20.2 C
Bistrița
luni, iulie 22, 2024

Peste 60 de clădiri ale unor școli, încă fără autorizație sanitară. Ce problemă a identificat DSP BN în școli

Dintre cele 315 clădiri în care funcționează școli și grădinițe – 252 de clădiri au autorizație de funcționare din partea DSP Bistrița-Năsăud.

În acest moment, în nicio localitate din Bistrița-Năsăud nu se impune scenariul roșu, înainte de începerea anului școlar. Sunt într-adevăr câteva localități cu incidența între 1 și 3 infectări la mia de locuitori. „Dar este o situație discutabilă, pentru că e vorba despre localități unde sunt și centre de persoane vârstnice, care nu au interacționat cu comunitatea”, a precizat dr. Anca Andriţoiu, directorul executiv al DSP Bistriţa-Năsăud.

Deși în ghid se spune că se fac calcule săptămânale, noi urmărim situația în fiecare zi. În momentul în care vor apărea modificări semnificative, vom interveni. Deocamdată lucrurile sunt într-un echilibru”, a mai spus dr. Anca Andriţoiu.

Controalele DSP în scolile din județ au început încă din luna august. „Avem în evidenţă 315 clădiri, din care 304 de stat şi 11 particulare. În acest moment, autorizaţie sanitară de funcţionare au 252 de clădiri. 63 sunt fără autorizaţie sanitară de funcţionare. Motivele sunt bine ştiute: sunt clădiri vechi, sau şcoli care au toalete în curte. Sunt şcoli care se încălzesc cu sobe metalice sau şcoli care se află în proces de reabilitare”, a mai explicat dr. Anca Andrițoiu.

În momentul în care lucrările de reabilitare vor fi finalizate, conducerile școlilor se vor prezenta la DSP pentru autorizație.

Până acum au fost verificate 114 şcoli, a mai precizat directorul DSP Bistrița-Năsăud. „Colegii mei care au făcut verificarea au constat că în aceste şcoli există stocuri de dezinfectanţi pentru aproximativ o lună. Dar aproape toate şcolile au început proceduri de licitaţie. Sau încearcă să încheie acele acorduri-cadru prin care să le vină produsele la un anumit interval de timp”, a mai spus dr. Anca Andrițoiu.

Ce problemă a identificat DSP în timpul controalelor

Dr. Anca Andrițoiu a vorbit și despre o problemă identificată în școli, în timpul controalelor. „Sper să se rezolve. Este problema cu personalul auxiliar, care face curăţenie.

Până acum, personalul era cu jumătate de normă, cu un sfert de normă, dar nu credem că va fi suficient. Începerea anului şcolar în condiţii de pandemie presupune curăţenie dimineaţa, în pauze, după ce pleacă copiii, între schimburi. Va fi o activitate foarte intensă și va trebui ca acest personal să fie suficient pentru a putea realiza totul”, a mai subliniat dr. Andriţoiu.

Ce se întâmplă cu şcolile care nu sunt racordate la reţeaua de apă? „Sunt școli care au sursă de apă. Este vorba despre 29 de unități de învățământ. De zeci de ani de zile funcționează grădinițe în case particulare sau spații închiriate. Este asigurată sursă de apă peste tot. Deci apă există”, a precizat șeful ISJ Bistrița-Năsăud, prof. Mihai Mureșan.

O altă soluţie ar fi ca în aceste unități de învățământ să se folosească rezervoare de apă, cu robinet și cu pahare de unică folosinţă – a sugerat dr. Anca Andrițoiu.

Foto deschidere @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud: