11.1 C
Bistrița
duminică, mai 16, 2021

MESAJ pentru producătorii locali din Bistriţa-Năsăud…!

Ioana Boca, Andreea Bora, Bocskai Eliza și Andrada Vălean sunt reporterii de liceu care au asistat, la începutul acestei săptămâni, la Liceul Agricol Granvelle, Dannemarie la Crète, la o conferință pe tema dezvoltării agriculturii.

După un scurt periplu la Târgul de Crăciun din Viena, reporterii de liceu ai CNAMonline Bistrița au ajuns în Besançon, Franța, unde se desfășoară programul „Bistrița-Besançon, portret în oglindă”, dedicat Centenarului Marii Uniri.

Sosiți târziu în noapte din România, reporterii de liceu au luat pulsul evenimentului, punctând câteva impresii şi declaraţii de la conferinţa la care au participat reprezentanta Franței în România, asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”, deputat Cristina Iurișniți, elevi ai liceului francez și reporterii de liceu de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița.

Elena Bărbos, în calitate de director al asociației „Produs în Bistrița-Năsăud” și-a exprimat părerea despre această conferință și despre modul în care îi va ajuta pe elevi să se dezvolte în domeniul agriculturii. Aceasta a subliniat „Din punctul meu de vedere, cred că a fost o excelentă radiografie a ce s-a întâmplat, se întâmplă și se va întâmpla în agricultura românească în comparație cu agricultura din Franța. Sper să fie un imbold pentru tineri să continue în sectorul în care se specializează.”

Sziálgyi Ilona, meșter manufacturier în împletituri din papură, aparținând de Centrul Județean pentru Cultură, a venit în Franța alături de alți artizani și se bucură că poate să promoveze artizanatul specific din satul său, împletiturile din papură, incluse între produsele fabricate în Bistrița-Năsăud.

Luc Pierlot, profesor la liceul Agricol Granvelle din Besançon, a fost de părere că există posibilitatea ca, în viitor, să fie mai multe parteneriate între Franța și România, întrucât s-a scris o lungă istorie de prietenie care leagă deja cele două țări.

Deputatul Cristina Iurișniți și-a exprimat, de asemenea, părerea asupra conferinței: „A fost o dezbatere bine documentată, coordonată de Jean Pierre de Marsielle, care vine din zona rurală a Franței și care a prezentat cifre în comparație, în oglindă, între Franța și România. A fost, de asemenea, o trecere în revistă a istoriei României, a datelor istorice și geografice, a tot ceea ce înseamnă informații despre România. Bineînțeles, după o serie de întrebări, am avut și eu o intervenție, pentru că mi se părea important să sprijinim producătorii locali și producția noastră locală și să nu tot importăm din alte țări produse pe care noi le avem, cum sunt legumele, fructele pe care noi le-am putea găsi în supermarket-uri sau în magazine specializate, dar de fapt nu le găsim decât la piață, pentru că – nu-i așa? – cei care importă vor să facă profit și de multe ori prețul din import e mai ieftin decât ce se produce în România. De aceea am spus că e important să promovăm și să protejăm producătorii locali și tot ce se produce în zona noastră. Mesajul meu pentru producătorii locali este să fie curajosi, să se implice, să creadă în ceea ce fac și să-și promoveze întotdeauna produsele…”, a conchis Cristina Iurişniţi.

Asociaţia „Produs în Bistrița-Năsăud” a  prezentat informații despre apariţia ei, despre cei care i-au oferit un sprijin solid, despre obiectivele sale, dar şi depre prezenţa sa la târgul de Crăciun din Besançon, unde România este invitat de onoare în acest an centenar.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

PRO-COMPRESOARE Bistrița – lider în vânzarea de compresoare noi și second hand. La nevoie, le poți și închiria

PRO-COMPRESOARE Bistrița este lider local în furnizarea și întreținerea compresoarelor cu șurub,  diesel sau oil free....

FOTO/VIDEO: S-a deschis DABO DONER pe Pietonal!

Nu e kebab și nici shaorma. E unicul doner, DABO DONER, și a cucerit bistrițenii de...

Dansează, învață mișcări noi și distrează-te la cursurile YOLO STUDIO! GRATUIT, săptămâna viitoare!

Îți place muzica și vrei să te distrezi? Vrei să înveți să dansezi sau să „prinzi”...