Nadia Urian, de pe plaiuri năsăudene, la Arad: „Neamul românesc a dăinuit datorită vitejiei, unității, dar și satelor românești…”

Nadia Urian, de pe plaiuri năsăudene, la Arad: „Neamul românesc a dăinuit datorită vitejiei, unității, dar și satelor românești…”

Scriitoarea și profesoara Nadia Urian din Cristeștii Ciceului a participat recent la Arad, la o întâlnire de suflet: „O sărbătoare a Păcii, de ziua internațională a ei, dar de fapt a încântării, a întâlnirii de suflet cu oameni ai condeiului…” Iată, mai jos, impresiile și emoțiile generate de această sărbătoare:

„Scumpă țară Românească… să ai viață în vecie / Să sporeasc-al său popor /

Sub stindardul tricolor…”  (George Coșbuc)

Sâmbătă, 21 septembrie, în frumoasa zi de toamnă, am parcurs cu mare drag drumul de acasă spre Arad, admirând peisaje și locuri noi, minunate și interesante.

Era de fapt, răspunsul unei invitații ce mă onora atât de mult.

Trebuia să fiu prezentă la o sărbătoare. O sărbătoare a Păcii, de ziua internațională a ei, dar de fapt a încântării, a întâlnirii de suflet cu oameni ai condeiului… „ce țin aprinsă flacăra culturii românești, în țară și străinătate, pentru a face cunoscute valorile de neam, creațiile ancestrale și moderne, pentru păstrarea identității, într-o lume a pierderii acesteia…”

Am citat-o și aici pe doamna Adriana Weimer, redactor șef al revistei UNIREA, pe care am cunoscut-o în Italia, cu ocazia premierii concursului Corona, anii trecuți. Un om de valoare, o personalitate culturală, prețuită atât în țară cât și în afara granițelor ei.

Am sosit la locul de destinație. Elegant, select și plin de ospitalitate, așa cum numai doamna Floare Cândea, organizatoarea și sufletul acestui eveniment cultural, putea să-l aleagă. O terasă a boemei arădene, în care și-au dat întâlnire reputați profesori universitari, scriitori, jurnaliști și colaboratori, prieteni din Alba Iulia, Arad, Bistrița-Năsăud, Timiș și Austria.

Prezența tuturor aici era un semn de înalt respect pentru doamna Floare R. Cândea, redactorul șef al revistei Gutenberg: o doamnă minunată, o femeie magnet, energică, frumoasa. Un om de cultură de mare valoare, implicată și preocupată ca revista Gutenberg, cu numărul 40, să fie sărbătorită așa cum se cuvine, într-un eveniment literar de excepție.

Respect și prețuire, distinsă doamnă! V-am cunoscut la Viena, v-am admirat mult, mi-am dorit să vă reîntâlnesc. Ocazia a apărut! Mă bucur nespus!

Momentul nu a fost ales la întâmplare. Revista Unirea nr .11, adusă de domnul Godja (bunul patriot, președintele Cercului cultural româno-austriac Unirea, Viena și managerul postului RadioTV Unirea, Viena), în anul 11 al revistei Gutenberg – două numere sincron, care vor merge mână în mână, una pe pământ austriac, iar cealaltă în țară.

Valorile românești vor fi cunoscute din Arad până-n Viena și mai departe. Despre aspectele inedite ale crețiilor autorilor de articole literare, cu deosebitul simț al criticului literar, a vorbit domnul profesor universitar doctor Anton Ilica.

Domnul Constantin Avădanei a întărit cuvintele domnului Ioan Godja, subliniind înalta apreciere la adresa colaboratorilor revistei, a întregii activități din țară și din afara ei cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, la Viena, în Ungaria și Bulgaria.

Dânsul este mesagerul românismului, purtătorul tricolorului, ca pe o icoană din suflet, oriunde în țară și străinătate, reamintindu-ne tuturor:

Câți vorbim o limbă / Și purtăm un nume / Toți s-avem o țintă și un singur dor / Mândru să se-nalțe, peste toate-n lume / Steagul tricolor” (G. Coșbuc).

Aprecieri la adresa truditorilor pentru cunoașterea și răspândirea valorilor românești, a celor care creează convingerile pentru iubirea de neam și țară, au adus distinșii domni Emil Simăndan, ziarist și scriitor – inițiatorul proiectului de editură și revistă, împreună cu Ioan Alexandru, doamna Veronica Balaj –  realizator la RTV Timișoara. Dânsa numește revista o fereastră spre inimile celor plecați din țară. Cât adevăr!

Creierul și motorul trăirii revistei Unirea, doamna Adriana Weimer a făcut o prezentare amplă a revistei.

Doamna Lucia Bibarț – de la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad, col(r)Valeriu Ilica, scriitor din Arad, col(r) Puiu Emilian Velea s-au numărat printre oaspeții care și-au exprimat aprecierea și respectul pentru revistele de cultură și oamenii ei.

De pe plai năsăudean, am adus și eu gândul cel bun, credința și convingerea că neamul românesc a dăinuit pe aceste meleaguri, datorită vitejiei, unității, dar și satelor românești – păstrătoare de credințe, tradiții, obiceiuri și frumuseți eterne. De aceea, această temă rămâne în centrul preocupărilor mele, ca dascăl și condeier preocupat de acest spațiu al misterului și naturalului, aflat în continuă perimare, datorită distrugerii provocate de plugul modernismului.

Da, încă se mai poate salva, măcar prin scris, grăbindu-ne să mai prindem, așa, pe hârtie, dovezi ale continuității existenței noastre pe aceste meleaguri. Prin martorii și participanții direcți la evenimente ce au marcat istoria, gândirea și trăirea neamului românesc. Câtă literatură zace aruncată sau nedescoperită  încă, transmisă sub formă de povești și amintiri! Câte adevăruri istorice nu au fost încă dezvelite! Dar trăite au fost, nu în pagini de carte ci păstrate în  minte și suflet! Câte valori ale culturii, talente și moșteniri culturale  nu au fost scoase la iveală încă!

În facultate îi spuneam beletristica de frontiera, de fapt, beletristica cu stil, cuvânt  potrivit și istorie, oameni sub vremurile trăite de nevoie.

„Știe Dumnezeu de-i bine / Ori de facem vreun păcat / Dar nu știm c-așa e bine, să ținem ce-am apucat”.

Iar eu aș mai prinde, ca într-un refren, nume și personalități, iubitori de cultură, neam și tricolor, neobosiți, care găsesc ocazii pentru a sărbători reușita, intenția, gândul. Nu, nu politica sau interesul personal ci cultura. Felicitări, distinsă doamnă Floare Candea! Ați fost sufletul și gazda minunată a acestui frumos eveniment!

În semn de respect pentru munca și dăruirea dumneavoastră, ne-am adunat aici, veniți din toate colțurile țării, din Austria, până-n România.

Ce onoare și încântare mi-a prilejuit discuția cu doamna Ilica, o femeie de valoare, cu suflet cald, oglindit în privirea senină și frumoasă! Atâta căldură sufletească! Ne-ar trebui ceasuri să depănăm experiențe din frumoasa cariera de dascăl!

Un mare Mulțumesc, doamnă Floare Cândea, domnule Ioan Godja și tuturor celor mulți, mulți și prezenți, oriunde în țară care ridică drapelul tricolor.

Cine poate pricepe cât de ușor sau greu este să militezi ca tricolorul românesc  să fâlfâie și în Viena, ca și acasă! Asta nu se face prin vorbe! Iar truda este a acelora care se pricep să o facă! Vă multumim, domnule Ioan Godja! Dovediți  tuturor că nu prin vorbe poți arăta dragostea de glia străbună, de Maramureșul nostru istoric! Ce lucru de admirat!

Contează să vrem să-l recunoaștem!

La mulți ani, Revista Gutenberg și Unirea! La mulți ani, România!

PS

Despre diplomele si medaliile oferite, nu am amintit. Au fost dăruite cu respect și primite cu modestie și responsabilitate. Ele onorează și înnobilează, dau un avans și un spor celui ce se implică și crede în ceea ce face. Nu este simplu lucru să treci bariere! Să faci ferestre prin timp, să muncești căutând frumosul!

Adevăratele diplome și medalii strălucesc din interiorul celui ce le poartă!

Dar și în mâna celor ce le înmânează!

Onoare, prețuire și respect!

Zeci de elevi din Bistrița NU se vor întoarce miercuri la școală! Intră în scenariul ROȘU: septembrie 28, 2020 - Comitetul pentru Situații de Urgență a analizat evoluția cazurilor de Covid 19 din școli. Atfel, elevii a trei clase vor intra în scenariul roșu- școala acasă. Două grupe de preșcolari intră în scenariul galben: acasă și la grădiniță, prin rotație. 
Robert Sighiartău (PNL): „Am eliberat multe județe și orașe de PSD” septembrie 28, 2020 - Deputatul liberal Robert Sighiartău a comentat ieri seară rezultatul alegerilor locale, pe pagina sa de socializare. „Victorie mare a Partidului Național Liberal la aceste alegeri! Am eliberat multe județe și orașe de PSD”, a scris Robert Sighiartău.
La Rebra se reiau alegerile, după o egalitate perfectă septembrie 28, 2020 - Situație neobișnuită în comuna Rebra, unde cei doi candidați (primarul în funcție) și candidatul PNL au ieșit la egalitate. Fiecare a obținut câte 423 de voturi, indiferent de câte ori s-au renumărat voturile noaptea trecută.
Bistrița-Năsăud: 3 cazuri pozitive în ultimele 24 de ore septembrie 28, 2020 - Avem 1.481 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 3 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Nici o persoană nu a fost externată din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.271 cazuri noi de infecție.
Radu Moldovan, un nou mandat la șefia Consiliului Județean, cu mai bine de 50 la sută din voturi septembrie 28, 2020 - Numărătoarea paralelă a luat sfârșit și la buletinele de vot privind opțiunea pentru noul președinte al Consiliului Județean. Radu Moldovan a câțtigat cu mai bine de 50 la sută din voturi, intrând astfel în al treilea mandat de președinte CJ.
Încă un jandarm vindecat de COVID-19 a sărit în sprijinul bolnavilor și al medicilor și a donat plasmă septembrie 28, 2020 - Județul nostru se laudă cu aparat de plasmafereză pentru recoltarea de la pacienții vindecați de COVID-19. Totuși, până acum au fost înregistrate doar 31 de donări la aparatul de plasmafereză. Astăzi, încă un jandarm vindecat de COVID-19 a donat plasmă pentru a sprijini medicii în vindecarea altor bolnavi.
Care este componența în Consiliul Local din Bistrița: septembrie 28, 2020 - Conform primelor rezultate la alegerile locale desfășurate ieri, PNL Bistrița-Năsăud a câștigat 10 mandate în Consiliul Local din Bistrița. Ce alte surprize apar pe listă:
AFLĂ PRIMUL câte voturi a obținut fiecare candidat la funcția de primar al Bistriței. Cu cât a câștigat Ioan Turc: septembrie 28, 2020 - Începând de astăzi, Primăria Bistrița va fi în mâinile liberalului Ioan Turc. Acesta s-a „luptat” cu alți 8 aspiranți la fotoliul de primar. CÂTE voturi a obținut fiecare:
4 dosare penale, în urma alegerilor locale de ieri septembrie 28, 2020 - Potrivit reprezentanților IPJ BN s-au întocmit 4 dosare penale în urma alegerilor locale de ieri. De asemenea au fost aplicate amenzi în valoare de peste 5.000 de lei.
Aquabis: Străzi din Bistrița și Beclean, fără apă potabilă, azi, pentru câteva ore septembrie 28, 2020 - O stradă din Bistrița și una din Beclean rămân fără apă potabilă, astăzi, 28 septembrie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
REZULTAT FINAL: Cine și-a adjudecat fotoliul de primar în orașe și comunele din Bistrița-Năsăud septembrie 28, 2020 - Bistrițeanul.ro îți prezintă lista completă a primarilor aleși în urma alegerilor locale de ieri:
VIDEO: CARE a fost atmosfera la sediul PSD și PNL după aflarea rezultatelor septembrie 27, 2020 - Bistrițenii și-au ales primarul pentru următorii patru ani. Aproximativ jumătate din cei cu drept de vot s-au prezentat la urne. La Bistrița s-a schimbat culoarea politică. Locuitorii din municipiu au acordat cele mai multe voturi candidatului liberal, Ioan Turc. VEZI care a fost atmosfera:
Alegeri locale 2020. AFLĂ care sunt primarii care ne vor conduce în următorii 4 ani septembrie 27, 2020 - Bistrițeanul.ro vă ține la curent cu rezultatele votului de astăzi. Cine sunt cei care ne vor conduce în următorii 4 ani:
STOP VOT! Care a fost prezența la vot în județ: septembrie 27, 2020 - S-au închis secțiile de votare! La urne au fost așteptați peste 260.000 de bistrițeni. Și-au exprimat opțiunea....puțin peste jumătate din alegători. AFLĂ detalii:
VIDEO – UPDATE: 262.000 de bistrițeni sunt așteptați astăzi la urne! septembrie 27, 2020 - Peste 262.000 de bistrițeni sunt așteptați astăzi la cele peste 300 de urne organizate la nivelul județului Bistrița-Năsăud. Cei care vor să voteze astăzi vor fi nevoiți nu doar să înfrunte vremea rea, ci să se conformeze și unor reguli de igienă și distanțare socială. Câți bistrițeni au votat până la ora 18.30
ALTE vremuri. Ca într-o gură de iad… Primul vot: „Ce fericire, ce emoții! Ah! Cabina n’am s’o uit cât voi trăi” septembrie 27, 2020 - Primul vot: Ce fericire, ce emoții! Am stat, draga mea, două ore în fața oglinzii, pregătindu’mi toaleta. Am schimbat cinci pălării și patru rochii... Ah ! Cabina, n’am s’o uit cât voi trăi ! Plină de emoții, îmi scot puful, pudra și roujul și în fugă vreau să ascund sudoarea rece care mi’a îmbujorat fața. O jartieră îmi alunecă oeste ciorapul de mătase și cade. O ridic. O voce strigă la ușă: „Liber?” Es zăpăcită...
VIDEO Un bărbat din Rodna s-a ales cu dosar penal după ce a încercat să mituiască un alegător septembrie 27, 2020 - Un bărbat din Rodna s-a ales cu dosar penal după ce a oferit o sumă de bani unui alt alegător pentru a vota cu un anumit candidat. Alte trei persoane au fost amendate pentru că nu au respectat legislația electorală
Familie numeroasă sau monoparentală? Puteți primi terenuri pentru case, bani pentru mașini și alte beneficii septembrie 27, 2020 - Un proiect de susținere financiară a familiilor numeroase și monoparentale a trecut tacit de Senat. Printre numeroasele beneficii de care ar pute abeneficia cei vizați se numără și ajutor pentru achiziționarea de terenuri pentru case, mașini cu număr mai mare de locuri, etc. 
A venit iarna… în depărtări! septembrie 27, 2020 - Vremea s-a răcit brusc, iar județul nostru s-a aflat sub incidența codului portocaliu de vreme rea și ploioasă. La munte, pe creste, a venit... iarna. A nins pe Vârful Pietrosu.
Reprezentantul Alianței pentru Bistrița amendat, după ce a intrat cu alegătorii în cabina de vot septembrie 27, 2020 - Un reprezentant al Alianței pentru Bistrița a fost amendat, după ce a intrat cu alegătorii în cabina de vot. S-a întâmplat la o secție de votare din municipiul Bistrița.
Doar 135 dintre alegătorii aflați în izolare sau carantină au solicitat să voteze cu urna mobilă septembrie 27, 2020 - Cei care se află în izolare la domiciliu sau carantină au posibilitatea să voteze astăzi folosindu-se de urna mobilă. Numărul celor care au solicitat acest lucru este însă modest. Doar 135 de persoane au cerut să voteze cu urna mobilă.
