POVEȘTI DIN SAT: Banul – ochiul dracului

POVEȘTI  DIN  SAT:  Banul – ochiul dracului

Pe șoseaua umedă, aglomerată, mașinile circulau, bară la bară. La marginea ei, pe dreapta, o doamnă făce cu mâna… Ar vrea să ajungă undeva… nu prea departe.

Deodată, din șirul de mașini, iese una luxoasă, neagră, un Jeep (negru), lucios, cu doi bărbați. Unul foarte tânăr, până în 20 de ani, celălalt, șoferul. Întoarce capul spre doamnă, o salută, ca și cum ar fi cunoscut-o și cu zâmbetul larg pe chip, o poftește în mașină.

– Până unde mergeți, doamnă?

– Eu merg până la Oradea. Dumneavoastră, ajungeți până acolo?

– Ajung și trec mai departe.

– Foarte bine. Da’ ce faceți cu florile? Scumpe sunt? Și eu aș fi vrut un buchet!

– Păi, 25 de lei – prietenește – cu atât!

– Prea scump, doamnă, prea scump! Eu am luat 3 cu 15 lei, împachetate, gata!  Nu dau atâta, nu dau! Că de câte ori vin să-mi vizitez prietena, tot îi aduc flori. Eu, atâta nu dau! Și cred că ăsta e ultimul meu drum la ea. Am cheltuit timp, bani, distanță… Nu se poate. Este prea scump! Eu aștept răspunsul, ori așa, ori așa.

Dacă nu, mă orientez undeva mai aproape de județul meu. Nu se poate… Nu… Da’ să nu credeți că eu sunt din ăla… prost. Nu cheltui cu nimeni. Când am avut pe cineva, n-am tot umblat în lături. Nu. Am avut ce-am vrut și doară n-oi umbla aiurea, să mă mai și înfing în cuțitul unuia. Nu-s prost…

Ș-apoi, și fosta mea nevastă știa asta. Numai că… așa a fost să fie!

Doamna se uită la el. Nu știa ce vârstă să-i dea și dacă să-i dea atâta cât spunea. El tatăl unei fetițe de 14 ani nu părea. Părul tuns modern, îmbrăcămintea sport, toate îl arătau cu mult mai tânăr.

– Fosta soție? Cum așa?

– Doamnă, eu am avut nevastă doctoriță, doamnă! Știi cum am cunoscut-o? Într-o noapte m-am îmbătat, m-am dus la spital și am intrat pe coridor și am strigat, beat fiind: Toate curvele, la apel!

Și a ieșit ea, era de gardă… A chemat poliția, m-a certat, apoi ne-am împăcat… La o zi de naștere, unde era ea invitată și, uite-așa, am făcut amândoi o fată.

– Și?

– Și, deci doamnă, n-am suportat nicicând să fiu umilit de ea. Câți bani aduce ea în casă și câți aduc eu cu serviciul meu. Nu vi-l spun, dar vă spun că lucrez cu actele, le cunosc, că la tribunal, la divorț, nu mi-o trebuit nici măcar avocat.

– Dar, contau atât de mult banii, în relația voastră? Atât cât să vă dezbine?

În clipa aceea tânărul se uită pătrunzător la mine, apoi adaugă:

– Stimată doamna, sunteți profesoară? La ce clasă predați?

– De unde ți-ai dat seama?

– Păi, după ce nevasta mea a plecat în străinătate, să câștige bani să facem casă, că aveam terenul… 1 miliard eu… M-am dat cu o educatoare, văduvă, că-i murise bărbatul. A mea câștiga foarte bine acolo, dar am aflat că trăia cu cineva și am băgat divorț.

– Dar fetița?

– Fetița a vrut cu mine, apoi a plecat la ea, dar acum vrea să se întoarcă acasă, că nu se poate înțelege cu prietenul lui mamă-sa.

– Legea cui i-a dat-o?

– Mie, că la proces am spus că ea n-a venit acasă timp de doi ani și o lună și atunci, ea a acceptat orice.

Acuma mai trebuie să-i mai dau vreo 3000 Euro și nu-i am, dar mă duc la ai mei și-i dau.

– Și cu educatoarea?

– Educatoarea era foarte, foarte bună. N-am întâlnit om mai bun, dar avea un fecior, care avea voie orice și cu fata mea nu se împăca deloc. De aceea, i-am zis să rămână cu el. Am încercat să-i cumpăr lucruri scumpe, telefon, orice, numai să mi-l apropii. N-am reușit. Eu aveam bani. Dar acum nu mai sunt! Nu! Fetița, rămânând la mine, a trebuit să o țin. Cu ce? I-oi da și ei ceva, să terminăm, doamnă, să terminăm.

În clipa aceea îi sună telefonul.

– Alo? A… pe unde îs? Io, prin apropiere. Nu departe…. Ce, mă știi tu să fac mulți purici, pe aici? Nu, mă. Dacă nu, mă duc la Aiud. Mai aproape, daaaa, ce? Mi-i mai ieftin.

Mie îmi place să câștig, doamnă! Când femeia pune salariul pe masă, eu aduceam plasa cu bani.

– Uite, aici sunt 3000, peste salar! Vezi? Mă descurc! Păi, cum? Nu-mi plăcea, doamnă, să aducă mai mult ca mine bani în casă. Nu-mi plăcea! Bani, puși deoparte! Aveam câți doream.

– Dar ce făceați cu ei?

– Ce făceam? Erau acolo, doamnă! Uite mă pensionez peste câțiva ani. Mă întorc acasă la părinți, deschid acolo o afacere, fac câteva transformări cu ce știu eu și gata. Câștig 3 pensii într-o lună. Abia aștept!

Cu palma dreaptă izbea volanul, icnea și gesticula, claxonându-l pe cel din fața lui, cu același județ înscris pe tăblița indicatoare.

– Bani, doamnă, bani, câți vreau eu!

Din geanta doamnei ieșea o carte. Colțul ei.

– Citiți?

– Da. Și scriu.

– Serios? Și, cât câștigați, din asta? Sau mai mult… nu?

– Câștig ceea ce caut și cât caut. E altfel de câștig. Nu-l poți număra…

– Îhiîîî. Da…

În clipa aceea mașina trage pe dreapta, ajunsă la destinație.

– Am ajuns.

– Da, mulțumesc! Aici vi-s banii pentru drum!

Șoferul îi ia, îi numără. Doamna are emoții.

– Sunt suficienți?

I se pare că a spus da.

– Mulțumesc! O zi bună și plină de… câștig! Multă fericireeee!

Mașina pornește. Ultimul cuvânt nu se mai aude. Nici nu are nicio importanță. Soferul privește doar la banii de pe bordul mașinii, calcă accelerația și pornește în grabă.

