8.4 C
Bistrița
luni, martie 27, 2023

Lorant Sas (REPER): „Guvernanții au uitat de românii care se încălzesc folosind lemne de foc”

Potrivit deputatului Lorant Sas (REPER), guvernanții au uitat de românii care se încălzesc folosind lemne de foc și îi ajută cu subvenții doar pe cei care se încălzesc cu gaz și electricitate.

Guvernul pare să fi uitat de românii care se încălzesc cu lemne, susține deputatul REPER, Lorant Sas:

„În contextul crizei energetice și al măsurilor de compensare tarife, destinate consumatorilor casnici, pentru ca aceștia să nu plătească facturi considerabil majorate în cursul următoarelor luni, vă atrag atenția că suntem datori și chiar avem obligații legale și constituționale de a trata în mod egal toate categoriile de cetățeni și nu putem împărți românii în “privilegiați” și “ignorați”.

Astfel, măsurile de plafonare tarife din domeniul energetic se adresează acum doar celor care beneficiază, individual sau prin intermediul sistemelor centralizate de distribuție, de energia produsă prin arderea gazelor naturale, pe care o folosesc în scopul încălzirii locuinței, fără limită de consum!

La ora actuală, doar aproximativ 50% din locuințele de pe teritoriul național sunt conectate la rețelele de gaze naturale, iar în zonele rurale acest procent este mult mai redus. De asemenea, utilizarea energiei electrice pentru încălzirea locuinței ar determina costuri uriașe, cât și depășirea plafonului maximal de acordare măsuri compensatorii.

Ce se va întâmpla cu românii care nu beneficiază de aceste măsuri compensatorii sau de subvențiile acordate de către primăriile din orașele mari și care nu se încadrează în categoria de consumator vulnerabil? În momentul acesta, extrem de mulți cetățeni, nevoiți să-și încălzească locuințele cu combustibil lemnos sau din alte surse alternative, nu beneficiază de niciun sprijin din partea statului.

Vă atrag atenția că, atât în județul pe care îl reprezint, Bistrița-Năsăud, cât și în celelalte județe ale țării, există zone unde oamenii sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu, să achiziționeze peleți sau brichete lemnoase la costuri duble sau triple în raport cu aceeași perioadă a anului trecut sau lemne de foc din depozitele primăriilor, din fabrici de profil, acolo unde acestea există, sau de pe piața neagră, în zonele unde nu au altă alternativă.

Acești români nu merită atenția noastră, nu trebuie sprijiniți în lunile de iarnă, precum cei care folosesc gaze naturale?

Măcar acum, în ceasul al 13-lea, deși este prea târziu pentru combustibilul lemnos, care are nevoie de timp și condiții meteo favorabile pentru a pierde din umiditate, să încercăm să amendăm ordonanțele Guvernului României în acest sens, al sprijinirii tuturor categoriilor sociale, fără discriminare.”

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...