POVEȘTI DIN SAT: Banul – ochiul dracului

POVEȘTI  DIN  SAT:  Banul – ochiul dracului

Pe șoseaua umedă, aglomerată, mașinile circulau, bară la bară. La marginea ei, pe dreapta, o doamnă făce cu mâna… Ar vrea să ajungă undeva… nu prea departe.

Deodată, din șirul de mașini, iese una luxoasă, neagră, un Jeep (negru), lucios, cu doi bărbați. Unul foarte tânăr, până în 20 de ani, celălalt, șoferul. Întoarce capul spre doamnă, o salută, ca și cum ar fi cunoscut-o și cu zâmbetul larg pe chip, o poftește în mașină.

– Până unde mergeți, doamnă?

– Eu merg până la Oradea. Dumneavoastră, ajungeți până acolo?

– Ajung și trec mai departe.

– Foarte bine. Da’ ce faceți cu florile? Scumpe sunt? Și eu aș fi vrut un buchet!

– Păi, 25 de lei – prietenește – cu atât!

– Prea scump, doamnă, prea scump! Eu am luat 3 cu 15 lei, împachetate, gata!  Nu dau atâta, nu dau! Că de câte ori vin să-mi vizitez prietena, tot îi aduc flori. Eu, atâta nu dau! Și cred că ăsta e ultimul meu drum la ea. Am cheltuit timp, bani, distanță… Nu se poate. Este prea scump! Eu aștept răspunsul, ori așa, ori așa.

Dacă nu, mă orientez undeva mai aproape de județul meu. Nu se poate… Nu… Da’ să nu credeți că eu sunt din ăla… prost. Nu cheltui cu nimeni. Când am avut pe cineva, n-am tot umblat în lături. Nu. Am avut ce-am vrut și doară n-oi umbla aiurea, să mă mai și înfing în cuțitul unuia. Nu-s prost…

Ș-apoi, și fosta mea nevastă știa asta. Numai că… așa a fost să fie!

Doamna se uită la el. Nu știa ce vârstă să-i dea și dacă să-i dea atâta cât spunea. El tatăl unei fetițe de 14 ani nu părea. Părul tuns modern, îmbrăcămintea sport, toate îl arătau cu mult mai tânăr.

– Fosta soție? Cum așa?

– Doamnă, eu am avut nevastă doctoriță, doamnă! Știi cum am cunoscut-o? Într-o noapte m-am îmbătat, m-am dus la spital și am intrat pe coridor și am strigat, beat fiind: Toate curvele, la apel!

Și a ieșit ea, era de gardă… A chemat poliția, m-a certat, apoi ne-am împăcat… La o zi de naștere, unde era ea invitată și, uite-așa, am făcut amândoi o fată.

– Și?

– Și, deci doamnă, n-am suportat nicicând să fiu umilit de ea. Câți bani aduce ea în casă și câți aduc eu cu serviciul meu. Nu vi-l spun, dar vă spun că lucrez cu actele, le cunosc, că la tribunal, la divorț, nu mi-o trebuit nici măcar avocat.

– Dar, contau atât de mult banii, în relația voastră? Atât cât să vă dezbine?

În clipa aceea tânărul se uită pătrunzător la mine, apoi adaugă:

– Stimată doamna, sunteți profesoară? La ce clasă predați?

– De unde ți-ai dat seama?

– Păi, după ce nevasta mea a plecat în străinătate, să câștige bani să facem casă, că aveam terenul… 1 miliard eu… M-am dat cu o educatoare, văduvă, că-i murise bărbatul. A mea câștiga foarte bine acolo, dar am aflat că trăia cu cineva și am băgat divorț.

– Dar fetița?

– Fetița a vrut cu mine, apoi a plecat la ea, dar acum vrea să se întoarcă acasă, că nu se poate înțelege cu prietenul lui mamă-sa.

– Legea cui i-a dat-o?

– Mie, că la proces am spus că ea n-a venit acasă timp de doi ani și o lună și atunci, ea a acceptat orice.

Acuma mai trebuie să-i mai dau vreo 3000 Euro și nu-i am, dar mă duc la ai mei și-i dau.

– Și cu educatoarea?

– Educatoarea era foarte, foarte bună. N-am întâlnit om mai bun, dar avea un fecior, care avea voie orice și cu fata mea nu se împăca deloc. De aceea, i-am zis să rămână cu el. Am încercat să-i cumpăr lucruri scumpe, telefon, orice, numai să mi-l apropii. N-am reușit. Eu aveam bani. Dar acum nu mai sunt! Nu! Fetița, rămânând la mine, a trebuit să o țin. Cu ce? I-oi da și ei ceva, să terminăm, doamnă, să terminăm.

În clipa aceea îi sună telefonul.

– Alo? A… pe unde îs? Io, prin apropiere. Nu departe…. Ce, mă știi tu să fac mulți purici, pe aici? Nu, mă. Dacă nu, mă duc la Aiud. Mai aproape, daaaa, ce? Mi-i mai ieftin.

Mie îmi place să câștig, doamnă! Când femeia pune salariul pe masă, eu aduceam plasa cu bani.

– Uite, aici sunt 3000, peste salar! Vezi? Mă descurc! Păi, cum? Nu-mi plăcea, doamnă, să aducă mai mult ca mine bani în casă. Nu-mi plăcea! Bani, puși deoparte! Aveam câți doream.

– Dar ce făceați cu ei?

– Ce făceam? Erau acolo, doamnă! Uite mă pensionez peste câțiva ani. Mă întorc acasă la părinți, deschid acolo o afacere, fac câteva transformări cu ce știu eu și gata. Câștig 3 pensii într-o lună. Abia aștept!

Cu palma dreaptă izbea volanul, icnea și gesticula, claxonându-l pe cel din fața lui, cu același județ înscris pe tăblița indicatoare.

– Bani, doamnă, bani, câți vreau eu!

Din geanta doamnei ieșea o carte. Colțul ei.

– Citiți?

– Da. Și scriu.

– Serios? Și, cât câștigați, din asta? Sau mai mult… nu?

– Câștig ceea ce caut și cât caut. E altfel de câștig. Nu-l poți număra…

– Îhiîîî. Da…

În clipa aceea mașina trage pe dreapta, ajunsă la destinație.

– Am ajuns.

– Da, mulțumesc! Aici vi-s banii pentru drum!

Șoferul îi ia, îi numără. Doamna are emoții.

– Sunt suficienți?

I se pare că a spus da.

– Mulțumesc! O zi bună și plină de… câștig! Multă fericireeee!

Mașina pornește. Ultimul cuvânt nu se mai aude. Nici nu are nicio importanță. Soferul privește doar la banii de pe bordul mașinii, calcă accelerația și pornește în grabă.

Cât ne costă „big brother” al gunoaielor?! septembrie 24, 2020 - 180 de puncte de colectare a deșeurilor din orașele din județul nostru vor fi supravegheate video. Acestea vor fi urmărite din patru dispecerate, câte unul urmând să fie amenajat în fiecare oraș din județ. Cât ne costă toată „distracția”:
INTERVIU: Dan Ciobănică: „Bistrița are nevoie de un restart, de un suflu nou și de un nou proiect care să aducă prosperitate” septembrie 24, 2020 - Candidatul Partidului Verde la Primăria Bistrița - Dan Dumitru Ciobănică: „Avem nevoie de locuri de muncă bine plătite. Eu vreau ca fiecare bistrițean să aibă venituri de aproape 1000 de euro până în 2025. Fie că vorbim de antreprenori sau angajați, toată lumea trebuie să câștige bani mai mulți, altfel nu o să putem fi atractivi pentru viitoarele generații de tineri...” 
FOTO/VIDEO Pacienții, transportați de la UPU la spital cu o mașinuță electrică cu targă! septembrie 23, 2020 - În dotarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița a intrat o mașinuță electrică, dotată cu targă, special adaptată pentru transportul de pacienți. Cu aceasta vor fi transferați pacienții din locația temporară a UPU și spital.
VIDEO: Ce obiective și ambiții au candidații USR-Plus Lorand Toth și Nicolae Pavelean septembrie 23, 2020 - Prezenți în studioul Bistrițeanul Live, candidații USR-Plus Lorand Toth – președintele USR Bistrița-Năsăud – și Nicolae Pavelean au dezvăluit cu ce obiective și proiecte se prezintă în fața alegătorilor bistrițeni:
ISJ BN: Cursuri ONLINE, timp de trei zile, pentru școlile în care se organizează secții de votare septembrie 23, 2020 - Activitatea didactică a elevilor și profesorilor din unitățile de învățământ preuniversitar în care sunt organizate secții de votare, se suspendă în perioada 25 – 29 septembrie - anunță Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud. În aceste școli cursurile se vor face exclusiv online, timp de trei zile. 
Bistrițenii, printre cei mai solidari în fața temutului Covid-19! Sunt în topul donatorilor de plasmă septembrie 23, 2020 - Un studiu realizat de hotnews.ro arată că românii care au câștigat lupta cu Covid-19 nu prea se înghesuie să îi ajute pe ceilalți bolnavi donând plasmă. Centrul de donare din Bistrița-Năsăud se numără însă printre cele mai performante din țară.
Biserica Ortodoxă începe construirea primului centru pentru orfani din județ septembrie 23, 2020 - Mâine se va pune prima piatră de temelie a unui centru pentru copii orfani. Acesta va fi ridicat la Dorolea și este finanțat de Biserica Ortodoxă, care se va și îngriji de el.
Dan Ciobănică (Partidul Verde BN): Vreau să aduc toată energia bună a orașului și să relansăm proiectul pentru Bistrița septembrie 23, 2020 - Dan Ciobănică (Partidul Verde) - „Îi mulțumesc lui Florin Călinescu și mă bucur că am reușit să rezonăm așa repede unul cu celălalt. Proiectele noastre sunt îndreptate spre nevoile cetățenilor și pun în prim plan creșterea calității vieții și buna guvernare locală. Am adunat toate ideile şi propunerile bistriţenilor şi am completat programul pentru Bistriţa iar astăzi suntem pregătiți pentru a-l implementa.”
Instanța decide azi dacă-l trimite după gratii pe bărbatul ce a condus beat pe contrasens și pe trotuar septembrie 23, 2020 - Un bărbat de 53 de ani a condus mașina pe contrasens, a lovit o altă mașină și un copac, iar apoi și-a continuat drumul pe trotuar. În cele din urmă, omul, rupt de beat, a ajuns pe mâna poliției. Instanța decide azi dacă-l trimite după gratii.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive, printre care un elev, un profesor și doi angajați AJOFM, 17 bistrițeni externați și 3 decese septembrie 23, 2020 - Avem 1.416 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 17 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-au înregistrat 3 decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.767 cazuri noi de infecție.
”Distracție” pe terasa unui local din Beclean: i-au dat cu scaunul în cap! septembrie 23, 2020 - Doi bărbați se află în arestul IPJ BN, după ce au dus ”distracția” la un alt nivel. Aceștia au lovit pe un alt bărbat, cu un scaun în cap. Incidentul a avut loc pe terasa unui local din Beclean.
VIDEO: Se spune că partidele mici nu își impun proiectele în Consiliul Local. Fals! Ecologiștii au bifat 10 proiecte în ultimii patru ani septembrie 23, 2020 - Se spune că partidele mici nu își impun proiectele în Consiliul Local. Că este cât se poate de fals o demonstrează, însă, ecologiștii. Care au reușit să bifeze, din 2016 încoace, 10 proiecte – a precizat Silviu Rus, președintele PER BN:
Doris Rai – mesaj pentru cei care se vor primari ai Bistriței: „Haideți să ne batem în idei și proiecte! Nu mai fugiți de dezbateri ca necuratul de tămâie!” septembrie 23, 2020 - De la începutul acestei campanii electorale, pretendenții la scaunul de primar al Bistriței se feresc de o confruntare față în față cu orice contracandidat. Totuși candidații cu pretenții bagă capul în pământ atunci când e vorba de dezbateri.
Stelian Dolha: Exemplu de bune practici, pentru mediul de afaceri local. Gaz românesc în Bistrița-Năsăud septembrie 23, 2020 - Stelian Dolha – candidatul Alianței PNL USR-Plus la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – a vizitat recent două firme din zona industrială a Bistriței. „Este o problemă cu care ne confruntăm de multă vreme și pe care cei care conduc astăzi Consiliul Județean o știau. Dar nu au luat nicio măsură...”
VIDEO: Când se vor bucura de gaz localnicii din Ilva Mică. Alte investiții pe care primarul Aurel Horea și le dorește aici septembrie 23, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Aurel Horea din Ilva Mică a vorbit despre strategia de dezvoltare pentru localitatea pe care o administrează. Aurel Horea a vorbit și depre investițiile pe care și le dorește în Ilva Mică.
Aquabis: Defecțiuni, în patru localități din Bistrița-Năsăud septembrie 23, 2020 - Au fost semnalate defecțiuni și avarii în patru localități din Bistrița-Năsăud - anunță Aquabis. Localnicii vor rămâne fără apă, pentru câteva ore: 
MARECOM deschide primul magazin în Bistrița! Cadouri surpriză pentru primii clienți septembrie 22, 2020 - Costumele fabricate de producătorul local MARECOM din Năsăud le veți găsi începând chiar de mâine dimineață și în Bistrița. Primul magazin MARECOM din oraș se deschide la ora 9.00, pe Calea Moldovei, nr. 17, vizavi de magazinul Kaufland. 
VIDEO: Candidații USR-Plus la Rebrișoara și Josenii Bârgăului sunt hotărâți să schimbe în mai bine viața concetățenilor lor septembrie 22, 2020 - Candidații USR-Plus la Rebrișoara și Josenii Bârgăului – Leon Ilovan și Ioan Platon – ambii militari de carieră care au participat și în misiuni externe – își doresc să câștige primăriile pentru care candidează. Josenii Bârgăului este ingura comună de pe Valea Bârgăului care nu asigură lemn de foc cetățenilor săi. „Oriune merg în Rebrișoara, cetățenii se plâng că nu li se asigură lemen de foc, că nu sunt făcute drumurile de țară, că nu avem cămin cultural, că bisericile se dărâmă peste noi…”
Ionuț Simionca: Pensii mai mari și centre de zi pentru pensionari în Bistrița septembrie 22, 2020 - Candidatul PMP la Primăria Municipiului Bistrița, deputatul Ionuț Simionca, a declarat că a votat astăzi, în Parlament, pentru mărirea cu 40% a pensiilor. Acesta susține că, după ce va fi ales primar, va acorda o atenție specială protecției sociale în capitala de județ.
VIDEO: Ada Milea, distinsă cu premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol! septembrie 22, 2020 - Artista Ada Milea - absolventă a Colegiului „Liviu Rebreanu” din Bistrița care susține frecvent concerte la Sinagoga din Bistrița - a fost distinsă ieri seară cu premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol!
Valer Dumitru, candidat pentru funcția de primar al comunei Maieru, despre nevoia de profesionalizare a administrației locale septembrie 22, 2020 - În „secolul vitezei” și în anul 2020 când, forțați de împrejurări, cele mai multe activități şi interacțiuni cu instituțiile s-au mutat online, nevoia unei primării digitalizate și în Maieru a devenit una urgentă. Din motive de siguranță și timp, e nevoie ca toți cetățenii, să aibă o interacțiune mai eficientă online cu administrația locală, indiferent de motiv.
DATACOR ajută angajații să se întoarcă în siguranță la birou septembrie 22, 2020 - Lucrurile încep să se miște, încet, încet, chiar dacă nimeni nu știe cât va mai dura pandemia de coronavirus. E necesar ca oamenii să se întoarcă la muncă, pentru a avea din ce trăi. DATACOR pune la dispoziție noi tehnologii și sistemele avansate de control acces, pentru ca angajații să se întoarcă în siguranță la locul de muncă. 
Rupt de beat la volan, a luat la rând mașini, copaci și apoi a condus pe trotuar. Jandarmii l-au imobilizat și predat poliției septembrie 22, 2020 - Jandarmii au imobilizat aseară un bărbat din Zoreni. Acesta a ”condus” o mașină într-un alt autoturism, un copac și apoi pe trotuar. Șoferul a fost predat poliției. CÂT a indicat aparatul etilotest:
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive, printre care doi elevi, 13 bistrițeni externați și un deces septembrie 22, 2020 - Avem 1.402 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 13 persoane au fost externate din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.059 cazuri noi de infecție.
Cu mașina electrică sau pe biciclete, Jacqueline Delivery livrează mâncarea protejând mediul în fiecare zi! septembrie 22, 2020 - Astăzi e Ziua Internațională fără Autoturism, iar autoritățile îndeamnă la protejarea mediului, măcar o zi pe an. Cei de la Jaqueline fac acest lucru TOT timpul. Mâncaresa e gătită din ingrediente naturale, terasa de pe Pietonal e luminată cu panouri fotovoltaice, iar serviciul de Delivery se face tot ECO: folosind biciclete sau mașina electrică.
VIDEO: Viziune și strategie în Rodna. Valentin Grapini: „Un om care nu se gândește la ceilalți nu are ce căuta în administrație” septembrie 22, 2020 - Care este viziunea și strategia primarului Valentin Grapini, în Rodna viitorilor 4 ani? Actualul primar al localității - candidat la un nou mandat pentru Primaria Rodna - consideră că „un om care nu se gândește la ceilalți nu are ce căuta în administrație...”
ANUNȚ: S.C. REDOXIM S.R.L Depozitări îngrășăminte chimice septembrie 22, 2020 - S.C. REDOXIM S.R.L cu sediul în Timiș, Ghiroda, Calea Lugojului Nr. 3 solicită de la Agenţia de Protecţie a Mediului, obţinerea autorizaţiei de mediu pentru obiectivul (activitatea) Depozitări îngrășăminte chimice.
Președinții secțiilor de votare din județ, „cad” pe capete! De ce cer înlocuirea aproape jumătate septembrie 22, 2020 - Aproximativ 40% dintre președinții și locțiitorii secțiilor de votare din județul nostru au cerut, în ultima săptămână, să fie înlocuiți. Astfel, până ieri, 244 de persoane au cerut înlocuirea din funcție. Care au fost motivele
Aquabis: Avarie, în Rebrișoara. Cât timp vor fi afectați localnicii septembrie 22, 2020 - O avarie a fost semnalată astăzi, 22 septembrie 2020, în Rebrișoara - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați localnicii:
Patru turiști au fost găsiți în Târlișua, după ce s-au rătăcit în Maramureș. Greșeala montaniarzilor: septembrie 22, 2020 - Patru turiști au fost găsiți ieri rătăcind în zona muntoasă din Târlișua, după ce au anunțat că s-au rătăcit în județul vecin. Aceștia au fost căutați ore bune, fiind în cele din urmă localizați cu ajutorul STS.