat nevoie să ți cont dacă pornești în drumeție.

Atenție

 • Din cauza instabilității vremii din această perioadă e bine ca turele montane să se facă cât de dimineață și să se termine până la maxim ora 15 – 16. Asta pentru că, ÎN GENERAL, o probabilitate de formare a furtunilor este mult mai mare dupămasa. Iar după această ora este bine sa se găseasca locuri de adăpost în caz de furtună.
 • Totodată, este bine ca traseul sa fie unul:
  • bine stabilit și organizat dinainte
  • cu timpul aferent turei
  • pentru ca înainte de aceste ore să se coboare în siguranță, în general.
 • E bine de cunoscut norii care produc descărcări electrice:
  • cumulonimbus (nori inalti cu margini bine definite, izolați, asociați cu furtuni, sub acțiunea unui vânt puternic, iar daca zărești astfel de nori e bine sa nu mai continui drumetia si sa te intorci spre orice loc de adapost inchis, sau la masina, pentru ca masina este cel mai SIGUR loc) – foto deschidere
  • nimbus cumulus (nori grosi de inaltime medie si joasa, cu forme neregulate, care adeseori produc precipitatii sub forma de grindina, ploaie sau zapada).
 • Totdeauna să se urmărească prognozele meteo aferente cu o zi inainte, nu cu o săptămână. Unele furtuni se pot forma rapid și local și nu sunt prevăzute in aplicatiile meteo. (Descărcări electrice pot fii in orice perioada a zilei sau noptii !!! )
 • Un fulger poate lovi de la 16 km, chiar dacă e cerul senin, iar in apropierea lui se află nori amenințători.
 • E bine de evitat creasta expusă, zonele înalte, vârfuri, zone plate expuse, copacii izolați, indicatoarele de marcaje, grote, bolovani, lacuri, stânci. Cel mai important, de evitat surse de apă, fulgerul lovește cel mai des în apă. Un alt loc de evitat sunt foișoarele deschise.
 • Daca sunteți în grup, e bine sa va despărțiți la cel putin 15 metrii pentru a evita lovirea în lanț.
 • O pozitie corectă de adoptat este poziția ghemuit. Asta după ce ați coborât cât mai departe de zonele înalte, expuse. Să aveți călcâiele lipite și mâna aproape de corp, iar sub tine să pui un sac de dormit, izopren sau husă de rucsac. Poți folosi orice obiect nemetalic pentru a se crea o izolatie intre tine și sol (pământ).
 • A nu se folosi bețele de trekking prin aer.

Dar totuși, dacă ne prinde ploaia pe munte, unde e bine să ne adăpostim?

La această întrebare, Daniel a explicat care e cea mai bună variantă.

Să cobori cât mai jos! Să nu fii pe creasta expusă în caz de descărcări electrice. Să găsești rapid o mică ridicătură și să te ghemuiești la cel putin 1 metru de aceasta. E bine să nu te aventurezi în caz că vezi nori amenințători și să cobori cât mai repede în apropierea unui loc de adăpost (refugii, stâne, etc..). E bine ca traseul pe care îl faci să fie bine stabilit dinainte” a fost mesajul transmis pe Facebook.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.

Se fac angajări la Electroplast Bistrița: Se caută Key Account manager și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la ELECTROPLAST Bistrița, care angajează Key Account Manager și operatori Cabluri Electrice. Patiseria Sweet Iris de pe Năsăudului are nevoie de vânzătoare. NOI locuri de muncă, la CML, Fan Courier, Leoni și Aquabis. Oferta completă – mai jos: