-0.9 C
Bistrița
luni, decembrie 11, 2023

FOTO: Ultima distracție, în parcul din Bistrița: Să-ți faci o fotografie alături de personajele lui Gorzo. Sau să desenezi mesaje usturătoare peste picturi

După ce le-au privit la început cu suspiciune, făcând pariuri sau încercând să ghicească cine le-ar fi putut picta – bistrițenii par să se fi împrietenit cu picturile care au „invadat” parcul pe neașteptate. Le pun la Story pe Instagram sau își fac fotografii alături de ele…

Au apărut pe neașteptate în parcul din Bistrița zeci de personaje – femei și bărbați, țărani din Maramureș, iar bistrițenii s-au împrietenit repejor cu ele. Nu este duminică să nu surprinzi pe cineva admirându-le. Sau insistând să se fotografieze alături de vreunul dintre personaje.

Picturile din parc sunt realizate de Dumitru Gorzo – artistul care trăiește în București și New York – și care derulează un proiect special în Bistrița.

Este vorba despre „Continuous Studio VI: utopia, merită”. Proiectul este susținut de Centrul cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița.

Îl puteți vizita în atelierul său deschis publicului – în fiecare zi de joi / vineri / sâmbătă – între orele 17 – 21, la Casa cu Lei.

Se deschide oficial atelierul temporar al artistului Gorzo, vineri, 30 iunie, la Casa cu Lei

Câteva dintre lucrările expuse în parcul din Bistrița au fost expuse în 2007 la Regensburg.

A fost un proiect care s-a numit Invazia, în cadrul unei expoziții mai ample numite Donumenta. Un demers care și-a propus atunci un fel de documentare a Dunării (Documenta / Donau), într-o expoziție de artă contemporană prestigioasă din Germania. Cei din Regensburg au conceput un proiect în care au invitat fiecare țară prin care trecea Dunărea, iar în 2007 a fost invitată România să participe.

Eu am propus atunci o instalație și câteva zeci de lucrări pe care le-am numit Invazia. O serie de picturi înfățișând țărani maramureșeni în mărime naturală.

Avea și o nuanță politică toată povestea. România tocmai fusese acceptată în Uniunea Europeană și exista un curent de opinie care se temea că românii vor invada Occidentul. Am venit eu cu 58 de țărani bătrâni din Maramureș prinși de copaci… Cred că niciunul dintre ei nu a avut vreodată pașaport. Nici nu s-au gândit să călătorească pe undeva, și nici n-au visat la o asemenea plimbare… Cei mai mulți sunt consăteni de-ai mei din Ieud. Cam 5-6 sunt din alte sate…”, ne-a mărturisit Dumitru Gorzo.

Artistul ne-a explicat că a realizat portretele în mărime naturală după fotografiile realizate într-un proiect documentar. „Am profitat apoi de cunoștințele mele de construcție și pictură ca să nu fie o reproducere fotografică 1:1. A trebuit apoi să fac toate portretele în aproximativ două luni și jumătate. Un timp destul de scurt… A fost o nebunie… M-a ajutat un prieten la partea de eboșă și schițe… Cam asta ar fi povestea lor. Sunt recognoscibili, O doamnă chiar comenta undeva în spațiul online că două babe sunt de la ea, din Săcele. Am vrut să-i răspund că de fapt sunt trei doamne din Săcele, că pe una nu a recunoscut-o…

La Bistrița am expus 58 de portrete – din labirintul care se află în preajma bustului Regelui Mihai I, până spre locul de joacă de lângă bazinul de înot”, a completat Dumitru Gorzo. 

Au trecut și câteva furtuni peste portretele de țărani din parc. Dar acesta nu e un motiv de îngrijorare.

Lucrările sunt foarte bine prinse de copaci – cu nituri și protecție de paie ca să nu existe niciun fel de accident. Sunt nituite bine. Cred că mai repede s-ar prăbuși un copac decât să se desprindă portretele prinse spate în spate”, a explicat artistul.

Deja au apărut mici intervenții… În fața statuii Regelui Mihai, pare să fie un loc de întâlnire. Sunt chiștoace și peturi pe jos. Un tânăr, probabil, pentru că nu-mi imaginez un om în vârstă acționând așa, i-a desenat unei mătuși un fel de mustață a la Dali și a scris alături cool. Dedesubt – altcineva, alt scris, altă cariocă a trecut mesajul – not cool

În prima fază am crezut că e o dezbatere despre babă. Apoi mi-am zis că s-ar putea să fie și o dispută între ei. Al doilea îi transmite primului că nu a fost cool ce-a făcut. Dar făcând și el fix același lucru ca primul…

Faza nostimă este că atunci când am avut un proiect similar, cu vreo 50 de portrete expuse la Sibiu, chiar i-am spus Pictura ca loc de dezbatere publică. Și uite că aici a ieșit un loc de dezbatere…”, a constatat amuzat Dumitru Gorzo.

Demersul artistic al lui Gorzo la Bistrița este curatoriat de Lina Țărmure. Din echipa de proiect fac parte și Răzvan Năstase (Design grafic) și Miruna Vlad & Andrada Moruțan (asistenți producție).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: S-a deschis Pizzeria Restaurant Allegria, la Pagu! Pe lângă pizza care i-a făcut cunoscuți, au acum în meniu și delicii din bucătăria libaneză

Povestea Pizzeria Allegria începe în urmă cu câțiva ani, la Năsăud. După ce i-a cucerit pe...

Doar TREI apartamente disponibile la prețul promoțional de 999 Euro/mp plus TVA în complexul Best Luxury Residence, de pe Libertății

Best Luxury Residence propune celor care se află în căutarea unui apartament un proiect imobiliar modern, care se ridică deja pe str. Libertății din Bistrița. Primul bloc va fi dat în folosință anul viitor. În această perioadă, dezvoltatorul imobiliar are o ofertă: 5 apartamente la un preț promoțional de doar 999 Euro/mp plus TVA. Două dintre apartamente s-au dat, mai sunt trei disponibile la acest preț.

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...