25.6 C
Bistrița
miercuri, august 17, 2022

ORA XII a sosit…: Mândrie și prejudecată în Bistrița-Năsăud!

O statistică arată că în secolul XXI oamenii preferă să se uite la ecranizările unor romane decât să citească respectiva carte. O dulce lene ce cuprinde omenirea se așterne în valuri albe, ca o ceață ce acoperă imaginația.

Cruda realitate este înlocuită de personaje ale cinematografiei, istoria cărților fiind transpusă în filme de un romantism exacerbat care ne face să uităm și pentru câteva ore durerile îngropate în suflet.

Romanul lui Jane Austen a fost publicat la începutul lui 1813, dar au fost destui critici care au argumentat că acesta nu exprimă adevărul despre viața englezilor la început de secol XIX. De altfel, Jane Austen a așteptat 15 ani până la publicarea cărții, editorii considerând că este o lectură facilă cu happy end. Ca un program electoral mai elaborat, cu promisiuni aproape de minciuni, cu realizări mândre și prejudecăți legate de adversarii politici.

Dialogurile din carte pot fi lesne confundate cu mesaje electorale. Am găsit și autori de circumstanță în județul Bistrița-Năsăud, în 2020. Ne-a fost ușor să le potrivim, pentru că pe politicieni i-a „citit” tot românul.

„Trebuie să ştii. Sigur ştii că totul a fost pentru tine. Nu vreau să mă mai despart de tine” – Cristian Niculae, PSD.

„Aş putea întreba de ce mi-ai spus că mă placi în ciuda raţiunii tale?” – Dan Dumitru Ciobănică, Partidul Verde.

„Ce sunt bărbaţii comparaţi cu stânciIe şi munţii? Bărbaţii sunt roşi de aroganţă şi prostie. Dacă sunt îndatoritori, nu au creier” – Ioan Turc, PNL.

„Aceste uItime luni au fost o tortură. Am luptat contra raţiunii, a aşteptăriIor famiIiei mele, a ranguIui meu. Le voi ignora ca să-ţi cer să pui capăt agoniei mele” – Rodica Dobraniș, POL.

„Aş fi iertat mai uşor vanitatea dacă nu o rănea pe a mea” – Ionuț Simionca PMP.

„Acest gen de complimente e totdeauna acceptabiil pentru doamne şi sunt întotdeauna îndatorat să Ie fac” Jenor Beudean, candidat PNL Șieu-Odorhei.

„Oamenii nu mor din răceli, dar ar putea muri de ruşine” – Radu Moldovan, PSD.

„Afecţiunea şi dorinţeIe mele nu s-au schimbat. Dar o singură vorbă de la tine mă va face să tac pentru totdeauna” – Traian Ogâgău, candidat independent susținut de PNL.

„Pot întreba de ce sunt respins atât de puţin politicos?” – Daniel Suciu, PSD.

Așa-i că e frumoasă cartea „Mândrie și prejudecată în Bistrița-Năsăud”? La final, au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Mai puțin alegătorii.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sfaturi de siguranță pentru Hoverboard

Hoverboard-urile sunt la modă în acest moment, dar merită cu adevărat să fie atât de populare? Iată câteva sfaturi de siguranță de care să țineți cont dacă trebuie neapărat să aveți această jucărie la modă.

La Maison du Claire te trimite la relaxare! Cum poți câștiga un weekend „zen” la Therme București

La Maison du Claire își propune să-i trimită la relaxare pe cei mai fideli clienți ai...