1.2 C
Bistrița
duminică, decembrie 3, 2023

Livezile cu pomi fructiferi, barieră împotriva urșilor

Dacă până nu demult, să vezi un urs aproape de localități sau de drumuri județene/naționale era ceva impresionant și rar, acum pare ceva normal. Defrișarea masivă a pădurilor i-a determinat pe aceștia să își părăsească habitatul. Livezile cu pomi fructiferi din jurul localităților ar trebui să „joace” rol de barieră împotriva sălbăticiunilor.

Nu mai e nici un secret că urșii s-au acomodat cu oamenii, mai ales că în ultima perioadă aproape că nu există zi în care bistrițenii să nu fie avertizați prin sistemul RoAlert despre apariția sălbăticiunilor pe șosele sau prin gospodării.

Biologul Ciprian Samoilă a fost prezent într-o emisiune Bistrițeanul LIVE și a vorbit despre urșii care coboară tot mai des din păduri.

Conform acestuia, un rol important în „conflictul” urs – om îl joacă livezile cu pomi fructiferi din jurul localităților.

„Sașii care au trăit aici nu au făcut și nu au lăsat degeaba acele livezi de pomi fructiferi la marginea Bistriței. De ce ar fi făcut o livadă la 10 km de oraș? Și nu e singurul loc. Avem o livadă cu peri la Blăjeni, mai este la Cușma. Toate au avut un rol.”, spune Ciprian Samoilă.

Zona pârtiei de schi din Wonderland este o zonă tampon între habitatul uman și cel al unui urs pentru că așezările umane s-au extins cu repeziciune.

„Sunt vreo 87 de peri altoiți, asta înseamnă că pe un păr sălbatic, pe post de port-altoi, s-a pus un altoi de păr de soi, cu pere mari, tot felul de soiuri locale. Mai sunt peri sălbatici – 348, nuci vreo 56, care bănuim că au fost plantați, și meri în jur de 25. S-au întâmplat două lucruri – oamenii au urcat tot mai mult către habitatul ursului, iar pe cealaltă parte au lucrat și din interiorul lui. Asta însemnă că s-au dus în habitatul ursului, iar dacă te uiți pe zona Cușma, dar nu la primul kilometru de păduri, poți să vezi zeci de hectare defrișate. Vorbim de zeci de hectare în care ursul se plimba și mânca.”, a transmis biologul.

Ciprian Samoilă mai spune că toamna, ursul se pregătește de hibernare, drept pentru care el are un instinct – cel de a se hrăni, iar hrana limitată din livezi determină sălbăticiunea să coboare prin gospodării.

„Ursul nu se va opri până nu se va hrăni suficient, încât el să știe că la momentul X se duce la hibernare. În momentul acesta ursul e disperat și nu vede altceva în afară de mâncare. Dacă găsește mâncare e bine, iar dacă nu o găsește și stai în fața mâncării… e mai bine să nu fii în calea lui.”, atrage atenția biologul.

Întreaga emisiune Bistrițeanul LIVE poate fi urmărită mai jos:

https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/743269259485217/?type=2&theater

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.