Primarul comunei Chiochiș, Vasile Silași a fost amenințat ieri, cu moartea, de un localnic furios că instituția condusă de dânsul a refuzat să-i elibereze o adeverință necesară pentru a primi subvenție de la APIA. Se pare că aceasta nu este o situație singulară, oamenii fiind furioși pe primarul pe care l-au ales anul trecut, pentru a șasea oară.
Anul trecut, cu 5 mandate la activ, Vasile Silași a candidat din nou pentru fotoliul de primar al comunei Chiochiș. Pe ultima sută de metri, acesta a schimbat tabăra, trecând de la PNL la PSD. A reușit să obțină un nou mandat, cu 54% dintre voturi.
Oamenii din comună spun că Vasile Silași a reușit să obțină un nou mandat după ce ar fi cumpărat voturi. O astfel de plângere ar fi fost depusă la postul de poliție din comună, după ce un cetățean ar fi recunoscut și ar fi dat o declarație scrisă că ar fi primit 150 de lei pentru a-l vota. Plângerea nu s-ar fi concretizat însă cu un dosar penal.
Nu puțini sunt cei care sunt nemulțumiți de primarul Vasile Silași. Oamenii îl acuză pe Vasile Silași că se răzbună pe ei pentru că nu l-au votat la alegerile locale de anul trecut. Cum face asta? Refuzând, de exemplu, să elibereze adeverințele necesare pentru dosarul pentru subvențiile APIA și nu numai, sau eliberându-le cu întârziere, după termenul legal.
De la refuzul de a elibera o adeverință necesară dosarului pentru APIA a pornit și scandalul de ieri, presărat cu amenințări și jigniri, care l-a trimis pe agresor după gratii.
Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
Disperați că riscă să piardă subvențiile de la APIA, care pentru 10 hectare de teren ar ajunge și la 10.000 de lei, locuitorii comunei Chiochiș s-au adresat Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud. Se pare că după această mișcare, Primăria Chiochiș le-ar fi trimis prin poștă, unora dintre petiționari, adeverințele necesare.
„Mie mi-a spus ultima dată: cât sunt eu în primărie nu mai primești acte semnate. Situația e de la alegerile locale, că nu l-am votat. Mai sunt multe persoane în comună care nu primesc diverse acte de la Primărie. Unui fermier i-a spus că îi dă adeverința pentru APIA dacă dă o declarație că renunța la 2 hectare si jumatate din suprafață”, a declarat un localnic pentru Bistrițeanul.ro.
Oamenii îl acuză pe primar și că ar pune mâna pe pășunile comunei prin apropiați, cu care ar încasa subvenții APIA, dar și că ar folosi muncitorii și utilajele primăriei pentru proiectele personale sau că ar folosi mașina instituției în scop personal, alimentată tot din bani publici.
Rugat de reporterii Bistrițeanul.ro să comenteze acuzațiile care i se aduc, primarul Vasile Silași a precizat: „Există o ordonanță la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean care spune că fapta de abuz în serviciu nu există. A existat o cercetare… Pășunile au fost scoase la licitație și eu nu am fost în comisie. A fost un reprezentant APIA, iar persoanele acestea nu au participat nici măcar la licitații”.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean a clasat dosarul
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beclean Florin Coroian a confirmat existența cercetării respective, susținând că au fost cercetate două infracțiuni de abuz în serviciu și coruperea alegătorilor:
„Au fost cercetate două infracțiuni de abuz în serviciu și de corupere a alegătorilor. Pentru abuz în serviciu a fost deschisă o soluție de clasare, constatându-se că faptele nu există, iar pentru cea de coruperea alegătorilor clasare, aceeași faptă fiind cercetată într-un alt dosar în care exista o soluție definitivă”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro procurorul Florin Coroian.
Potrivit acestuia, în plângerea cetățeanului din Chiochiș se preciza că primarul ar fi închiriat o suprafață de pășune la o apropiată de-a sa, că ar fi angajat la primărie o persoană care lucrează la firma sa sau că ar fi refuzat semnarea unor adeverințe pentru APIA.
În ceea ce privește fapta de corupere a alegătorilor, în sesizare s-ar fi precizat faptul că Primăria Chiochiș ar fi amendat mai mulți cetățeni pentru că ar fi intrat pe pășunea comunală fără autorizație, iar în preajma alegerilor le-ar fi promis oamenilor că anulează amenzile, dacă îl votează.
Cercetările au fost „in rem” în dosarul respectiv, adică s-au cercetat faptele și nu persoane.
Oamenii au ajuns la Instituția Prefectului
Și Instituția Prefectului confirmă faptul că a fost sesizată de locuitori ai comunei Chiochiș, care au făcut 3 petiții, în care semnalează refuzul Primăriei Chiochiș de a elibera adeverințele necesare pentru depunerea dosarelor APIA:
„La nivelul Instituției Prefectului sunt înregistrate, în prezent, trei petiții care semnalează refuzul Primăriei Comunei Chiochiș de a elibera adeverințele necesare pentru depunerea dosarelor APIA. Petițiile au fost transmise de cetățeni din localitățile Țentea, Buza-Cătun și Chețiu, aparținând comunei Chiochiș.
Instituția Prefectului tratează cu seriozitate aceste sesizări, petițiile fiind transmise pentru soluționare Corpului de Control al Prefectului, în vederea verificării aspectelor semnalate și asigurării respectării drepturilor cetățenilor, precum și a obligațiilor legale ale administrației locale.
Menționăm că toate cele trei petiții se află în termenul legal de soluționare, iar demersurile de verificare sunt în curs de desfășurare.
Instituția Prefectului își reafirmă angajamentul de a asigura respectarea legalității și de a acționa cu imparțialitate și transparență în toate demersurile care privesc relația autorităților cu cetățenii”, informează Instituția Prefectului, într-un comunicat de presă.