19.1 C
Bistrița
miercuri, iulie 24, 2024

Lumea neștiută a ruralului, dezvăluită la „Noaptea Muzeelor la Sate”. Ce muzee din județ își deschid porțile:

În 32 de județe din țară, weekendul viitor, muzeele din mediul rural își deschid porțile, la prima ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate”. Bistrița-Năsăud participă cu mai multe obiective:

Sâmbăta viitoare, în 2 septembrie, va avea loc „Noaptea Muzeelor la Sate”, eveniment aflat la prima ediție. Participă 32 de județe ale României, printre ele numărându-se și Bistrița-Năsăud.

Își vor deschide ușile pentru curioși muzee, case memoriale, gospodării țărănești, castele, domenii nobiliare, cetăți sau biserici.

Bistrița-Năsăud participă cu 3 biserici și o comună care organizează tururi ghidate. Este vorba despre biserica din lemn din Dobricel, ridicată în anul 1744, care va putea fi vizitată între orele 18:00 și 24:00. Poate fi vizitată, între aceleași ore, și Biserica din lemn din Păltineasa, care datează din secolul al XVIII-lea.

La cele două biserici se adaugă și biserica din lemn din Spermezeu, care datează din 1712. Aceasta poate fi vizitată gratuit, între 18:00 și 24:00.

Rodna organizează un tur ghidat, între orele 21:00 și 24:30, în cadrul căruia pot fi vizitate Muzeul Etnografi al Mineritului și ruinele bisericii romanice, biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” și Biserica Romano-Catolică.

„Evenimentul pune în evidență anvergura patrimoniului cultural deținut de localitatea Rodna atât la nivelul culturii materiale (în special legat de exploatările miniere), cât și al edificiilor care au marcat destinul spiritual al unuia dintre cele mai importante centre miniere ale Transilvaniei în perioada medievală, modernă și contemporană. Prin acest proiect se dorește debutul unui parteneriat între factorii culturali din comuna Rodna, pe de o parte, și instituții de calibru, cu grade diferite de specializare, din țară și străinătate. Demersul nostru este impulsionat de inițierea de către autoritățile locale a unui proiect de restaurare, conservare și punere în valoare a ruinelor bisericii romanice din Rodna, care va deveni principalul pol de atracție al zonei Rodnei, din punct de vedere al turismului cultural”, se precizează pe portalul noapteamuzeelor.org.

Foto: noapteamuzeelo.org

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.