20.2 C
Bistrița
luni, iulie 22, 2024

Nou-născuții din familiile sărace nedeclarați la primării „afectau” veniturile spitalului. Cum este posibil

Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență, până acum doi ani, unele secții ale unității medicale aveau doar 30% dintre serviciile prestate decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Cum afecta veniturile spitalului copiii din familiile sărace care nu erau declarați la primărie.

Managerul Spitalului Județean Gabriel Lazany a preluat frâiele unității medicale de un an și jumătate. Acesta recunoaște că în momentul în care a preluat managementul spitalului situația nu era tocmai roz.

La o verificare a sumelor decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, acesta a constatat că doar 30% din serviciile medicale prestate de unele secții au fost și decontate de instituție.

„Am preluat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate care și el era destul de slab din punct de vedere al indicatorilor. Am verificat formele de decontare către Casa de Asigurări de Sănătate, dacă vă vine să credeți erau secții care aveau activitate, dar în proporție de 30 % decontată. Restul erau foi de observații, servicii medicale prestate, care din anumite motive erau nedecontate. Efectiv se făcea lucru de pomană. Legea spune că foile se reevaluează, să vezi care sunt motivele pentru care nu au fost plătite, intră într-o comisie de reevaluare și se plătesc, pentru că chiar dacă suntem un spital public, noi funcționăm pe bani”, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, Gabriel Lazany.

Deși pare greu de crezut, veniturile erau scăzute inclusiv de nou-născuții din familiile sărace, care nu erau declarați în timp util la primărie, iar îngrijirea micuților nu era decontată de către CAS pentru că aceștia nu existau în acte. Gabriel Lazany a fost nevoit să apeleze la asistenții sociali din spital, care merg și înregistrează micuții la primării, în locul părinților.

„Dacă copiii sunt prematuri stau mai mult timp în spital, noi avem o perioadă de 28 de zile ca părinții să înregistreze copilul la primărie și să ne aducă CNP-ul copilului. Dacă părinții nu fac treaba aceasta, spitalul nu-și încasează banii și atunci am făcut o comisie, medicii ne aduc la cunoștință aceste cazuri, mai ales pe cele sociale, iar serviciul nostru de asistență socială a preluat acest lucru și se duce la primărie și înregistrează copilul ca să obțină un certificat de naștere pentru ca noi să ne putem încasa banii”, a mai spus managerul spitalului.

În primele 6 luni de la preluarea mandatului, datoriile spitalului au fost achitate, în special prin creșterea veniturilor pe diferite sectoare. Lazany a reușit și o renegociere a contractului cu CAS, care a adus venituri în plus de peste un milion de lei pe lună. Asta înseamnă cu 33% mai mult decât veniturile aduse de vechiul contract.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud: