5.3 C
Bistrița
luni, mai 12, 2025

OLIMPICII orașului Bistrița: Astăzi, elevii Liceului de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița

Pentru că au muncit mai mult decât ne închipuim, pentru că și-au înfrânt emoțiile, depășindu-și limitele și pentru că merită – începem de azi o serie de articole despre olimpicii școlilor din Bistrița. Astăzi – episodul despre elevii de la Tudor Jarda. În zilele urmăroare îi veți cunoaște și pe elevii celorlalte școli / colegii calificați la olimpiadele naționale în această primăvară.

An de an, olimpiadele școlare ne oferă o imagine clară a nivelului la care ne aflăm. Uneori, tabloul este încurajator. Alteori – așa cum s-a întâmplat în acest an – rezultatele reflectă, mai ales, implicarea consecventă, nu doar efortul de moment.

Ne mândrim, așadar, cu două mențiuni și trei premii speciale și ne bucurăm pentru fiecare elev care s‑a remarcat. Liceul nostru, cu profil artistic și pedagogic, dispune de resurse remarcabile – umane, afective și cognitive: profesori dedicați și elevi talentați.

Ce ne‑a lipsit în acest an? Poate mai multă muncă susținută, o implicare constantă în proiectul numit „olimpiada de specialitate”.

Să nu uităm, însă, că mulți dintre elevii noștri participă la mai multe competiții în paralel. Iar timpul de pregătire pentru fiecare în parte se reduce pe măsură ce numărul concursurilor crește.

Ce am câștigat în schimb? Așa cum se poate observa și pe pagina noastră de Facebook, aproximativ o treime dintre elevii liceului s‑au implicat – și continuă să se implice – în olimpiade, concursuri și evenimente artistice de anvergură.

Este un rezultat impresionant pentru un liceu vocațional, unde FIECARE elev este pregătit pentru a performa pe scenă. Sau pentru a preda la grădiniță ori la școală, obținând atestatul profesional la finalul clasei a XII‑a.

Avem toate premisele pentru a excela – în interpretare muzicală și vocală, pedagogie și psihologie. Este esențial să ne asumăm cu responsabilitate această misiune. Liceul nostru, cu profil muzical și pedagogic, este un spațiu al vocației și diversității.

Indiferent că vorbim despre interpretare instrumentală, psihologie, pedagogie sau limbi străine, elevii noștri au demonstrat că pot aduce valoare și au ceva important de transmis.

Le mulțumesc profesorilor îndrumători, care i‑au susținut pe elevi nu doar prin pregătire de specialitate, ci și prin încurajare, răbdare și încredere.

Mulțumesc părinților pentru sprijinul constant și, nu în ultimul rând, le mulțumesc tuturor elevilor care au dus mai departe numele școlii noastre cu demnitate.

Deși fiecare premiu sau participare la olimpiadă are propria poveste și propriile explicații, aș vrea să le reamintesc copiilor că valoarea lor nu se măsoară doar în diplome. Munca, perseverența și caracterul – a fi un om bun – cântăresc mai mult decât orice distincție. Îi felicit pe toți și le doresc un drum frumos mai departe!”, a precizat pentru Bistrițeanul.ro prof. Raluca Mărginean, directoarea liceului.

Tiron Maria, clasa a VIII-a, coordonată de prof. Valentin Pop a cucerit o Mențiune la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, clasele V-VIII, desfășurată la Iași

Olimpiada din acest an a fost o experiența extraordinară, plină de momente de neuitat.

Ce m-a impresionat cel mai mult la acest eveniment a fost, peisajul, orașul. M-am bucurat pentru că am apucat să ne și distrăm. Mi-a plăcut mult și prestația colegilor mei.

Cel mai mare câștig pentru mine a fost experiența și dorința de a mă perfecționa…

Dumbrăvean Alexandra, clasa a XI-a B, coordonată de prof. Raluca Mărginean a cucerit o Mențiune la Olimpiada Națională de Pedagogie-Psihologie, de la Slobozia.

Olimpiada de psihologie de anul acesta a fost o experiență pe care o voi păstra mult timp în suflet. A fost mai mult decât o simplă competiție. A fost un prilej de autodepășire, de exprimare autentică și de conectare cu oameni care împărtășesc aceeași pasiune pentru înțelegerea minții și a comportamentului uman.

Proba orală a fost o provocare inedită, care m-a obligat să îmi organizez gândurile clar, să fiu coerentă și să îmi susțin ideile în fața unui juriu exigent, dar respectuos. Totul a fost organizat cu grijă, iar atmosfera creată a încurajat performanța, dar și dialogul și schimbul de idei.

Cel mai mult m-a impresionat interacțiunea umană, atât între participanți, cât și cu profesorii și membrii juriului. A fost fascinant să întâlnesc elevi din toate colțurile țării. Fiecare cu propriul stil de gândire, cu pasiuni și perspective diferite, dar uniți de același interes pentru psihologie. Discuțiile purtate în afara probei au fost la fel de valoroase ca și momentul propriu-zis din fața comisiei. În plus, faptul că am fost ascultată cu atenție și respect mi-a dat încredere că ideile mele contează și că pot comunica eficient, chiar și într-un cadru competitiv. 

Cel mai mare câștig a fost creșterea personală. Am ieșit din această experiență cu mai mult curaj. Cu o încredere consolidată în capacitatea mea de a vorbi în public și de a-mi susține punctul de vedere într-un mod argumentat. De asemenea, am înțeles că pasiunea mea pentru psihologie nu este întâmplătoare, ci face parte dintr-un drum pe care vreau să îl urmez în continuare. Am cunoscut oameni valoroși, mi-am testat limitele și am trăit intens fiecare clipă,toate acestea m-au făcut să mă simt parte dintr-o comunitate și să îmi doresc să mă implic și mai mult în acest domeniu pe viitor…

Ruxandra Partene , clasa a X-a B coordonată de prof. Raluca Mărginean a cucerit un Premiu Special la Psihologie / Olimpiada Națională de Pedagogie-Psihologie, de la Slobozia.

Fiind primul meu an în care am participat la olimpiadă, a fost o experiență cu totul nouă pentru mine.

Nu știam la ce să mă aștept și mă simțeam copleșită. Atunci când m-am calificat la etapa națională și am văzut rezultatul probei scrise a izbucnit în mine o bucurie enormă.

Am trecut prin multe emoții, de la bucurie la îngrijorare sau invers. Simpla participare a fost o adevărată provocare pentru mine. Am avut un moment în care am crezut că nu o să reușesc, dar în același timp, la final, am obținut o încredere mai mare în mine. Mi s-a părut ceva unic, mai ales atunci când am văzut atâția adolescenți de vârsta mea foarte buni, din toată țara care concurau pentru obținerea unui premiu.

În același timp, mi s-a părut greu, am avut foarte mult de învățat, dar am experimentat emoții intense pe care nu le-am simțit până acum. Totodată, prin faptul că am călătorit în alt județ, am simțit că participarea la națională poate fi un prilej de a cunoaște noi persoane, de a împărtăși propriile experiențe cu cei din jur. Pot spune că a fost o experiență inedită, una care merită încercată din nou.

Au fost multe lucruri care m-au impresionat, cum ar fi modul în care aceasta a fost organizată. Cu toate acestea, ceea ce m-a marcat, m-a uimit chiar, a fost proba de interviu. După ce am fost repartizate în sălile de clasă, s-a petrecut magia.

În timp ce ascultam colegele, am fost captivată de ceea ce spuneau. Fetele argumentau într-un mod în care îți stârneau interesul, prin exemplele pe care le-au dat am simțit că pot să mă transpun acolo, în acel discurs. Au utilizat un limbaj clar, coerent, iar discursurile au fost prezentate într-o manieră creativă. După ce am fost intervievată și au urmat încă două colege, am înțeles că mă aflu printre cei mai buni. Am fost impresionată, pur și simplu, de complexitatea discursurilor create, de munca depusă și de cum au fost transmise informațiile. Mi-ar plăcea să văd cât mai mulți copii care sunt așa ambițioși!

Sunt multe lucruri care pentru mine reprezintă „câștigul” în urma participării la această olimpiadă. Unul dintre acestea este prilejul de a cunoaște noi oameni.

Însă, consider că în urma participării la o astfel de olimpiadă, nu numai că acumulez experiență pentru situații în care mai multe persoane sunt implicate. Ci a contat și faptul că informațiile pe care le-am învățat m-au ajutat enorm la îmbogățirea cunoașterii mele. Mai ales atunci când ai oportunitatea de a-ți testa nivelul la care te afli într-un anumit domeniu de care ești pasionat, atunci câștigul este reprezentat de mulțumirea pe care ți-o aduce faptul că știi cât ai muncit și te-ai străduit astfel încât să excelezi în acel domeniu.

Așadar, câștigul nu este reprezentat doar de obținerea unor premii, ci mai ales de ceea ce ai învățat, un factor care contribuie la dezvoltarea ta ca persoană și modul în care reușești să te adaptezi la anumite situații sau dificultăți…

Radu Larisa, clasa a XI-a B, coordonată de prof. Raluca Mărginean a cucerit un Premiu Special la Managementul clasei de elevi / Olimpiada Națională de Pedagogie-Psihologie, de la Slobozia.

Ometiță Lauriana, clasa a X-a B, prof. coordonator de prof. Raluca Mărginean a cucerit un Premiu Special la Teoria și practica instruirii și evaluării / Olimpiada Națională de Pedagogie-Psihologie, de la Slobozia.

Fiind a doua participare la Olimpiada de Pedagogie-Psihologie, pot să-mi raportez experiența acestui an la cea din clasa a IX-a. Ca dificultate, subiectele de la proba A mi s-au părut accesibile.

M-am îndrăgostit de disciplina pentru Secțiunea Pedagogie la clasa a X-a, Didactica sau „arta de a-i învăța pe toți toate”, așa că să învăț pentru Olimpiadă a fost o plăcere. Am întâmpinat dificultăți în gestionarea timpului. Însă mă bucur că am reușit să progresez din mai multe puncte de vedere: atât intelectual, cât și emoțional. Spre deosebire de clasa a IX-a, m-am simțit mai sigură pe cunoștințele pe care le dețin, inclusiv la proba B.

Deși sunt o fire mai retrasă, am reușit să expun ceea ce am considerat relevant pentru a-mi susține lucrarea într-un mod cât mai autentic.

Cel mai mult m-a impresionat căldura localnicilor și a organizatorilor. Încă de la Festivitatea de deschidere s-a simțit acest lucru: din discursurile susținute de organizatori am putut observa strânsa legătură pe care aceștia o au unii cu alții. Am simțit același lucru la activitățile în care erau implicați elevii Liceului Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia.

Olimpiada „de la Slobozia” m-a ajutat să concretizez o idee, cred eu, valoroasă: când se organizează evenimente pentru tineri, implicarea altor tineri este foarte importantă. Deși unele aspecte referitoare la organizare ar fi putut fi îmbunătățite, atmosfera a fost una plăcută, care a favorizat socializarea și schimbul de cunoștințe pedagogice și psihologice.

Mi-este greu să numesc doar un lucru are m-a impresionat. Așa că voi folosi un cuvânt care sper să le cuprindă pe toate: progresul. M-am bucurat să pot aprofunda subiecte care mă interesează. Iubesc să cunosc.

Dar nu pot să nu menționez faptul că persoanele pe care le-am avut în jur au contribuit la rezultatele acestei pasiuni. Poate printr-o încurajare, poate printr-un mesaj prin care mă întreabă cum mă simt – atât colegii, profesorii, cât și familia și prietenii m-au ajutat să progresez.

Datorez multe celor care m-au îndrumat în cunoaștere și în creștere personală, care m-au învățat ce înseamnă să fii profesor (menționez două cadre didactice: prof. Mărginean Raluca Roxana și prof. Bolfă Ionela Maria). Pentru un profesor, a cunoaște nu e destul – oricât de frumoasă poate fi trăirea în teorie, ea trebuie împărtășită cu cei cărora le predăm. De aceea, sper să ajut eu însămi la progresul altora în viitor...”

Bucur Alina, clasa a XII-a A, prof. Coordonator Ioana Popa, Premiu Special la Olimpiada de Interpretare instrumentală, vocală și studii teoretice, Galați

Olimpiada din acest an a fost o experiență deosebită, plină de provocări, dar și de satisfacții. Atmosfera competitivă, dar și prietenoasă, m-a motivat să dau tot ce am mai bun și să îmi testez limitele într-un mod constructiv.

Cel mai mult m-a impresionat pasiunea și dedicarea participanților. Faptul că atâția tineri talentați și bine pregătiți s-au reunit într-un spirit frumos și de excelență m-a inspirat profund și mi-a dat încredere în potențialul generației noastre.

Cel mai mare câștig a fost, fără îndoială, dezvoltarea personală. Am învățat să gestionez mai bine emoțiile, să am încredere în cunoștințele mele și să apreciez valoarea muncii în echipă și a perseverenței. De asemenea, am avut ocazia să cunosc oameni minunați, care împărtășesc aceleași pasiuni…

Patrick Sîmbouan, clasa a XI-a A, prof. coordonator Cristian Conț – participare la Olimpiada de Interpretare instrumentală, vocală și studii teoretice, Galați

Olimpiada din acest an a fost o experiență frumoasă, chiar dacă nu totul a fost așa cum m-aș fi așteptat. A fost o ocazie bună să cunosc oameni talentați și să mă exprim pe scenă, ceea ce m-a făcut să mă simt apreciat în felul meu.

Cel mai mult m-a impresionat atmosfera creată de toți participanții — pasiunea, emoțiile și energia pe care fiecare le-a adus în fața publicului.

Chiar dacă jurizarea nu a reflectat întotdeauna munca depusă, am simțit că am fost parte din ceva important.

Cel mai mare câștig pentru mine a fost faptul că am avut ocazia să ies pe scenă și să-mi exprim emoțiile așa cum nu pot mereu prin cuvinte. A fost un pas important în dezvoltarea mea ca viitor artist și încrederea că pot spune o poveste prin ceea ce creez..

Lucas Salanță, clasa a IX-a A, prof. coordonator Cristian Lepădatu – participare la Olimpiada de Interpretare instrumentală, vocală și studii teoretice, Galați

Organizarea în acest an nu mi s-a părut una foarte bună. Iar motivele pentru care susțin acest lucru sunt următoarele: nu am avut sală de studiu, ordinea intrării în concurs s-a schimbat față de planificarea inițială. Iar calitatea pianului pe care s-a cântat a lăsat de dorit…

Cel mai mult m-a impresionat festivitatea de deschidere, în care am văzut și am auzit tineri talentați.

Cel mai mare câștig pentru mine a fost oportunitatea de a întâlni elevi talentați…

Ianis Tarniță, clasa a X-a A, prof. coordonator Patrașciuc Ovidiu – participare la Olimpiada de Interpretare instrumentală, vocală și studii teoretice, Galați.

Popa Dragoș, clasa a XI- A, prof. coordonator Valentin Pop – participare la Olimpiada de Interpretare instrumentală, Galați

Olimpiada de anul acesta a fost frumoasă. Putea să fie și mai frumoasă dacă premiile erau mai multe!

Am reușit să vizitez Dunărea alături de colegii și profesorii mei. Am vizitat orașul și locațiile importante precum Facultatea de Știință și Liceul de muzică.

M-a impresionat faptul ca am evoluat foarte mult. Această olimpiada m-a făcut să mă trezesc la realitate și să lucrez lucrez mai mult la interpretarea mea muzicală cat și cea tehnică.

Cel mai mare câștig pentru mine a fost să constat că mă aflu în Top 10 cei mai buni chitariști din țară, după punctajul obținut și experiența scenică…

Bojor Victor, clasa a VII-a, prof. coordonator Valentin Pop – participare la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, clasele V-VIII, desfășurată la Iași

Olimpiada a fost ok, cel mai mult m-a impresionat drumul. Cel mai mare câștig al meu a fost bursa… 😊

Mara Caspriac, clasa a IX-a B, prof. coordonator de prof. Raluca Mărgineanparticipare la Olimpiada Națională de Pedagogie-Psihologie, de la Slobozia

Fiind prima dată când am participat la o etapă națională, pentru mine a fost o expreiență plină de emoții. A fost o combinație de presiune și entuziasm. Nu știam exact ce mă va aștepta și cum voi reacționa in timpul probei. Însa a fost interesant să ascult ideeile celorlalți comcurenți.

Cel mai mult mi-a plăcut faptul că totul a fost foarte bine organizat. Cei de la Liceu Matei Basarab s-au asigurat că activitațile pe care le-au propus vor rămâne amintiri de neuitat și așa a fost.

Un alt lucru care m-a impresionat a fost că deși s-a simțit rivalitatea în primele zile, după terminarea probei ea a dispărut. Deci am avut ocazia sa cunosc elevii din toate colțurile țării, deschiși și prietenoși alături de care am impărtășit diferite experiențe ale unui viitor cadru didactic.

Cred că pentru mine cel mai mare câștig a fost încrederea în propriile forțe. Deși la început mi s-a părut greu, mi-am demonstrat că nimic nu este imposibil. Chiar dacă nu am luat niciun premiu, sunt mândră că am ajuns până aici. Sunt mult mai motivată să particip și anul viitor…

Sofia Pfingstgraef-Grigore, clasa a IX-a B, prof. coordonator Raluca Mărginean participare la Olimpiada Națională de Pedagogie-Psihologie, de la Slobozia

Având în vedere că a fost prima mea olimpiadă națională, mie mi s-a părut o experiență interesantă. Frumoasă chiar din punct de vedere al socializării.

Dar din punct de vedere evaluativ, resimt o stare de neîmplinire. Nu știu exact ce am greșit la proba B, cea a interview-ului, iar astfel nu știu cum aș putea să îmbunătățesc partea asta pentru anul viitor…

Cel mai mult m-a impresionat efortul depus de elevii și profesorii Liceului Pedagogic Matei Basarab în legătură cu spectacolul organizat în cinstea primirii noastre. M-a impresionat și efortul localnicilor la evenimentele desfășurate după probă.

Pentru mine, cel mai mare câștig a fost experiența în sine, cu bune și cu rele…

Ester Hășmășan, clasa a VIII-a, prof. coordonator Delia Sima – participare la Olimpiadei de Limbi romanice- Limba italiană, Bacău.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Care sunt cele mai iubite torturi la Cofetăria Cristina! TOP 5 texturi adorate de clienți

De peste 30 de ani, Cofetăria Cristina îi răsfață pe bistrițeni la toate evenimentele importante din viața lor, de la aniversări, nunți, botezuri și până la petreceri organizate de firme, cu torturi spectaculoase și totodată delicioase. Deliciul suprem, aflat pe locul întâi în preferințele clienților, este...

FOTO: Sala de evenimente Giulia 1 s-a schimbat la față! E mai elegantă de cum o știați, gata de nunți de poveste!

Cine din oraș n-a fost până acum măcar o dată la o nuntă la sala de evenimente Giulia 1?! De la inaugurare și până acum, sala a fost preferata nunților cu ștaif din oraș, iar zeci de perechi de miri și-au răsfățat invitații în localul elegantă. Acum, după ani de evenimente, sala a trecut printr-un amplu proces de renovare și e mai frumoasă și elegantă ca niciodată.

Rombat lansează o aplicație digitală pentru bateriile de autoturisme și autocamioane

Rombat Bistrița, singurul producător integrat de baterii auto din România, lansează prima aplicație cu scanare QR. Prin intermediul acesteia se digitalizează procesul de generare și gestionare a garanțiilor pentru bateriile auto și HD (heavy duty - camioane).