27.7 C
Bistrița
luni, august 15, 2022

ORA XII a sosit…: Cârtița

Motto: „Politica a început în ziua în care primul politician s-a întâlnit cu primul fraier” – Marin Moraru

Lumea s-a săturat de politică. Principiile care separă doctrinele nu mai există decât în cărți, iar de aici s-a declanșat confuzia printre alegători. Adevărul este că subvenționarea activității partidelor lasă loc de manevre făcute din pix, că doar n-au pus oamenii un ginecolog la agricultură sau un tractorist la sănătate. Politicienii i-au pus.

Interesul poartă fesul cu siglă de partid, în ciuda faptului că, declarativ, toți sunt dedicați cetățenilor, copiilor noștri, viitorului de aur al țării. Ideea că se va schimba ceva vreodată a fost redată într-un film, Ziua Cârtiței, unde repetabilitatea unei zile a fost lait-motivul schimbării. Ficțiunea nu depășește cruda realitate, oricât ne-am dori. Cârtița, dincolo de simbolismul pământului afânat și al galeriilor subterane unde supraviețuiește, este și un reper al trădării. În limbaj pe barosăneală de partid a fi cârtiță este similar cu a fi sifon sau a fi trădător.

Bistrița 2008. Partidul Național Liberal a susținut candidatul PSD, Ovidiu Crețu, la funcția de primar al municipiului Bistrița. Președinte PNL BN era Ioan Turc. Președinte PSD BN era Radu Moldovan. Ca și acum. După o duzină de ani în care orașul a suferit din cauza tranzacției din 2008, Ioan Turc își face curaj și candidează la fotoliul de primar. Nicio urmă de regret față de pactul din trecut, nici mea culpa, nimic.

Bistrița, decembrie 2016. PSD câștigă alegerile generale. Șefii de instituții sunt schimbați pe capete. Ioan Turc, președinte PNL, rămâne angajat la stat în funcția de director la Registrul Comerțului BN. Președintele PSD și al CJ, Radu Moldovan, nu-l deranjează. Nici Ioan Turc nu-l deranjează pe Radu Moldovan. Din 2016 până în 2019. Niciun cuvânt. Liniște. Pace. Culcuș.

De altfel, și cârtița sapă galerii care converg spre un culcuș central. La alegerile europarlamentare, Ioan Turc se trezește din somnul liberal și începe munca politică. Într-un an și ceva îl numește pe Ioan Zăgrean succesiv în următoarele funcții: secretar general adjunct al PNL BN, vicepreședinte interimar PNL BN, iar la plecarea lui Stelian Dolha către prefectură a încercat să îl impună prim-vicepreședinte! N-a reușit, s-a revoltat partidul. Era prea mult pentru unul care absentase în ultimii ani.

Bistrița, vara lui 2020. Ioan Turc mai sapă o galerie politică pentru Ioan Zăgrean, încercând să îl impună pe lista de consilieri județeni PNL, care vor fi aleși în septembrie. Atâta vis și dorință.

De ce insistă Turc cu promovarea lui Zăgrean? Cine este personajul?

Ioan Zăgrean este om de afaceri, mare susținător al echipei de handbal, atât de mare încât a mers și în deplasări cu echipa, alături de Radu Moldovan. De asemenea, Zagrean este vecinul lui Radu Moldovan, iar în plină pandemie, de Paști, au ciocnit ouă și au luat masa împreună, ca doi buni creștini și vecini. Fapt recunoscut public de Radu Moldovan, într-o înregistrare.

Un ultim element al „bunei credințe” liberale care îl conduce pe Ioan Turc este faptul că acesta a tolerat-o pe Monica Săsărman în funcția de consilier județean, ales pe lista PNL, deși doamna este recunoscută ca fiind ca și trecută la PSD, votând toate proiectele lui Radu Moldovan! Nu de azi, de ieri, de mai bine de un an. Timp în care, ce să vezi, la PNL nu și-au găsit timp să-i comunice oficial că au exclus-o din partid, iar asta îi permite Monicăi Săsărman să fie și astăzi în Consiliul Județean din partea PNL, dar să voteze cu PSD. Unde mai pui că și-a găsit un loc călduț, călduț bine, la…ADI Gaz.  Știți ce alt liberal mai e în Consiliul Județean în aceiași situație? Neia Lăcătuș. Recapitulăm: astăzi, în Consiliul Județean, doi consilieri județeni aleși pe listele PNL votează de vreo doi ani în sincron cu PSD. Curat murdar, coane Fănică…

Iar acum, ca bunele practici din acest mandat să continue, PNL BN, Turc o va schimba în viitorul consiliu județean pe Monica Săsărman cu Zăgrean, pentru o mai bună reprezentativitate a spiritului liberal, nu?

Nu sunt oare liberalii ipocriți când acuză presa că face jocurile PSD?

Că de-o vreme nu poți să-i lezezi nici cu un cuvânt că repede se isterizează și te acuză că ești pesedist. Nu vreți voi, dragi liberali, să vă uitați puțin în partid? Că poate dacă vă uitați mai bine vedeți că Radu Moldovan vă conduce și pe voi, nu numai PSD-ul.

Dar, Ziua Cârtiței e aproape, iar înlocuirea Monicăi Săsărman cu Ioan Zagrean, seamănă cu un cântec vechi, dar bun, interpretat de Mihai Mărgineanu:

„Nu mai plânge Jane

Plânsul e de formă

Jeana nu e moartă

Jeana să transformă”

Cârtița are mirosul foarte fin. Indiferent de doctrina din galerii.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Daniel Buda, europarlamentar și vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: „Irigațiile sunt o prioritate pentru Guvernul Ciucă”

Daniel Buda, europarlamentar și vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: „Irigațiile sunt o prioritate pentru...

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...