20.4 C
Bistrița
miercuri, iulie 24, 2024

ORA XII a sosit…: Zece negri mititei

O știre recentă a bulversat literatura. Romanul Agathei Christie „Zece negri mititei” urmează să-și schimbe numele în „Cei zece”. Hotărârea a fost luată de strănepotul scriitoarei în contextul în care se luptă pentru combaterea rasismului iar cuvântul „negru” este acceptabil doar în sloganul „black lives matter”.

Dacă viața este o luptă, politica ce-ar fi? Nu vă gândiți la prostii, la centură, aia a Bistriței, că nu are rost. Politica este o luptă pentru funcții, nu o luptă pentru bunăstatea cetățenilor. De la celebrele cuvinte ale lui Voltaire „Politica s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost” s-au schimbat doar nuanțele etimologice. În Bistrița-Năsăud romanul „Zece negri mititei” ar fi desuet. Aici toți politicienii sunt mari. Și nu dispar, ci se transformă.

Strategia „omului care să tragă lista de partid”, a „locomotivei” funcționează și în Bistrița-Năsăud, iar PNL a aplicat această tactică la lista de consilieri județeni. Ce înseamnă asta? Faptul că echipa PNL pentru județ are oarecari temeri vizavi de notorietate și apelează la deputatul Robert Sighiartău, la primarii Grigore Țiolan, Sorin Mititean, Sorin Hognogi, Ioan Dedean, pentru ca mai apoi aceștia să se retragă lăsând loc pe liste pentru următorii. Exceptându-l pe Stelian Dolha, candidat la președinția CJ dar și pe lista de consilieri județeni, primul ar urma să fie după retragerea „negrilor”… Samuel Coman. Strategia este și o formulă de a păcăli electoratul neinformat, mulți crezând că primarul lor și chiar deputatul Sighiartău vor fi consilieri județeni! Primarii nu vor renunța la funcțiile lor de primari, fiind siguri că vor fi realeși, iar Sighiartău din postura de deputat și secretar general al PNL îl vede cineva renunțând la toate acestea pentru a fi coleg cu Samuel Coman sau Ioan Zăgrean, vecinul lui Radu Moldovan despre care Bistriteanul.ro a scris că va fi vicepreședinte CJ? Nu.

Pe lista pentru Consiliul Local Bistrița sunt doar… doi negri. Scuze, ne-a rămas gândul la romanul Agathei. Ioan Turc este primul și, se pare, Doina Macarie, că doar n-o să renunțe Tudor Filip partenerul de viață al Dianei Morar. Că doar PNL este o familie, nu? În acest caz ar avea șanse să intre în Consiliul Local și Sorin Hangan, ditamai președintele organizației municipale, plasat pe locul 9!!! Ioan Turc, în cazul unei înfrângeri nu va sta în Consiliul Local, gândul la parlamentare fiindu-i mai aproape. Sau rămâne la Registrul Comerțului pe o leafă mai mică, dar tot bugetar.

Surpriza listei PNL pentru CL este Florin Urâte, cel care nu a fost ales niciodată nici chiar în interiorul partidului! A fost numit! Ba de Oltean, ba de Turc. Acum, sub statutul financiar, nu poate rata, fiind pus pe listă imediat după Turc.

Vă mai aduceți aminte de cântecul din copilărie „zece negri mititei se jucau când plouă… tra la la și au rămas doar nouă”? Acum nu mai dispare nimeni. Doar se transformă, suferă anumite mutații, și își revin la vechile obiceiuri liberale. La funcții.

Unde mai pui că în romanul „Zece negri mititei”, acțiunea se petrece pe Insula negrului. Acolo fuseseră invitate opt persoane (Stelian Dolha, Robert Sighiartău, Țiolan, Dedean, Mititean, Hognogi, Turc, Doina Macarie) plus un majordom și o bucătăreasă și li se oferea un loc de muncă, o vacanță de vară târzie și neașteptată sau întâlnirea unor prieteni vechi. Păi, nu suntem în Bistrița-Năsăud? Intriga romanului: cine sunt majordomul și bucătăreasa?

P. S. Săptămâna viitoare vorbim despre PSD și listele lui, adică despre „Acei oameni minunați și mașinile lor zburătoare”. Frumos film.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.