Liberalii și verzii se aliază! Vor referendum pentru salvarea Pieței Centrale

Liberalii și verzii se aliază! Vor referendum pentru salvarea Pieței Centrale

Liberalii bistrițeni și verzii au susținut astăzi o conferință de presă comună în scopul salvării Pieței Centrale de proiectul care amenință să facă să dispară o mare parte din vegetația din zonă. Se gândesc chiar și la un referendum.

Hotărârea de Consiliu Local prin care aleșii bistrițenilor au votat proiectul care ar urma să facă să dispară o bună parte din vegetația din Piața Centrală a trecut cu brio în anul 2015. Trei consilieri municipali au fost împotrivă, inclusiv liberalii care critică acum cu vehemență proiectul, votând atunci „pentru”. Ecologistul Marius Bălan nu a uitat să sublinieze acest lucru în conferința comună de astăzi, însă e totuși mulțumit că membrii PNL Bistrița-Năsăud sunt acum alături de el în acest demers. Mai mult, Marius Bălan, care a luat parte la discuțiile de atunci, spune că la ședința din 2015 consilierii au votat „pentru” chiar dacă atunci se spunea că vor rămâne patru arbori, deci ar fi urmat tăierea a o sută!

Pe rând, Ioan Turc, Marius Bălan, Cristian Țetcu și Diana Morar și-au exprimat părerea față de planul pe care administrația municipiului Bistrița îl are în ceea ce privește Piața Centrală.

Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a enumerat „proiectele ratate” – așa cum le-a numit chiar el – ale administrației PSD: locurile de joacă din Parcul Municipal, înconjurate de borduri de beton care sunt un pericol pentru copii, ștrandul municipal, pârtia de ski, pasajele din oraș și centrul intermodal. „Atât timp cât vom tăcea, ne merităm soarta”, a spus Ioan Turc. Totodată, a menționat faptul că este pentru orice efort de restaurare a Pieței Centrale, dar nu este pentru proiectul existent în acest moment.

Marius Bălan a avut un discurs acid la adresa primarului Ovidiu Crețu și a administrației municipale și a făcut public faptul că verzii se gândesc tot mai serios la demararea procedurilor pentru un referendum pentru ca spațiul verde din Piața Centrală să nu aibă de suferit. Chiar dacă primarul Ovidiu Crețu a spus ieri în cadrul conferinței de presă că nu se încalcă Legea spațiilor verzi, Marius Bălan spune că această afirmație este folosită doar ca o portiță de salvare deoarece Piața Centrală, Piața Mihai Eminescu și multe alte locuri cu vegetație din municipiu nu sunt înscrise în cartea funciară ca spații verzi, însă asta nu înseamnă că pot fi rase de pe fața pământului. Mai mult, Bălan le-a solicitat colegilor din PNL, și mai ales avocatului Diana Morar, să pună presiune pentru ca toate aceste lucruri să revină la normal. Verzii strâng semnături pentru a bloca proiectul gândit de Planwerk și au ajuns la 800, în urma plimbărilor prin oraș, iar în mediul online la peste trei mii.

Cristian Țetcu a vorbit despre același subiect și reiterând ideea referendumului, însă nu exclude nici audierea publică. „Audierea Publică este o procedură de consultare prin care orice structură de interese, de la autoritate publică, ONG-uri, coaliții, alianțe, organisme, organizații, își pot aduce contribuția trasparentă în actul decizional al politicilor publice”, conform Academia de Advocacy Timișoara.

Diana Morar a explicat încă o dată faptul că liberalii nu sunt împotriva acestui proiect, însă recomandă regândirea acestui într-o formă în care să nu afecteze spațiul verde din Piața Centrală.

Proiectul aparține firmei clujene Planwerk, după ce compania a câștigat în 2014 concursul de soluții organizat de Primăria Municipiului Bistrița.

VIDEO: 4 motive pentru care nu ai voie să ratezi NOSA Film Festival, la Bistriţa! noiembrie 19, 2019 - „Știu că Bistrița merită un festival de film de înaltă ținută. Îmi doresc ca NOSA Film Festival să ajungă în câțiva ani la nivelul unor festivaluri recunoscute național și chiar internațional." Mai jos - patru motive care să vă convingă să nu rataţi proiecţiile:
CÂT vă costă pomul de Crăciun de la Romsilva: noiembrie 19, 2019 - Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva scoate la vânzare în acest an 40.000 de pomi de Crăciun. Dintre aceștia, 26.000 sunt din specia brad şi 14.000 din specia molid. Prețul diferă în funcție de specie și înălțime.
ALEGERI 2019: Klaus Iohannis a explicat de ce este important ca românii să meargă la vot pe 24 noiembrie noiembrie 19, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu va participa la o dezbatere cu contracandidata sa, Viorica Dăncilă (PSD), pentru că aceasta reprezintă un ”partid nereformat” care ”a atacat românii în stradă” şi a tolerat ”atacuri xenofobe de cea mai joasă speţă”.
O companie bistrițeană este nevoită să importe anual deșeuri în valoare de aproape 500.000 de euro noiembrie 19, 2019 - Deși pare greu de crezut, o companie bistrițeană este nevoită să cheltuie an de an aproape 500.000 de euro pentru a aduce deșeuri din Europa de Vest. România nu a fost capabilă până acum să scoată bani din așa ceva.
FOTO: Sărbătoare la Cristeștii-Ciceului noiembrie 19, 2019 - Vestea că Tudor va fi prezent în localitate s-a răspândit repede. Elevii școlii l-au așteptat în clase, unde și-au făcut poze cu ei. Și, câți prieteni nu și-a făcut micuțul? Cu toții îl vor susține și îi vor aplauda ascensiunea, prin vreme! Este prietenul lor!
Tăiatul porcului, doar cu aviz și cu veterinarul de față noiembrie 19, 2019 - O veste trăznet a creat nemulțumiri printre crescătorii de porci, chiar înainte de Crăciun. Sacrificarea porcilor în gospodării se mai poate face acum numai sub supravegherea unui veterinar.
Există speranță pentru Pădurea Transilvaniei! Sute de voluntari se înghesuie să facă bine naturii: noiembrie 19, 2019 - Un proiect ce a început acum cinci ani de zile are sorți de izbândă. Pădurea Transilvaniei se va ridica semeață, în timp. Și asta, datorită voluntarilor. Și pentru ediția de plantare puieți din acest an, sute de voluntari s-au înghesuit să facă bine naturii.
Deputatul PMP Ionuț Simionca sare în apărarea micilor fermieri: Propune mărirea la 15 a numărului de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie noiembrie 19, 2019 - Deputatul PMP Ionuț Simionca critică aspru reglementarea care limitează la 5 numărul de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie și propune mărirea acestui număr la 15.
O secție a spitalului „toacă” bani cu duiumul! CUM se dorește rezolvarea pierderilor: noiembrie 19, 2019 - Fiecare intervenție asupra unui pacient, la Spital, implică diferite costuri. La Bistrița, unele costuri sunt suportate de unitatea medicală, chiar dacă în alte centre acest lucru revine pacientului. Managerul Lazany a declarat că există o secție care ”este pe pierdere”. Acesta a găsit o soluție de remediere și speră să primească aprobare.
Și-a băgat prietenii în spital, după ce a condus beat și fără permis noiembrie 19, 2019 - Este isprava unui tânăr, care la 18 ani s-a lăsat cuprins de adrenalină.Acesta a condus, deși nu avea permis și era și băut, a făcut accident și a ajuns la spital împreună cu cei doi prieteni care-l însoțeau.
Rostul de dimineaţă: Un fake news asumat este pe jumătate iertat… Sau dimpotrivă…?! noiembrie 19, 2019 - Un fake news asumat este pe jumătate iertat... Sau dimpotrivă...? „Omul, când nu are de lucru, își mai caută. Eu am crezut în povestea aceea... Am suportat cu stoicism tot ce mi s-a întâmplat pe pagina de Facebook după acea postare..."
Transmixt vrea bilete mai scumpe. Cât vă va costa o călătorie prin Bistrița noiembrie 19, 2019 - Operatorul de transport Transmixt cere Consiliului Local să aprobe o majorare a tarifelor practicate. Dacă consilierii locali vor fi de acord, bistrițenii vor plăti mai mult pentru călătoriile în Bistrița, însă mai puțin pentru unele trasee care leagă municipiul de cartiere.
INCREDIBIL! Cât are de așteptat o mamă cu doi copii pentru stabilirea unei pensii de întreținere? Mai bine de un an! noiembrie 19, 2019 - Potrivit avocatului Ioan Someșan, Judecătoria Beclean are nevoie de mai bine de un an pentru a stabili o pensie de întreținere pentru o mamă cu doi copii. Pentru o chestiune banală, judecătoria a stabilit nu mai puțin de 4 termene de judecată.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, pe o stradă din Bistriţa noiembrie 19, 2019 - Astăzi, 19 noiembrie 2019, locuitorii unei străzi din Bistriţa rămân fără apă potabilă. Aquabis efectuează lucrări de mentenanţă şi cuplare branşament:
FOTO/VIDEO: Bistriţeanul Bogdan Berende, de trei ori campion european, comparat cu un bolid Ferrari noiembrie 18, 2019 - Recent întors de la Campionatul European de atelaj canin 2019, desfăşurat în Ungaria, Bogdan Berende a povestit despre provocările şi pericolele pe care le-a traversat în competiţie: