1.3 C
Bistrița
joi, decembrie 7, 2023

Lorant Sas, deputat REPER: Prețurile uriașe se datorează incompetenței guvernelor PSD și PNL din ultimii 10 ani

Protejarea cetățenilor, IMM-urilor și instituțiilor esențiale sunt obligații clare ale statului în perioadă de criză, afirmă Lorant Sas, deputat REPER.

Guvernul Ciucă a emis OUG 153/2022, conținând un presupus eficient mecanism de plafonare a tarifelor de energie electrică. Acesta, însă, în afară de o centralizare cvasitotală a achizițiilor și vânzărilor de cantități la preț unic, nu aduce nimic în plus față de ce știam.

Adică haos – avertizează Lorant Sas – același haos care determină întârzierile la facturi. Același haos care a dus la lipsa generalizată de lemne de foc și peleți!

Dincolo de discuțiile penibile privind raportarea facturării la consumul de anul trecut sau despre cum persoanele fizice ar trebui să plătească mai mult decât firmele (1,3 Ron față de 1 Ron în cazul IMM-urilor), țin să relatez, factual, istoricul acestei piețe, în care statul român deține o poziție dominantă.

Primele demersuri legislative naționale de aliniere la directivele UE au fost cele ale guvernului Boc, iar implementarea calendarului de liberalizare a fost asumată și amânată de către guvernul Ponta, în anul… 2013 (https://bit.ly/3X5jSDB).

Deși calendarul inițial stabilit, referitor la consumatorii finali, trebuia operaționalizat până la începutul anului 2018, în acel an au fost emise două acte legislative, care ne-au adus în prag de activare a mecanismului de infringement: legea 167 care modifica Legea Energiei Electrice și a Gazelor Naturale, plus celebra OUG 114.

Ne aducem aminte cine stăpânea Guvernul și Parlamentul României în anul 2018?

Oare cine a decis, în 2019, liberalizarea care se întâmpla în 2021, atât de hulită de actualii guvernanți? Chiar ei: https://bit.ly/3Giyr0A

Prevederile și normele europene privind piața internă a energiei pot fi consultate aici: https://bit.ly/3tyadIo

Concluzia, stimați alegători, e una singură, dincolo de minciunile propagandistice rulate pe burtierele televiziunilor (pe banii partidelor):

– prețurile uriașe și haosul legislativ se datorează incompetenței guvernelor PSD și PNL din ultimii 10 ani”, a concluzionat Lorant Sas.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Scurt ghid turistic pentru cei care vor să viziteze Macao

Macao mai este cunoscut și ca „Vegas-ul Chinei” grație multitudinii de cazinouri de top prezente în acest oraș. El este însă și o destinație turistică ideală dacă vrei să petreci un weekend sau chiar mai mult într-un oraș asiatic extrem de dezvoltat.

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie, Orange angajează manager. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie. Se oferă salariu atractiv, transport asigurat, bonuri de masă de 30 lei/zi lucrătoare. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de specialist marketing & comunicare și infirmieră part-time.

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...