13.3 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

„Made in Arșița” – Cum și-a croit Anuța Motofelea drumul spre succes, bazându-se pe învățăturile din satul de munte

Știe să mulgă vaca, să strângă fânul, să căpălească și să secere. Cum au putut-o ajuta toate aceste deprinderi de mult apuse în majoritatea satelor din județ pe Anuța Motofelea? Ei bine, artista spune că întregul parcurs artistic s-a bazat pe un „motto”: Când nu mai poți, mai poți un pic”.

Zâmbăreață, naturală și hazlie, așa am întâlnit-o pe Anuța Motofelea, prezentă de Moș Nicolae la Bistrițeanul Live. Una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de muzică populară s-a dezbrăcat de secrete în fața cititorilor Bistrițeanul.ro, stârnită din minut în minut de Viorel Negru.

Aceasta a mărturisit că vine dintr-un sat de munte, Arșița (parte din comuna Măgura Ilvei) și n-a avut o copilărie deloc roz. Părinții au pus-o la muncă ori de câte ori au avut ocazia, astfel că Anuța știe să strângă fânul, să căpălească, să mulgă vaca sau să secere.

„Anul acesta care trece a fost primul an în care nu am participat la strânsul fânului. În schimb, pentru că s-au făcut foarte multe prune am fost la strânsul prunelor.  În toate vacanțele am ajutat-o pe mama, tot timpul. Chiar si când eram la liceu vara îmi rupeam spatele. Am mers și cu vacile și acum mă mai trimite mama să merg după vaci în livadă să le aduc în grajd. Sunt o femeie absolut normală, care a crescut la țară”, a povestit la Bistrițeanul.ro, Anuța Motofelea.

Făcea zilnic naveta prin noroaie 14 kilometri

Cântăreața a fost luată sub aripa protectoare a Valeriei Peter Predescu înainte să ajungă la liceu. Talentul spune că-l moștenește de la mama sa, care a și luat locul II la Cântarea României, pe vremea când avea doar 16 ani.

În școala generală, pe care a urmat-o în Măgura Ilvei, făcea naveta zilnic, câte 14 kilometri, pe jos, prin munte.

„Ne mai întâlneam și cu ursu` câteodată, nu ne vedeam de zăpadă iarna. Iarna eram înghețați de frig. Primăvara cum nu era asfalt eram tot o tină din cap până în picioare, cu cizme… ”, își amintește Anuța.

Traiul greu de la țară  a inspirat un motto care o ghidează acum: Și când nu mai poți, mai poți puțin.

„M-a pus mama să fac de toate, știu să fac de toate. Bineînțeles că toate m-au ajutat în viață. Când nu mai pot, îmi spun că mai pot puțin. Când mă gândesc ce greu mi-a fost la țară lucrul câmpului îmi zic că nu poate fi mai greu ceea ce fac acum. Mi-a prins bine, pentru că am învățat că viața nu este roz, că trebuie să fiu foarte atentă, că trebuie să muncesc dacă vreau să ajung undeva”, mai spune artista.

Nu s-a vopsit pe păr niciodată!

Deși pare greu de crezut, Anuța Motofelea mărturisește că nu și-a vopsit părul niciodată. A avut o tentativă când a fost în liceu, însă mama ei s-a opus vehement așa că n-a mai încercat de atunci. Deși admiră femeile care au apelat la botox pentru buze mai senzuale spune că nu are nicio intervenție estetică, n-a apelat nici la botox, nici la silicon.

Ba mai mult, Anuța Motofelea spune că ajunge foarte rar la coafor, doar cu ocazia evenimentelor foarte speciale. Înainte de spectacole obișnuiește să se aranjeze singură. Din cauza programului aglomerat, Anuța nu a ajuns nici la sala de sport, însă susține că se menține cu ajutorul treburilor gospodărești.

Spune că deși a fost afectată financiar de pandemie, s-a bucurat că i-a oferit timpul liber la care nici nu spera. Profită și are grijă de ea, dar petrece mult timp și cu băiețelul său, de care spectacolele și angajamentele au ținut-o departe până acum.

Pandemia a pus lacăt pe restaurantul său

„Pandemia asta a fost binevenită, pentru că am trăit raiul pe pământ. Nu am știut ce înseamnă să ai o noapte întreagă dormită, eram tot timpul pe fugă. Pandemia a fost binevenită pentru că nu știu dacă mai rezistam fizic. Până acum nu am reușit să ies cu prietenele sau în oraș la un restaurant să mă relaxez”, mai spune cântăreața.

Când certificatul verde a devenit obligatoriu, Anuța a luat hotărârea să pună lacăt pe restaurantul său din centrul istoric, ce-i și purta numele: Hanul Anuței. Spune că îi lipsește restaurantul, dar că restricțiile au făcut ravagii și n-a mai făcut față cheltuielilor:

„Din păcate nu am mai reușit să facem față cu nebunia din ziua de astăzi. Deja când a apărut chestia cu vaccinul obligatoriu și se închidea la ora 21:00 și nu mai puteam cânta, nu am reușit să mai facem față cheltuielilor și a trebuit să închidem”.

Emisiunea la care a fost prezentă Anuța Motofelea o puteți urmări mai jos:

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...