-0.8 C
Bistrița
duminică, decembrie 10, 2023

LEGE pentru pedepsirea lipsei de bun simț: Amenzi dacă nu acorzi prioritate gravidelor și părinților cu copii

Femeile gravide și părinții cu copii vor avea prioritate în magazine sau instituții publice. Nerespectarea acestui lucru – care ține de bunul simț – va duce la amenzi.

Bunul simț a ajuns să fie reglementat prin lege. Mai exact, Proiectul de lege care merge acum la promulgarea președintelui stabilește o serie de măsuri pentru protecția gravidelor și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani.

CE DREPTURI le vor fi recunoascute:

  • vor avea prioritate la casieriile/ ghişeele / casele de marcat ale unităților comerciale publice sau private
  • prioritate în instituțiile publice
  • excepție sunt situațiile în care există deja case de marcat ori ghișee speciale pentru categoriile de persoane amintite.

Astfel, în magazine și instituții vor trebui amplasate afișe care să anunțe prioritatea de care beneficiază femeile însărcinate sau persoanele însoțite de copii mici.

  • în spațiile de parcare de pe lângă clădirile instituțiilor publice și ale magazinelor, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de zece, vor trebui amenajate spații destinate parcării vehiculelor folosite de femeile însărcinate sau de persoanele însoțite de copii – cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două.

CE amenzi se vor aplica dacă nu se respectă prioritizarea acestor categorii de persoane

În cadrul propunerii legislative se stabilesc și sancțiunile pentru cei ce nu vor respecta noile reguli. Mai exact:

  • pentru neacordarea de prioritate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii se vor putea aplica amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei.
  • pentru neamenajarea de locuri de parcare destinate acestor persoane, amenzile vor putea ajunge până la 10.000 de lei.
  • Aceeași amendă – 10.000 de lei – o vor risca și șoferii care vor parca, fără a avea acest drept, pe locurile de parcare rezervate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii mici.

Pentru încălcarea viitoarelor reguli privind locurile de parcare destinate gravidelor nu vor putea fi sancționați însă angajații Ministerului Afacerilor Interne, ai unităților medicale (publice ori private) sau cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ce se află în exercitarea sarcinilor de serviciu.

„Ideea realizării acestui proiect de lege este fundamentată pe constatările și experiențele dobândite în realitatea cotidiană românească, însă are la bază și o serie de documente sau practici europene și de pe alte continente”, se subliniază în expunerea de motive ce însoțește proiectul, conform Avocatnet.ro

Legea va trebui promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

ARTICOLE SIMILARE

4 COMENTARII

  1. In sfârșit o lege buna,numai de ar da o…Îi plin de nesimțiți care parchează pe locuri cu handicap sau pt copii și nu ar avea dreptul…inca sunt prea mici amenzile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: S-a deschis Pizzeria Restaurant Allegria, la Pagu! Pe lângă pizza care i-a făcut cunoscuți, au acum în meniu și delicii din bucătăria libaneză

Povestea Pizzeria Allegria începe în urmă cu câțiva ani, la Năsăud. După ce i-a cucerit pe...

Doar TREI apartamente disponibile la prețul promoțional de 999 Euro/mp plus TVA în complexul Best Luxury Residence, de pe Libertății

Best Luxury Residence propune celor care se află în căutarea unui apartament un proiect imobiliar modern, care se ridică deja pe str. Libertății din Bistrița. Primul bloc va fi dat în folosință anul viitor. În această perioadă, dezvoltatorul imobiliar are o ofertă: 5 apartamente la un preț promoțional de doar 999 Euro/mp plus TVA. Două dintre apartamente s-au dat, mai sunt trei disponibile la acest preț.

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...