31.5 C
Bistrița
duminică, iulie 6, 2025

Mara Celeste Rus și Bianca Ciobanu, absolventele Școlii gimnaziale „Avram Iancu” cu primele două medii la Evaluarea Națională, vor fi colege și în liceu

Mara Celeste Rus a luat 10 la Matematică și 9,65 la Română, la examenul de Evaluare națională, în timp ce colega ei de clasă – Bianca Ciobanu – a luat 10 la Română și 9,60 la Matematică. Ambele au învățat la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Bistrița și vor fi colege și la liceu. Vor să se înscrie la Colegiul „Liviu Rebreanu”, clasa de Științele Naturii Bilingv (engleză).

Probele din cadrul Evaluării Naționale mi s-au părut bine structurate, menite să verifice noțiunile de bază acumulate pe parcursul gimnaziului și foarte accesibile pentru orice elev.

Tot ce am avut nevoie a fost să mă concentrez și să fiu atentă la micile „capcane” care se puteau ivi pe parcursul subiectelor”, ne-a explicat Mara Celeste Rus.

„Subiectele la Limba și literatura română au avut un grad redus de dificultate, chiar dacă la unele întrebări am avut nevoie de un timp mai îndelungat de gândire. Aș spune că matematica a fost puțin mai provocatoare.

Totuși, am reușit, într-un final, să rezolv problemele și să găsesc metodele potrivite pentru soluționarea acestora.

Nu am considerat necesar să depun contestație.

Cred că aș fi putut obține un rezultat puțin mai mare la română, dar sunt foarte mulțumită și mândră de ceea ce am reușit și știu că doar cu ajutorul lui Dumnezeu am putut atinge această performanță.

Într-adevăr, am făcut pregătiri suplimentare. Pe lângă orele de la școală, am încercat să lucrez constant și acasă. Am rezolvat teste din anii anteriori și mi-am evaluat munca prin acordarea unei posibile note la finalizarea subiectului.

Mi-am concentrat atenția mai ales pe recapitularea materiei și pe exersarea anumitor tipuri de exerciții pe care nu le stăpâneam. Am realizat scheme sau am folosit bilețe colorate pentru a reține cu ușurință informațiile.

Pe parcursul anului, am făcut și meditații care m-au ajutat să îmi clarific unele aspecte mai dificile și să înțeleg în profunzime lecțiile predate la școală.

Deși m-am axat mult pe studiu în clasa a VIII-a, nu mi-am dorit să exagerez și am găsit timp și pentru ceea ce îmi place să fac, fără a mă stresa prea tare.

Am știut pur și simplu că totul va fi bine și am avut credința că Dumnezeu mă va sprijini și că voi ajunge în locul stabilit de El”, a explicat Mara Rus.

Ce s-ar putea îmbunătăți la examenul de Evaluare Națională ?

„Cred că ar fi potrivit ca evaluarea să includă și un element de feedback pentru elevi. Astfel elevii ar înțelege și ce au greșit, nu și-ar vedea doar nota finală.

De asemenea, timpul poate fi uneori foarte presant. Ne este greu să ne gestionăm emoțiile și, în același timp, să ne concentrăm asupra exercițiilor propuse. În consecință, finalizăm subiectul târziu, fără a mai apuca să verificăm rezolvările în detaliu. Sunt de acord cu problemele care „fac diferența” între elevii buni și cei foarte buni, însă timpul acordat ar trebui să fie mai generos”, consideră Mara Celeste Rus.

Mara își dorește să continue studiile la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” – specializarea Științe ale Naturii, bilingv (engleză).

Consider că este locul potrivit pentru dezvoltarea mea, atât pe plan social, cât și profesional și mă va ajuta să-mi ating țelul: Medicina. Sunt convinsă că voi întâlni profesori pregătiți și dedicați care mă vor ajuta să prețuiesc educația, fiind implicați în formarea mea. Sunt nerăbdătoare să încep viața de liceană!”, ne-a mai spus Mara Rus.

Și colega sa de clasă – Bianca Ciobanu care a obținut a doua medie pe județ la Evaluarea Națională (9,80 – cu 10 la Română și 9,60 la Matematică) vrea să meargă tot la Colegiul Liviu Rebreanu, la Științele Naturii / bilingv engleză.

Probele la Evaluarea națională din acest an mi s-au părut de un nivel mediu, mai ușoare decât cele de anul trecut. Comparativ cu simularea au fost, după părerea mea, tot mai ușoare.

Cred că se observă și după notele mele faptul că mi s-a părut mai ușoară proba de la română. În general de fapt sunt mai atrasă de acestă materie.

Nu am depus contestație. Notele sunt exact ceea ce am calculat și eu după barem. Nu cred că aș fi putut să obțin mai mult. Singurele locuri în care am pierdut puncte au fost cele în care nu am știut – la matematică.

Nu am făcut meditații și nu am făcut ceva semnificativ în plus, pe lângă temele primite la clasă. Singura pregătire specială” pot să zic că au fost testele făcute vara trecută, la nivel de clasa a VII-a.

Cred că ar ajuta o simulare la nivel județean, la nivelul școlii sau mai multe pe clasă. Cel puțin în cazul meu, experiențele de la olimpiade m-au ajutat să-mi gestionez emoțiile, un factor foarte important în reușita mea. Cred că mai multe simulări ar putea ajuta și alți elevi să se obișnuiască cu emoțiile unui examen important”, ne-a mărturisit Bianca Ciobanu.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Bunătăți dulci, dar sănătoase, la Gelateria Aniela, în meniul fără zahăr: tarte, rulouri, batoane raw-vegane sau magiunele

Vitrinele cofetăriilor și gelateriilor sunt pline de bunătăți ce fac cu ochiul oricărui trecător. Culori, texturi...

Noutățile verii, la Gelateria Aniela: Berry Cup, Limonadă AlVera și Ice Summer Drinks cu cafea sau Matcha

O vară cu arome noi, răcoritoare, v-a pregătit Gelateria Aniela! Și continuă să ne surprindă cu...

Se fac angajări la Amicii Building, Eurocompozite, Iproeb, Carmangerie Timoce: NOI locuri de muncă în Bistrița

Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior, iar Grill & Carmangeria Timoce caută două vânzătoare pentru zona Lamă. Eurocompozite recrutează lăcătuș mecanic. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB, Clinica Sanovil, Fan Courier și Restaurant ARENA by Casa EMA.