0.3 C
Bistrița
joi, decembrie 1, 2022

Karoly Levente Legendi, noul director al DJC BN, despre prioritățile mandatului său. Clarificări referitoare la comentariile malițioase

Un nou director a fost numit zilele trecute la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu BN. Este vorba despre Karoly Levente Legendi, consilier superior al instituției, pe care l-am vizitat în această dimineață, pentru a afla care sunt prioritățile mandatului său.

Karoly Levente Legendi o va înlocui pe Camelia Târnovan, fostul director interimar. Acesta a subliniat că nu este director propriu-zis, ci doar consilier superior clasa II cu delegare de atribuții de director.

Această numire nu este valabilă decât o lună de zile, a explicat Levente Legendi.

Pentru că la orizont nu se anunță prea curând un concurs pentru ocuparea funcției de conducere la Direcția Juețeană pentru Cultură și Patrimoniu – cel mai probabil, numirea se va prelungi atât cât este necesar.

Karoly Levente Legendi a absolvit Istorie / Istoria Artei, la UBB Cluj-Napoca, promoția 1995-99. Are și Studii Aprofundate în Istorie Contemporană / Relații Internaționale. A fost profesor de istorie în Bistrița și Beclean.

Am vrut să aflăm care sunt prioritățile mandatului său și ce ar merita schimbat în legătură cu precedentele conduceri.

Karoly Levente Legendi consideră că tot ce s-a făcut până acum la Direcția Județeană pentru Cultură este în regulă.

Voi continua același drum. Prioritar la noi în județ este să conservăm ce se mai poate salva. Un exemplu foarte clar este Vermeșul. Colega mea a reușit un lucru foarte bun cu Ambulanța pentru Monumente care a salvat biserica de acolo.

Sunt multe alte biserici care au nevoie de atenție sporită.

Vom lua județul la picior după perioada aceasta de concedii. Vrem să vedem exact care este situația în teren. În septembrie vom prezenta un raport al activității noastre în ședința de Colegiu Prefectural.

O noutate este faptul că avem o nouă Comisie Zonală a Monumentelor Istorice. Din doi în doi ani se schimbă membrii aici”, a precizat Karoly Levente Legendi.

Ce face, mai precis, Comisia Zonală pentru Monumente? În ce situații ne prezentăm la Comisia Zonală, și când trebuie să apelăm la Comisia Națională pentru Monumente ?

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice 3 (prescurtat CZMI 3) este un organism științific de specialitate în domeniul protejării monumentelor istorice. Ea se ocupă de județele Bistrița-Năsăud, Cluj și Sălaj.

Ca să vă dau un exemplu: au fost mulți care au primit aviz nefavorabil de la Comisia Zonală a Monumentelor de la Cluj, și atunci s-au considerat nedreptățiți și s-au prezentat la Comisia Națională din București.

Au fost care au apelat la cei din București. Nu au primit aviz pozitiv nici acolo. Pentru membrii Comisiei Zonale sunt foarte bine pregătiți, foarte bine documentați. Unii știu pe de rost străzile din Bistrița și Năsăud. Acești specialiști știu ce vorbesc”, a afirmat Karoly Levente Legendi.

Noul director al DJC BN s-a referit și la imobilul Casa Scriitorilor din Valea Vinului.

Din păcate, cultura a fost mereu marginalizată, când a venit vorba de fonduri. Uniunea Scriitorilor nu a avut fonduri s-o întrețină, Ministerul Culturii de asemenea nu a avut finanțele necesare. Cred că administrația locală și primarul din Rodna vor găsi fondurile necesare pentru a o reabilita. Ministerul Culturii a luat o decizie bună. Sunt sigur că într-un timp scurt se vor face pași importanți”. 

Karoly Levente Legendi a clarificat și problema unor comentarii malițioase din spațiul online, în care era bănuit de simpatii naziste.

Pe profilul său de Facebook, noul director al Direcției Județene de Cultură și Patrimoniu a postat fotografia unui soldat asociat cu o grupare paramilitară care asigura Securitatea Partidului Nazist. 

Nu sunt nazist. Este pur și simplu o fotografie postată mai demult pe profilul meu. Ea reprezintă un soldat – un supraviețuitor cu o țigară în gură care a trecut peste multe momente grele și care nu poate fi învins. Asta mi-a plăcut mie la fotografia aceea. Nu are însemne naziste, este pur și simplu un soldat supraviețuitor. Mi-a plăcut poza în acest sens, nu în altul de care s-a scris în comentarii”, a mai explicat Karoly Levente Legendi.

ARTICOLE SIMILARE

5 COMENTARII

  1. Păcat de doamna director! O bună profesionistă! Chiar foarte bună! Poate tocmai de asta a fost schimbată!! Că doară așa se întâmplă la noi! Ne place să stricăm ce îi bun și merge cât de cât bine!!

  2. Ce parere are despre fondurile europene pentru salvarea cladirilor aflate in zone de protectie a unor monumente istorice si daca stie sau pe ce se bazeaza pentru asta????
    Daca nu raspunde inseamna ca e un afon in slte cladirilir istorice

  3. Class are dreptate, doamna tarnovan si a facut treaba corect si pentru ca nu s a comportat ca cel dinainte aveau nevoie de unul identic… adica cu 2 la titularizare si maleabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...