17.8 C
Bistrița
joi, august 18, 2022

LECȚIA DE AMBIȚIE dată de Bogdan, un tânăr nevăzător primit în Baroul Bistrița-Năsăud. Un gadget inovator îl asistă 24 de ore din 24

Limita este cerul, atunci când ambiția este suficient de puternică. Ne-o demonstrează Bogdan Mureșan, un tânăr nevăzător, care a reușit să promoveze examenul de admitere în Baroul Bistrița-Năsăud. Este asistat 24 de ore din 24 de un gadget inovator, care-l ghidează.

În 2019, Baroul Bistrița-Năsăud se număra printre puținele din țară care primea un avocat nevăzător, în urma promovării examenului. Bogdan Mureșan avea doar 26 de ani și o ambiție care dărâma munți.

Acesta lucrează alături de Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României. Cu doar doi ani înainte să intre în barou, Bogdan Mureșan spunea că este un exemplu.

Potrivit clujust.ro, care i-a dedicat un material în 2016, Bogdan Mureșan s-a născut în Bistrița. A terminat liceul pentru deficienți de vedere din Cluj-Napoca, după care s-a înscris la Drept.

Toată lumea îl întreabă de ce s-a îndreptat spre drept: „Răspunsul e foarte simplu: Am simțit că am vocație și am simțit că pentru asta sunt făcut și asta aș putea face”.

Încă de atunci tânărul recunoștea că îl ajută foarte mult tehnologia. Profesorii îi dădeau suporturile de curs în format electronic, iar el, folosindu-se de un program reușea să le deslușească. O voce sintetică citea în română suporturile de curs.

Acesta s-a specializat în drept penal, după ce și licența a făcut-o tot în acest domeniu.

„Am considerat că abilitățile mele personale mă fac mult mai util în zona penalului, pentru că știm foarte bine că în dreptul penal, foarte mult contează atitudinea și modul în care pune avocatul problema. Mult mai interactiv este penalul, din punctul meu de vedere. Foarte mult contează abilitatea de a convinge. Tehnicile persuasive sunt deliciul meu.”, mai spunea tânărul avocat acum 5 ani.

Tehnologia îl ajută zi de zi

Bogdan se folosește de un dispozitiv asistativ, care i-a devenit un instrument nelipsit din munca de birou și din instanță.

Gadgetul folosit de tânărul avocat ia forma unor ochelari. Pentru a citi, Bogdan arată cu degetul spre documentul respectiv sau pur și simplu își îndreaptă privirea acolo. Acesta îi citește tot ce scrie în direcția respectivă.

Mai mult, dispozitivul recunoaște fețe, bancnote și chiar produse alimentare. Bogdan se folosește de acest gadget atât la birou și în înstanță, cât și în timpul său liber.

Foto: www.orcam.com

 

 

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Este de admirat si de felicitat buna intentie a acestui ” om ” , dar a fi avocat, inseamna zilnic sa citesti si sa rasfoiesti zeci… sute de ” pagini ” … sa lucrezi in dosare… sa consulti arhive… etc. si trebuie sa te tzi la zi cu evolutia legislatiei in domeniul in care te-ai profilat . Cum o va face-o ? Sau… isi va angaja un ” asistent ” care sa-i citeasca toate astea in locul sau ? Nu prea vad cum se va descurca , ptr ca in justitie nu tine nimeni cont de ” tragicul sau handicap ” ! Fara rautate …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sfaturi de siguranță pentru Hoverboard

Hoverboard-urile sunt la modă în acest moment, dar merită cu adevărat să fie atât de populare? Iată câteva sfaturi de siguranță de care să țineți cont dacă trebuie neapărat să aveți această jucărie la modă.

La Maison du Claire te trimite la relaxare! Cum poți câștiga un weekend „zen” la Therme București

La Maison du Claire își propune să-i trimită la relaxare pe cei mai fideli clienți ai...