10 C
Bistrița
duminică, februarie 25, 2024

O comoară, de la mijlocul anilor 1600, găsită îngropată în comuna Matei. Bijuterii și peste 100 de monede, ascunse într-un vas de lut

Cercetătorii de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, alături de mai mulți voluntari de la Celtic Transilvania, au găsit o adevărată comoară îngropată în comuna Matei. Peste 100 de monede și mai multe bijuterii au fost găsite ascunse într-un vas de lut, care ulterior a fost îngropat în pământ.

Cel care a descoperit comoara a fost arheologul Tatar Arpad, care a găsit, întâmplător, la începutul anului, 7 monede de argint, de epocă medievală. Acestea au fost expertizate, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că este vorba despre monede poloneze, bătute în perioada 1649-1668.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, alături de câțiva voluntari Celtic Transilvania au continuat cercetările la începutul lunii iulie. Au mai fost găsite alte câteva monede răsfirate în zonă. Iar partea cea mai consistentă a fost recuperată într-una din secțiunile arheologice efectuate.

„Au fost recuperate încă în jur de 100 de monede, o parte din ele găsite în interiorul unui vas de lut alături de o serie de bijuterii. Întregul tezaur se află în curs de curățare și restaurare, urmând ca acesta să fie expus publicului larg în cadrul manifestărolor legate de Nopatea Muzeelor pentru anul 2022”, mai spun reprezentanții Complexului Muzeal.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Nu a descoperit complexul Muzeal nimic,acel amăråt a aflat totul,care nu a fost recompensat cu nimic,nici mâcar cu un tărnacop,ce să mai vorbim de angajare!Nu e prima descoperire al lui!Rușine Complexu lMuzeal!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Stil german, prețuri românești: Mobila Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, de calitate, la prețuri excelente!

Mobila Outlet Gherla aduce o nouă dimensiune confortului în locuința ta, oferind mobilă NOUĂ, de înaltă calitate, importată direct din Germania, la prețuri accesibile. Cu un showroom de 700 de metri pătrați și o prezență online extinsă, Mobila Outlet Gherla își propune să devină destinația preferată a iubitorilor de confort.

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.