Nadia Urian, de pe plaiuri năsăudene, la Arad: „Neamul românesc a dăinuit datorită vitejiei, unității, dar și satelor românești…”

Nadia Urian, de pe plaiuri năsăudene, la Arad: „Neamul românesc a dăinuit datorită vitejiei, unității, dar și satelor românești…”

Scriitoarea și profesoara Nadia Urian din Cristeștii Ciceului a participat recent la Arad, la o întâlnire de suflet: „O sărbătoare a Păcii, de ziua internațională a ei, dar de fapt a încântării, a întâlnirii de suflet cu oameni ai condeiului…” Iată, mai jos, impresiile și emoțiile generate de această sărbătoare:

„Scumpă țară Românească… să ai viață în vecie / Să sporeasc-al său popor /

Sub stindardul tricolor…”  (George Coșbuc)

Sâmbătă, 21 septembrie, în frumoasa zi de toamnă, am parcurs cu mare drag drumul de acasă spre Arad, admirând peisaje și locuri noi, minunate și interesante.

Era de fapt, răspunsul unei invitații ce mă onora atât de mult.

Trebuia să fiu prezentă la o sărbătoare. O sărbătoare a Păcii, de ziua internațională a ei, dar de fapt a încântării, a întâlnirii de suflet cu oameni ai condeiului… „ce țin aprinsă flacăra culturii românești, în țară și străinătate, pentru a face cunoscute valorile de neam, creațiile ancestrale și moderne, pentru păstrarea identității, într-o lume a pierderii acesteia…”

Am citat-o și aici pe doamna Adriana Weimer, redactor șef al revistei UNIREA, pe care am cunoscut-o în Italia, cu ocazia premierii concursului Corona, anii trecuți. Un om de valoare, o personalitate culturală, prețuită atât în țară cât și în afara granițelor ei.

Am sosit la locul de destinație. Elegant, select și plin de ospitalitate, așa cum numai doamna Floare Cândea, organizatoarea și sufletul acestui eveniment cultural, putea să-l aleagă. O terasă a boemei arădene, în care și-au dat întâlnire reputați profesori universitari, scriitori, jurnaliști și colaboratori, prieteni din Alba Iulia, Arad, Bistrița-Năsăud, Timiș și Austria.

Prezența tuturor aici era un semn de înalt respect pentru doamna Floare R. Cândea, redactorul șef al revistei Gutenberg: o doamnă minunată, o femeie magnet, energică, frumoasa. Un om de cultură de mare valoare, implicată și preocupată ca revista Gutenberg, cu numărul 40, să fie sărbătorită așa cum se cuvine, într-un eveniment literar de excepție.

Respect și prețuire, distinsă doamnă! V-am cunoscut la Viena, v-am admirat mult, mi-am dorit să vă reîntâlnesc. Ocazia a apărut! Mă bucur nespus!

Momentul nu a fost ales la întâmplare. Revista Unirea nr .11, adusă de domnul Godja (bunul patriot, președintele Cercului cultural româno-austriac Unirea, Viena și managerul postului RadioTV Unirea, Viena), în anul 11 al revistei Gutenberg – două numere sincron, care vor merge mână în mână, una pe pământ austriac, iar cealaltă în țară.

Valorile românești vor fi cunoscute din Arad până-n Viena și mai departe. Despre aspectele inedite ale crețiilor autorilor de articole literare, cu deosebitul simț al criticului literar, a vorbit domnul profesor universitar doctor Anton Ilica.

Domnul Constantin Avădanei a întărit cuvintele domnului Ioan Godja, subliniind înalta apreciere la adresa colaboratorilor revistei, a întregii activități din țară și din afara ei cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, la Viena, în Ungaria și Bulgaria.

Dânsul este mesagerul românismului, purtătorul tricolorului, ca pe o icoană din suflet, oriunde în țară și străinătate, reamintindu-ne tuturor:

Câți vorbim o limbă / Și purtăm un nume / Toți s-avem o țintă și un singur dor / Mândru să se-nalțe, peste toate-n lume / Steagul tricolor” (G. Coșbuc).

Aprecieri la adresa truditorilor pentru cunoașterea și răspândirea valorilor românești, a celor care creează convingerile pentru iubirea de neam și țară, au adus distinșii domni Emil Simăndan, ziarist și scriitor – inițiatorul proiectului de editură și revistă, împreună cu Ioan Alexandru, doamna Veronica Balaj –  realizator la RTV Timișoara. Dânsa numește revista o fereastră spre inimile celor plecați din țară. Cât adevăr!

Creierul și motorul trăirii revistei Unirea, doamna Adriana Weimer a făcut o prezentare amplă a revistei.

Doamna Lucia Bibarț – de la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad, col(r)Valeriu Ilica, scriitor din Arad, col(r) Puiu Emilian Velea s-au numărat printre oaspeții care și-au exprimat aprecierea și respectul pentru revistele de cultură și oamenii ei.

De pe plai năsăudean, am adus și eu gândul cel bun, credința și convingerea că neamul românesc a dăinuit pe aceste meleaguri, datorită vitejiei, unității, dar și satelor românești – păstrătoare de credințe, tradiții, obiceiuri și frumuseți eterne. De aceea, această temă rămâne în centrul preocupărilor mele, ca dascăl și condeier preocupat de acest spațiu al misterului și naturalului, aflat în continuă perimare, datorită distrugerii provocate de plugul modernismului.

Da, încă se mai poate salva, măcar prin scris, grăbindu-ne să mai prindem, așa, pe hârtie, dovezi ale continuității existenței noastre pe aceste meleaguri. Prin martorii și participanții direcți la evenimente ce au marcat istoria, gândirea și trăirea neamului românesc. Câtă literatură zace aruncată sau nedescoperită  încă, transmisă sub formă de povești și amintiri! Câte adevăruri istorice nu au fost încă dezvelite! Dar trăite au fost, nu în pagini de carte ci păstrate în  minte și suflet! Câte valori ale culturii, talente și moșteniri culturale  nu au fost scoase la iveală încă!

În facultate îi spuneam beletristica de frontiera, de fapt, beletristica cu stil, cuvânt  potrivit și istorie, oameni sub vremurile trăite de nevoie.

„Știe Dumnezeu de-i bine / Ori de facem vreun păcat / Dar nu știm c-așa e bine, să ținem ce-am apucat”.

Iar eu aș mai prinde, ca într-un refren, nume și personalități, iubitori de cultură, neam și tricolor, neobosiți, care găsesc ocazii pentru a sărbători reușita, intenția, gândul. Nu, nu politica sau interesul personal ci cultura. Felicitări, distinsă doamnă Floare Candea! Ați fost sufletul și gazda minunată a acestui frumos eveniment!

În semn de respect pentru munca și dăruirea dumneavoastră, ne-am adunat aici, veniți din toate colțurile țării, din Austria, până-n România.

Ce onoare și încântare mi-a prilejuit discuția cu doamna Ilica, o femeie de valoare, cu suflet cald, oglindit în privirea senină și frumoasă! Atâta căldură sufletească! Ne-ar trebui ceasuri să depănăm experiențe din frumoasa cariera de dascăl!

Un mare Mulțumesc, doamnă Floare Cândea, domnule Ioan Godja și tuturor celor mulți, mulți și prezenți, oriunde în țară care ridică drapelul tricolor.

Cine poate pricepe cât de ușor sau greu este să militezi ca tricolorul românesc  să fâlfâie și în Viena, ca și acasă! Asta nu se face prin vorbe! Iar truda este a acelora care se pricep să o facă! Vă multumim, domnule Ioan Godja! Dovediți  tuturor că nu prin vorbe poți arăta dragostea de glia străbună, de Maramureșul nostru istoric! Ce lucru de admirat!

Contează să vrem să-l recunoaștem!

La mulți ani, Revista Gutenberg și Unirea! La mulți ani, România!

PS

Despre diplomele si medaliile oferite, nu am amintit. Au fost dăruite cu respect și primite cu modestie și responsabilitate. Ele onorează și înnobilează, dau un avans și un spor celui ce se implică și crede în ceea ce face. Nu este simplu lucru să treci bariere! Să faci ferestre prin timp, să muncești căutând frumosul!

Adevăratele diplome și medalii strălucesc din interiorul celui ce le poartă!

Dar și în mâna celor ce le înmânează!

Onoare, prețuire și respect!

FOTO: GRAV accident în Leșu! O mașină a intrat într-un stâlp. O victimă este inconștientă iulie 5, 2020 - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în urmă cu scurt timp în localitatea Leșu. O mașina a intrat într-un stâlp. O victimă este inconștientă.
STOP JOC: Turc visează să bem apă direct din Colibița! Să fie, o bem și nefiltrată, dar să treacă conducta prin Wonderland iulie 5, 2020 - STOP JOC, toată lumea lasă tot ce are în mână jos și citește următoarea știre cu maximă atenție și seriozitate că tot vin alegerile locale și să știți pe cine și de ce votați. Cu scuzele de rigoare, vă informăm cu o întârziere de două zile, că i-a venit o idee candidatului PNL la Primăria Bistrița, Ioan Turc. Să bem apă din Colibița! Chiar așa, cine n-a visat să bea apă din lacul Colibița, acolo unde bogații și pensiunile mai deversează fosele septice în lac, cu îngăduința autorităților?! EXCELENTĂ IDEE! Da' cum v-a venit?
O clujeancă a rămas fără mașină, după ce a lăsat-o deschisă și cu cheia în contact, pe un podeț iulie 5, 2020 - O clujeancă de 33 de ani a rămas fără mașină, după ce și-a lăsat autoturismul parcat pe un podeț, deschis și cu cheia în contact. Mașina a fost găsită pe raza județului Sălaj.
Bătrân accidentat de un tractor cu cositoare în timp ce se odihnea în iarbă iulie 5, 2020 - Un incident bizar s-a petrecut pe un drum comunal din Bistrița-Năsăud ce face legătura cu județul Mureș. Un bărbat care conducea un tractor cu cositoare a trecut peste un bătrân care se odihnea în iarbă. Victima a fost grav rănită și transportată la Spitalul Județean din Târgu Mureș.
EXTRA: Profesoara din Maieru, din nou în top, la un campionat european virtual…! iulie 5, 2020 - Pandemia nu a fost în stare să pună limite profesoarei Paraschiva Borș din Maieru. Nu doar că a participat la Campionatul European din Madeira, dar s-a și clasat în vârful ierarhiei. „La vârsta mea, cu toate prejudecățile care circulă printre oamenii de la țară, nu mai făceam nimic… Dacă te tot gândești vai, cât sunt de bătrână, eșecul e garantat...”
Bacalaureat 2020: Rezultate finale, după contestații! 6 absolvenți dau examen în etapa specială iulie 5, 2020 - Ministerul Educației a afișat rezultatele finale la Bacalaureat, după contestații. 6 absolvenți de clasa a XII-a s-au înscris în etapa specială a examenului național de Bacalaureat, în Bistrița-Năsăud. Sunt elevii care, din motive medicale, nu au putut participa la prima sesiune.
S-a înregistrat al patrulea deces la Centrul pentru persoane vârstnice din Maieru iulie 5, 2020 - Numărul infectărilor cu COVID-19 este în continuă creștere în județul Bistrița-Năsăud. Astăzi s-a înregistrat încă un deces în contextul pandemiei. Este cel de-al patrulea deces al unui beneficiar de la Centrul de bătrâni din Maieru.
Bistrița-Năsăud: 12 cazuri pozitive, printre care un asistent de la SJU Bistrița, 10 vindecați și un deces iulie 5, 2020 - Avem 573 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 12 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 10 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 391 de cazuri noi de infecție.
După ce a plecat din fruntea Inspectoratului Școlar, Camelia Tabără renunță și la Consiliul Local al municipiului iulie 5, 2020 - Anul acesta a venit cu schimbări pentru Camelia Tabără. A plecat încă din luna martie din fruntea Inspectoratului Școlar Județean, după ce a condus instituția ani buni. Se pare că va pleca anul acesta și din Consiliul Local, odată cu finalizarea mandatului său.
Rostul de dimineață: Un izvor magic, în apropiere de Bistrița… ?! iulie 5, 2020 - La doar o aruncătură de băț de orașul zgomotos și prăfuit, îngrămădit și agitat – pare să se fi instaurat, din vremuri imemoriale, un izvor magic…
Localități și gospodării, afectate de ploaia torențială din această seară iulie 4, 2020 - Ploaia torențială care a acaparat întreg județul a inundat zeci de gospodării și a blocat un drum județean. Probleme s-au înregistrat în Viile Tecii, Mărișelu, Valea Poienii și Domnești.
ȘOCANT: Un bărbat a fost găsit spânzurat în Ilva Mică de un culegător de ciuperci iulie 4, 2020 - Un culegător de ciuperci din Ilva Mică a făcut o descoperire șocantă. Acesta a găsit în apropierea Primăriei un bărbat spânzurat. Victima și-a pus capăt zilelor în urmă cu câteva zile și nu a putut fi identificată.
FOTO: O invitație / provocare pentru orășeni, cosași pricepuți, energici sau firavi… iulie 4, 2020 - „Indiferent dacă esți țăran sau orășean, cosaș obișnuit sau începător absolut, o bestie de putere sau mai degrabă firav, plin de energie sau ușor de obosit – hai să facem fân…! La o clacă de vară...!” Cam așa sună provocarea lansată de belgienii de la ferma Ermitaj Malin.
S-au ținut de cuvânt! A ajuns TIR-ul cu alimente de la Supercom, pentru sinistrații din Rodna iulie 4, 2020 - Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna a anunțat că se așteaptă un TIR cu alimente. Cei de la Supercom s-au ținut de promisiune și sinistrații din comună au primit pachete generoase.
Bistrița-Năsăud: Șapte cazuri pozitive și cinci vindecați. Nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată iulie 4, 2020 - Avem 561 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șapte bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar cinci persoane au fost declarate vindecate și externate. Începând de astăzi nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 416 de cazuri noi de infecție.
Sorin Pop, din nou pe circuit! Ca să-l motiveze să ajungă pe podium, îl are alături pe cel mai înfocat fan iulie 4, 2020 - Că nu e concurs la care să nu participe și că nu se teme de competiție, nu e lucru nou! Sorin Pop e din nou pe circuit, la Adâncata! Și țintește din nou spre podium. Iar pentru a fi și mai motivat, și-a luat cu el pe cel mai înflăcărat fan: fetița lui.
Aquabis: Asigurați-vă stocurile necesare de apă. Se sistează apa în tot Becleanul, de duminică seară iulie 4, 2020 - Asigurați-vă stocurile necesare de apă: Se sistează apa în tot Becleanul, începând de duminică, 5 iulie 2020, orele 23.55 - anunță Aquabis.
Rostul de dimineață. Câteva impresii. Despre o minune care iese din tomberon… iulie 4, 2020 - O minune, ieșind din tomberon: Departe de lumea noastră, undeva prin Ilva Mare… Dar nu poate fi vorba decât despre câteva impresii, câteva senzații. Câteva atingeri de blană mătăsoasă: 
VIDEO: DN17C, blocat în Coșbuc și Romuli de aluviuni iulie 4, 2020 - Drumul Național 17 C este blocat pe raza a două localități: Coșbuc și Romuli, din cauza unei alunecări de teren și respectiv a aluviunilor care au ajuns pe carosabil. Intervin pompierii voluntari pende degajarea șoselei.
Aquabis: Două localități fără apă potabilă, astăzi iulie 4, 2020 - Două localități fără apă potabilă, astăzi, 4 iulie 2020 - anunță Aquabis.
BACALAUREAT 2020: Topuri și statistici. Ne mândrim cu elevii de 10, dar să nu-i ignorăm totuși pe ceilalți… iulie 3, 2020 - Ne mândrim cu elevii de 10, dar nu avem voie să-i ignorăm totuși pe ceilalți, care au depus și ei eforturi, au muncit și au obținut rezultate excelente la Bacalaureat. Este cazul unor licee cu performanțe remarcabile din Bistrița-Năsăud: „Este o generație de elevi extrem de buni. Sunt copii care muncesc mult peste program...”
VIDEO: Top 3 provocări cu care se confruntă Betak. Cum a supraviețuit compania din Bistrița în pandemie iulie 3, 2020 - Caius Bulea, directorul general Betak Bistrița, a participat la dezbaterea găzduită de Ziarul Financiar, despre evoluția investițiilor în infrastructură, în România, dar și despre exportul de componente de siguranță rutieră. „Suntem singurii producători din România care avem atestate aceste produse și încercate cu institute de specialitate”, a subliniat Caius Bulea.
TOP 4 cele mai inovatoare produse cosmetice L’Oreal Paris iulie 3, 2020 - Machiajul este cel care pune în valoare frumusețea și feminitatea, cel care desăvârșește întreaga ținută, accentuează atuurile și ascunde imperfecțiunile. Astfel, renumitul brand francez L'Oreal Paris a conceput diverse mijloace cosmetice decorative, datorită cărora a reușit să ajungă unul dintre cele mai îndrăgite branduri și care te vor ajuta să obții cel mai superb și rezistent machiaj.
Polițiștii vor să-i dea ”cadou„ de majorat, o lună de ”concediu” după gratii iulie 3, 2020 - Un tânăr de 18 ani riscă să ajungă o lună de zile după gratii. Acesta e cadoul de majorat pe care polițiștii vor să i-l facă în urma ilegalităților constatate. Decizia finală aparține însă instanței de judecată.
Planificați o escapadă de weekend, în munți? S-a reparat drumul de la Valea Mare spre Lacul Lala! iulie 3, 2020 - Ploile din ultima perioadă și viiturile au distrus și drumul ce duce spre Lacul Lala, pe la Valea Mare. Din fericire, acesta a fost reparat. Așa că cei ce doresc să facă o escapadă de weekend, spre Vârful Ineu, pot folosi și DN 17 D.
BN: 10 cazuri noi de Covid 19, în ultimele 24 de ore! Și patru vindecări iulie 3, 2020 - Județul nostru are încă 10 persoane infectate cu COVID 19. Acestea au fost depistate în ultimele 24 de ore. La nivel național, într-o zi, s-au infectat 420.
Controale la balastiere! Amenzi de aproape o jumătate de milion de lei! iulie 3, 2020 - ABA Someș Tisa a făcut controale la balastiere, în mai multe județe, printre care și Bistrița Năsăud. S-a lăsat cu amenzi de aproape un jumătate de milion de lei. Și s-au întocmit și dosare penale.
BIASICOM: Friteuză cu aer cald XXL la doar 269,99 lei iulie 3, 2020 - Pofta de cartofi prăjiți ți-o poți satisface oricând, într-un mod sănătos. Cu Friteuza cu aer cald, nu ai nevoie de ulei, așa că mâncarea e mult mai sănătoasă. Iar acum, la BIASICOM, găsești friteuză XXL, ca să poți face cartofii prăjiți dintr-o dată, pentru TOATĂ familia, la un super preț. Oferta e de 269,99 lei, economisind 100 de lei din prețul inițial!
Un SRL de apartament „născut” anul trecut bagă în buzunar peste un milion de euro pentru celula 2 de la Tărpiu iulie 3, 2020 - S-a produs minunea: începe construcția celei de-a doua celule de la Tărpiu. Problema e că pe potul de 1,3 milioane de euro a pus mâna  o firmă de apartament din București, care și-a început activitatea abia anul trecut.
Secția de Neurologie funcționează cu 2 medici, ceilalți fiind puși pe dreapta de Covid iulie 3, 2020 - Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița a dezvăluit faptul că Secția de Neurologie funcționează doar cu doi medici, după ce trei au fost depistați pozitiv cu Covid-19. În total, la Neurologie își desfășoară activitatea 5 medici.