10.7 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

Lumea neștiută a ruralului, dezvăluită la „Noaptea Muzeelor la Sate”. Ce muzee din județ își deschid porțile:

În 32 de județe din țară, weekendul viitor, muzeele din mediul rural își deschid porțile, la prima ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate”. Bistrița-Năsăud participă cu mai multe obiective:

Sâmbăta viitoare, în 2 septembrie, va avea loc „Noaptea Muzeelor la Sate”, eveniment aflat la prima ediție. Participă 32 de județe ale României, printre ele numărându-se și Bistrița-Năsăud.

Își vor deschide ușile pentru curioși muzee, case memoriale, gospodării țărănești, castele, domenii nobiliare, cetăți sau biserici.

Bistrița-Năsăud participă cu 3 biserici și o comună care organizează tururi ghidate. Este vorba despre biserica din lemn din Dobricel, ridicată în anul 1744, care va putea fi vizitată între orele 18:00 și 24:00. Poate fi vizitată, între aceleași ore, și Biserica din lemn din Păltineasa, care datează din secolul al XVIII-lea.

La cele două biserici se adaugă și biserica din lemn din Spermezeu, care datează din 1712. Aceasta poate fi vizitată gratuit, între 18:00 și 24:00.

Rodna organizează un tur ghidat, între orele 21:00 și 24:30, în cadrul căruia pot fi vizitate Muzeul Etnografi al Mineritului și ruinele bisericii romanice, biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” și Biserica Romano-Catolică.

„Evenimentul pune în evidență anvergura patrimoniului cultural deținut de localitatea Rodna atât la nivelul culturii materiale (în special legat de exploatările miniere), cât și al edificiilor care au marcat destinul spiritual al unuia dintre cele mai importante centre miniere ale Transilvaniei în perioada medievală, modernă și contemporană. Prin acest proiect se dorește debutul unui parteneriat între factorii culturali din comuna Rodna, pe de o parte, și instituții de calibru, cu grade diferite de specializare, din țară și străinătate. Demersul nostru este impulsionat de inițierea de către autoritățile locale a unui proiect de restaurare, conservare și punere în valoare a ruinelor bisericii romanice din Rodna, care va deveni principalul pol de atracție al zonei Rodnei, din punct de vedere al turismului cultural”, se precizează pe portalul noapteamuzeelor.org.

Foto: noapteamuzeelo.org

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!