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, printre care un elev și un profesor și 26 bistrițeni externați septembrie 27, 2020 - Avem 1.478 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 26 persoane au fost externate din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.438 cazuri noi de infecție.
Proiect Rabla pentru electrocasnice 2020: Mai multe tipuri de aparate și vouchere cu valori mai mari septembrie 27, 2020 - Autoritățile au emis un proiect prin care, din acest an, să se poată schimba mai multe tipuri de electocasnice, în programul Rabla. Astfel, dacă proiectul va fi aprobat, se vor putea cere bani pentru cumpărarea, pe lângă televizoare, mașini de spălat sau frigidere, și pentru aspiratoare. Iar voucherele au valori mai mari.
Panică într-o secție de votare din Bistrița: Un bătrân s-a prăbușit la pământ septembrie 27, 2020 - Activitatea a fost întreruptă în această dimineață, pentru scurt timp, la secția de votare de la Școala Generală nr. 5 din Bistrița. Un bătrân s-a prăbușit la pământ, în timp ce își exercita dreptul la vot.
Aquabis: Defecțiune, în Viișoara. Cât timp vor fi afectați locuitorii din zonă septembrie 27, 2020 - O defecțiune a fost semnalată în Viișoara, în această dimineață - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
Alegeri Locale 2020. TOT ce trebuie să știi despre ziua votului: septembrie 27, 2020 - Alegerile Locale din acest an, care se desfășoară sub umbra Coronavirusului, vor avea reguli speciale atât pentru alegători, cât și pentru cei din secțiile de votare. Marea lor majoritate vizează distanțare fizică și păstrarea unor reguli de igienă, pentru a evita infectarea cu Covid-19.
EDITORIAL: Doamnelor și domnilor, ați asistat la cea mai mizerabilă campanie electorală septembrie 26, 2020 - Doamnelor, domnilor, stimați alegători, Tocmai ați avut ocazia să asistați la cea mai mizerabilă campanie electorală locală din ultimii 30 de ani. Nu știu dacă se poate coborî mai jos. Suntem pe fundul oceanului, în Groapa Marianelor a ceea ce poartă numele retoric de politică. Cu cancanuri ieftine și postaci plătiți pe caiet cu funcții viitoare, v-au ținut departe de proiectele și viziunea lor despre Bistrița. Mai grav este că v-au atras în luptele lor personale, în loc să vă convingă prin proiecte. E mai simplu, nu? Ce ușor ni se fură mințile cu răutăți perfid induse ca să vă deturneze atenția și să vă otrăvească gândirea…
Un bărbat din Șanț a murit după ce s-a răsturnat cu tractorul pe un drum forestier septembrie 26, 2020 - O tragedie a avut loc astăzi pe un drum forestier din localitatea Șanț. Un bărbat s-a răsturnat cu tractorul pe care îl conducea. Din nefericire, leziunile suferite au fost incompatibile cu viața.
FELICITĂRI: Premii în bani și diplome, pentru elevii care au obținut 10 pe linie la Bacalaureat și Evaluarea Națională septembrie 26, 2020 - Elevii care au obținut 10 pe linie la Bacalaureat și Evaluarea Națională în anul școlar 2019-2020 au fost premiați ieri, la sediul Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud.
Cei suspecți sau confirmați cu Covid-19 pot vota cu urna mobilă. Ce trebuie să facă: septembrie 26, 2020 - Persoanele care sunt suspecte sau chiar confirmate cu Covid-19 vor putea vota la alegerile de mâine, cu ajutorul unei mobile. Aceasta, însă trebuie solicitată de astăzi, în baza unor documente justificative, eliberate, via e-mail sau Whats App de către DSP.