ADRENALINĂ pe 4 roți de Ziua Îndrăgostiților: beți la volan, fără permis februarie 17, 2020 - Sărbătoarea „dragostei” pare să fi scos pe șosele șoferi fără permis, care au și tras la măsea înainte de a se urca la volan...
PSD, ALDE și Pro România au format un cartel electoral pentru alegerile locale din iunie februarie 17, 2020 - Radu Moldovan, Ioan Monița și Grigore Timoce au confirmat astăzi public faptul că, la alegerile locale din iunie 2020, PSD, ALDE și Pro România vor merge pe liste comune.
VIDEO: Râs, ciute și cerbi, în toată splendoarea lor, în Munții Rodnei! februarie 17, 2020 - Frumuseți de nedescris în Munții Rodnei. Și datorită camerelor de monitorizare, splendoarea poate fi admirată și de la distanță. Romsilva a făcut publice imagini cu un râs, cu ciute și cu cerbi, surprinși în peisajul de iarnă din Parcul Național.
Bistrițenii, în topul românilor care nu-și prea plătesc ratele la timp februarie 17, 2020 - Anul trecut, volumul creditelor restante a crescut cu 5% comparativ cu anul 2018. În topul românilor care nu își plătesc la timp creditele se află și bistrițenii, care sunt pe locul al III-lea.
Primarul orașului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, condamnat cu suspendare! februarie 17, 2020 - Lovitură puternică primită astăzi de PNL și de primarul orașului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău. Acesta a fost condamnat cu suspendare și va pierde dreptul de a fi ales. Sentința a fost dată de Judecătoria Năsăud și nu e definitivă:
FOTO/VIDEO: Un tunel de lemn, în curtea Spitalului Județean…?! februarie 17, 2020 - În curtea Spitalului Județean va fi montat, în curând, un tunel de lemn – a anunțat astăzi managerul instituției, Gabriel Lazany. La ce va folosi neobișnuita construcție:
Spărgătorii a 16 case de vacanță, prinși de polițiștii! CE prime pedepse au primit: februarie 17, 2020 - Polițiștii au reușit să dea de urma unor spărgători de case de vacanță. În aproape 5 luni, au ”atacat” 16 cabane din zona de munte a județului. Cinci persoane au fost duse la audieri, dar numai doi tineri au ajuns în fața instanței.
PERCHEZIȚII la Negrilești: Bărbat reținut, după ce s-au găsit arme, cartușe și trofee de mistreț! februarie 17, 2020 - Un bărbat din Negrilești a fost reținut de polițiști. Asta după ce oamenii legii au descins la locuința acestuia. S-au ridicat arme, cartușe, dar și trofee de mistreț. Bărbatul a ajuns în fața judecătorilor.
NOI locuri de muncă la Modelzo, Betak, Sanovil, Cafe Noir și Stewo Plastic Năsăud! februarie 17, 2020 - Noi locuri de muncă sunt disponibile în această săptămână, la Bistrița: Se caută inginer horticol, farmacist, asistent de farmacie, inspector Resurse Umane, ingineri, șoferi profesioniști, mecanici, electricieni sau arhitecți! Oferta completă, mai jos:
VIDEO: Iubirea, în varianta pură, găsită într-un cămin din Suplai! februarie 17, 2020 - E luna iubirii! Cuplurile sărbătoresc Sfântul Valentin și Dragobetele, încercând să-și dovedească dragostea pe care și-o poartă, prin cadouri sau gesturi extravagante. Iubirea pură, sinceră, care a străbătut greutățile vieții și lipsa ”zilelor speciale”, a fost găsită însă într-un cămin din Suplai! Lelea Sîiucă și badea Gheorghe Fetti au peste 55 de ani de căsătorie!
Aquabis: Fără apă rece astăzi, în Negrilești. Probleme și în Bistrița februarie 17, 2020 - Se sistează furnizarea de apă rece astăzi, 17 februarie 2020, în localitatea Negrilești – anunță Aquabis.
VIDEO – Record: Într-o localitate din Bistrița-Năsăud impozitele nu s-au majorat de 22 de ani februarie 17, 2020 - Nu doar că se poate lăuda cu zeci de milioane de lei investiți în localitate, dar se mândrește și cu faptul că a reușit să evite împovărarea locuitorilor săi. Într-o localitate din Bistrița-Năsăud impozitele nu s-au majorat de 22 de ani:
Vânătoarea aduce bani până și la Ocolul Silvic Bistrița. Cât s-a încasat anul trecut: februarie 17, 2020 - Ocolul Silvic al municipiului Bistrița face bani dintr-o pepinieră, exploatare, chirii și redevențe și chiar vânătoare. Dacă cele mai mari venituri au provenit din servicii prestate și exploatare, nici banii aduși de vânătoare nu sunt de lepădat:
FOTO/VIDEO: O vedere bună, clară și ochi odihniți, chiar și după multe ore în fața calculatorului! Cu lentilele UVTECH de la Iana Optic, fără dureri de cap! februarie 16, 2020 - Primul lucru când deschidem ochii și ultimul pe care-l vedem înainte de somn e ecranul telefonului. Chiar și slujbele ne sunt de așa natură că stăm în fața calculatoarelor cu orele. Totuși, ochii obosiți și durerile de cap pot să fie istorie! Iana Optic îți oferă ceva unic în Bistrița: lentilele inovative UVTECH, cu o protecție suplimentară împotriva radiațiilor UV și lumina albastră.
FOTO/VIDEO – Drumul Romanilor: Un spectacol de excepție, cu husky siberieni și zăpadă din belșug, la Piatra Fântânele februarie 16, 2020 - O experiență unică în cel mai frumos loc de pe pământ – acolo unde se întâlnește Drumul Romanilor cu Via Transilvanica: Drumul Romanilor. „Traseul a fost foarte frumos, zăpada foarte bună și condițiile au fost excelente...!”
FOTO: Accident în Rebra. Două persoane au ajuns la spital februarie 16, 2020 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Rebra. Într-o curbă ușoară, un tânăr șofer a acroșat un autoturism care circula din sens opus. Două persoane au ajuns la spital.
BISTRIȚA: Zeci de polițiști și jandarmi au verificat un cartier întreg, din ușă în ușă, după un apel cu un strigăt de ajutor la 112 februarie 16, 2020 - Mobilizare de forțe, ieri după-masă, în Bistrița. Autoritățile au fost puse pe jar după ce o persoană a sunat la 112 și solicita ajutor. După apel, telefonul de pe care s-a sunat a fost închis. Zeci de polițiști și jandarmi au bătut din ușă-n ușa și au numărat copiii din casele bistrițenilor.
Îți place să salvezi vieți?? Devino voluntar la Serviciul de Ambulanță! februarie 16, 2020 - Nu e timp de pierdut, nu e o joacă, nu e ușor, dar e cea mai mare satisfacție atunci când redai pe cel drag familiei! Dacă-ți place să salvezi vieți și să aduci speranță, devino voluntar la Ambulanță! 
FOTO: SUPERCOM s-a pus pe treabă! Nu le iese curățenia nici de frica amenzilor vicelui februarie 16, 2020 - Speriați de amenzile primite de la municipalitate, Supercom s-a pus, cică, pe treabă. Acum, ori nu se pricep, ori în mod intenționat fac lucru de mântuială. Curățenie să nu se zică că n-a fost făcută pe lângă containere, pubele golite pe jumătate și, un lucru clar, mizerie peste tot. Parcă niciodată Bistrița n-a fost mai murdară...
Rostul de dimineață: Se face praf și pulbere încă o clădire legendară din Bistrița februarie 16, 2020 - Se face praf și pulbere încă o clădire legendară din Bistrița… Chiar în aceste zile, sub privirile nepăsătoare care se aruncă, din când în când, de pe pasarelă, își dă obștescul sfârșit încă un mastodont industrial…
BETAK angajează! Ingineri, electricieni, sudori, șofer, lăcătuș mecanic, muncitori februarie 15, 2020 - SC BETAK SA Bistriţa, str. Industriei, nr. 4,angajează:
Vă căsătoriți? La Wedding Land găsiți tot ce aveți nevoie pentru cea mai importantă zi din viața voastră! februarie 15, 2020 - Ultimele două zile ale lunii februarie și prima zi de primăvară aduc un eveniment special pentru îndrăgostiți. Târgul de nunți ”Wedding Land” oferă cadrul perfect pentru ca cei ce au ales să-și unească destinele în 2020 să găsească tot ceea ce au nevoie pentru marea zi! De la invitații de nuntă, până la rochia și buchetul de mireasă și floarea din pieptul mirelui. 
Posturi vacante, în Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud! februarie 15, 2020 - O șansă extraordinară pentru toți elevii care vor să se implice și să-și facă vocea auzită! Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud recrutează elevi talentați pentru funcțiile vacante din noul Birou de Presă. Sunt disponibile și posturi de vicepreședinte sau director de departament!
Bărbatul internat în stare critică din cauza gripei a decedat februarie 15, 2020 - Gripa a mai luat încă o viață. La Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost înregistrat încă un deces, la un pacient internat în stare critică în cazul căruia a fost confirmat virusul gripal de tip A.
Time to Hybrid! Suzuki își extinde gama de modele hibrid și devine primul producător care comercializează doar modele hibrid 12V și 48V februarie 15, 2020 - În conformitate cu planurile de a reduce și mai mult emisiile de CO2 și de a îmbunătăți consumul de combustibil în gama sa, Suzuki Romania anunță introducerea, începând cu luna martie 2020, a trei noi versiuni hibride cu sistem de 48 V Self-Charging, care vor include și unitatea pe benzină K14D Boosterjet.
Rostul de dimineață: Iarnă ca-n povești, la o aruncătură de băț de Bistrița…! februarie 15, 2020 - La Bistrița iarna se face de râs, pedepsindu-i, parcă, pe toți cei care au așteptat-o îndelung, cu sufletul la gură… În schimb, doar câțiva kilometri mai încolo, la o aruncătură de băț de Bistrița – dimpotrivă! Iarna se desfășoară în toată splendoarea:
VIDEO Larisa Magda, minunea brunetă cu origini bistrițene care a impresionat jurații de la „Românii au talent” februarie 15, 2020 - O adolescentă de doar 15 ani originară din Bistrița a reușit să-i impresioneze pe jurații de la „Românii au talent”. Aceasta nu este la primul concurs de acest gen, participând și la „Australia`s Got Talent”, adolescent locuind în prezent cu familia în Australia.
Deputatul PMP Ionuț Simionca și-a anunțat candidatura pentru primăria Bistrița februarie 14, 2020 - „După trei ani şi jumătate de activitate politică în care i-am reprezentat cu cinste şi eficienţă pe bistriţeni în Parlamentul României, m-am hotărât să intru într-o altă bătălie politică şi cred că este momentul să-mi asum un nou proiect politic. Am hotărât să vă anunţ că voi candida la Primăria municipiului Bistriţa pentru funcţia de primar”.
Crețu: Să iau banii bistrițenilor din blocuri ca să asfaltez străzile celor ce și-au făcut case?? Ei vor ALTCEVA! februarie 14, 2020 - Ovidiu Crețu a fost criticat dur că alege să facă parcuri și locuri de distracții, în loc să asfalteze străzi. ”Să iau banii bistrițenilor de pe Independenței sau Ștefan și să le asfaltez străzile celor ce și-au făcut case la marginea orașului? Ei vor agrement și locuri unde să facă sport! Și le vreau acuma!” a replicat edilul. 
Robert Sighiartău: Începem lucrările la una dintre clădirile istorice de referință din Bistrița februarie 14, 2020 - S-a semnat contractul pentru modernizarea uneia dintre clădirile de referință ale Bistriței, a anunțat astăzi deputatul Robert Sighiartău.