25.8 C
Bistrița
miercuri, iulie 24, 2024

ORA XII a sosit…: Mândrie și prejudecată în Bistrița-Năsăud!

O statistică arată că în secolul XXI oamenii preferă să se uite la ecranizările unor romane decât să citească respectiva carte. O dulce lene ce cuprinde omenirea se așterne în valuri albe, ca o ceață ce acoperă imaginația.

Cruda realitate este înlocuită de personaje ale cinematografiei, istoria cărților fiind transpusă în filme de un romantism exacerbat care ne face să uităm și pentru câteva ore durerile îngropate în suflet.

Romanul lui Jane Austen a fost publicat la începutul lui 1813, dar au fost destui critici care au argumentat că acesta nu exprimă adevărul despre viața englezilor la început de secol XIX. De altfel, Jane Austen a așteptat 15 ani până la publicarea cărții, editorii considerând că este o lectură facilă cu happy end. Ca un program electoral mai elaborat, cu promisiuni aproape de minciuni, cu realizări mândre și prejudecăți legate de adversarii politici.

Dialogurile din carte pot fi lesne confundate cu mesaje electorale. Am găsit și autori de circumstanță în județul Bistrița-Năsăud, în 2020. Ne-a fost ușor să le potrivim, pentru că pe politicieni i-a „citit” tot românul.

„Trebuie să ştii. Sigur ştii că totul a fost pentru tine. Nu vreau să mă mai despart de tine” – Cristian Niculae, PSD.

„Aş putea întreba de ce mi-ai spus că mă placi în ciuda raţiunii tale?” – Dan Dumitru Ciobănică, Partidul Verde.

„Ce sunt bărbaţii comparaţi cu stânciIe şi munţii? Bărbaţii sunt roşi de aroganţă şi prostie. Dacă sunt îndatoritori, nu au creier” – Ioan Turc, PNL.

„Aceste uItime luni au fost o tortură. Am luptat contra raţiunii, a aşteptăriIor famiIiei mele, a ranguIui meu. Le voi ignora ca să-ţi cer să pui capăt agoniei mele” – Rodica Dobraniș, POL.

„Aş fi iertat mai uşor vanitatea dacă nu o rănea pe a mea” – Ionuț Simionca PMP.

„Acest gen de complimente e totdeauna acceptabiil pentru doamne şi sunt întotdeauna îndatorat să Ie fac” Jenor Beudean, candidat PNL Șieu-Odorhei.

„Oamenii nu mor din răceli, dar ar putea muri de ruşine” – Radu Moldovan, PSD.

„Afecţiunea şi dorinţeIe mele nu s-au schimbat. Dar o singură vorbă de la tine mă va face să tac pentru totdeauna” – Traian Ogâgău, candidat independent susținut de PNL.

„Pot întreba de ce sunt respins atât de puţin politicos?” – Daniel Suciu, PSD.

Așa-i că e frumoasă cartea „Mândrie și prejudecată în Bistrița-Năsăud”? La final, au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Mai puțin alegătorii.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.