16.5 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

Ministerul Culturii renunță la Casa Scriitorilor din Valea Vinului. Clădirea va fi administrată de Primăria Rodna

Printr-o hotărâre aprobată ieri de Guvernul României, Ministerului Culturii i se revocă dreptul de folosinţă gratuită asupra Casei Scriitorilor din Valea Vinului. Aflată de zeci de ani în proprietatea Uniunii Scriitorilor, clădirea s-a deteriorat îngrozitor.

O veste excelentă pentru administrația locală din Rodna. Guvernul a aprobat ieri transmiterea Casei Scriitorilor din Valea Vinului în domeniul public al comunei Rodna.

Hotărârea de Guvern a fost aprobată, astfel încât administrația locală își poate pune în aplicare planurile.

Am făcut 4 memorii la Ministerul Culturii, la fiecare ministru. Să ne dea această clădire în patrimoniu, să o putem reabilita pe fonduri europene și să o redăm circuitului. Casa Scriitorilor este una dintre cele mai vechi clădiri din localitate, preciza primarul Valentin Grapini din Rodna, anul trecut, la Bistrițeanul Live.

Primarul Valentin Grapini estimează că, dacă totul va merge bine, clădirea va putea fi reabilitată abia în 2026. Edilul se bazează pe fonduri europene pentru reabilitarea ansamblului de clădiri: 

Casa Scriitorilor de la Valea Vinului ar putea deveni hotel!? Ce planuri are Primăria Rodna pentru locul de odihna al lui Coșbuc sau Rebreanu

În urmă cu un secol, pe la casa de odihnă din Valea Vinului au trecut George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Lucian Blaga sau Mihail Sadoveanu. Din acest motiv, complexul și-a primit numele „casa scriitorilor”.

Acesta a aparținut inclusiv Casei Regale a României și l-a găzduit pe Dimistrie Gusti, considerat părintele sociologiei românești, pe parcursul cercetărilor sale desfășurate în Bistrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. HOTĂRÂREA DE GUVERN privind transferarea Casei Scriitorilor de la Valea Vinului din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Culturii, în domeniul public al comunei Rodna, judeţul Bistriţa-Năsăud, desi vine prea târziu, ar putea fi torusi o sansă , poate ultima, de salvare de la distrugerea totală a acestui obiectv de patrimoniu. Casa de Creaţie a Scriitorilor din Valea Vinului, este alcatuită din două clădiri de o frumuseţe rară, care au aparţinut în trecut Casei Regale, fiind construite în stilul hotelurilor elveţiene.
    Ridicată înainte de 1900, Casa scriitorilor de la Vale Vinului a fost locul unde in perioada interbelica veneau cu drag personalitati ale literaturii romane precum Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat Bengescu. Aparţinând Uniunii Scriitorilor din România, chiar si mai recent inainte de a se degrada aici poposeau scriitori contemporani precum Ana Blandiana sau Andrei Pleşu.
    Chiar dacă în prezent Casa Scriitorilor din Valea Vinului se află într-o situație deplorabilă , ea va trebui reabilitată si nu va putea fi demolată fiind clasata la categoria monumente istorice de clasa B, deci este protejată de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis.