POVEȘTI DIN SAT: Banul – ochiul dracului

POVEȘTI  DIN  SAT:  Banul – ochiul dracului

Pe șoseaua umedă, aglomerată, mașinile circulau, bară la bară. La marginea ei, pe dreapta, o doamnă făce cu mâna… Ar vrea să ajungă undeva… nu prea departe.

Deodată, din șirul de mașini, iese una luxoasă, neagră, un Jeep (negru), lucios, cu doi bărbați. Unul foarte tânăr, până în 20 de ani, celălalt, șoferul. Întoarce capul spre doamnă, o salută, ca și cum ar fi cunoscut-o și cu zâmbetul larg pe chip, o poftește în mașină.

– Până unde mergeți, doamnă?

– Eu merg până la Oradea. Dumneavoastră, ajungeți până acolo?

– Ajung și trec mai departe.

– Foarte bine. Da’ ce faceți cu florile? Scumpe sunt? Și eu aș fi vrut un buchet!

– Păi, 25 de lei – prietenește – cu atât!

– Prea scump, doamnă, prea scump! Eu am luat 3 cu 15 lei, împachetate, gata!  Nu dau atâta, nu dau! Că de câte ori vin să-mi vizitez prietena, tot îi aduc flori. Eu, atâta nu dau! Și cred că ăsta e ultimul meu drum la ea. Am cheltuit timp, bani, distanță… Nu se poate. Este prea scump! Eu aștept răspunsul, ori așa, ori așa.

Dacă nu, mă orientez undeva mai aproape de județul meu. Nu se poate… Nu… Da’ să nu credeți că eu sunt din ăla… prost. Nu cheltui cu nimeni. Când am avut pe cineva, n-am tot umblat în lături. Nu. Am avut ce-am vrut și doară n-oi umbla aiurea, să mă mai și înfing în cuțitul unuia. Nu-s prost…

Ș-apoi, și fosta mea nevastă știa asta. Numai că… așa a fost să fie!

Doamna se uită la el. Nu știa ce vârstă să-i dea și dacă să-i dea atâta cât spunea. El tatăl unei fetițe de 14 ani nu părea. Părul tuns modern, îmbrăcămintea sport, toate îl arătau cu mult mai tânăr.

– Fosta soție? Cum așa?

– Doamnă, eu am avut nevastă doctoriță, doamnă! Știi cum am cunoscut-o? Într-o noapte m-am îmbătat, m-am dus la spital și am intrat pe coridor și am strigat, beat fiind: Toate curvele, la apel!

Și a ieșit ea, era de gardă… A chemat poliția, m-a certat, apoi ne-am împăcat… La o zi de naștere, unde era ea invitată și, uite-așa, am făcut amândoi o fată.

– Și?

– Și, deci doamnă, n-am suportat nicicând să fiu umilit de ea. Câți bani aduce ea în casă și câți aduc eu cu serviciul meu. Nu vi-l spun, dar vă spun că lucrez cu actele, le cunosc, că la tribunal, la divorț, nu mi-o trebuit nici măcar avocat.

– Dar, contau atât de mult banii, în relația voastră? Atât cât să vă dezbine?

În clipa aceea tânărul se uită pătrunzător la mine, apoi adaugă:

– Stimată doamna, sunteți profesoară? La ce clasă predați?

– De unde ți-ai dat seama?

– Păi, după ce nevasta mea a plecat în străinătate, să câștige bani să facem casă, că aveam terenul… 1 miliard eu… M-am dat cu o educatoare, văduvă, că-i murise bărbatul. A mea câștiga foarte bine acolo, dar am aflat că trăia cu cineva și am băgat divorț.

– Dar fetița?

– Fetița a vrut cu mine, apoi a plecat la ea, dar acum vrea să se întoarcă acasă, că nu se poate înțelege cu prietenul lui mamă-sa.

– Legea cui i-a dat-o?

– Mie, că la proces am spus că ea n-a venit acasă timp de doi ani și o lună și atunci, ea a acceptat orice.

Acuma mai trebuie să-i mai dau vreo 3000 Euro și nu-i am, dar mă duc la ai mei și-i dau.

– Și cu educatoarea?

– Educatoarea era foarte, foarte bună. N-am întâlnit om mai bun, dar avea un fecior, care avea voie orice și cu fata mea nu se împăca deloc. De aceea, i-am zis să rămână cu el. Am încercat să-i cumpăr lucruri scumpe, telefon, orice, numai să mi-l apropii. N-am reușit. Eu aveam bani. Dar acum nu mai sunt! Nu! Fetița, rămânând la mine, a trebuit să o țin. Cu ce? I-oi da și ei ceva, să terminăm, doamnă, să terminăm.

În clipa aceea îi sună telefonul.

– Alo? A… pe unde îs? Io, prin apropiere. Nu departe…. Ce, mă știi tu să fac mulți purici, pe aici? Nu, mă. Dacă nu, mă duc la Aiud. Mai aproape, daaaa, ce? Mi-i mai ieftin.

Mie îmi place să câștig, doamnă! Când femeia pune salariul pe masă, eu aduceam plasa cu bani.

– Uite, aici sunt 3000, peste salar! Vezi? Mă descurc! Păi, cum? Nu-mi plăcea, doamnă, să aducă mai mult ca mine bani în casă. Nu-mi plăcea! Bani, puși deoparte! Aveam câți doream.

– Dar ce făceați cu ei?

– Ce făceam? Erau acolo, doamnă! Uite mă pensionez peste câțiva ani. Mă întorc acasă la părinți, deschid acolo o afacere, fac câteva transformări cu ce știu eu și gata. Câștig 3 pensii într-o lună. Abia aștept!

Cu palma dreaptă izbea volanul, icnea și gesticula, claxonându-l pe cel din fața lui, cu același județ înscris pe tăblița indicatoare.

– Bani, doamnă, bani, câți vreau eu!

Din geanta doamnei ieșea o carte. Colțul ei.

– Citiți?

– Da. Și scriu.

– Serios? Și, cât câștigați, din asta? Sau mai mult… nu?

– Câștig ceea ce caut și cât caut. E altfel de câștig. Nu-l poți număra…

– Îhiîîî. Da…

În clipa aceea mașina trage pe dreapta, ajunsă la destinație.

– Am ajuns.

– Da, mulțumesc! Aici vi-s banii pentru drum!

Șoferul îi ia, îi numără. Doamna are emoții.

– Sunt suficienți?

I se pare că a spus da.

– Mulțumesc! O zi bună și plină de… câștig! Multă fericireeee!

Mașina pornește. Ultimul cuvânt nu se mai aude. Nici nu are nicio importanță. Soferul privește doar la banii de pe bordul mașinii, calcă accelerația și pornește în grabă.

FOTO/VIDEO – MINUNAT: O pisică și puiuții săi de nicio zi, salvați din spatele frigiderelor unui supermarket aprilie 13, 2021 - Bistrițenii au auzit mieunatul unei pisici, care venea din spatele frigiderelor unui supermarket. Cei de la SVSU Bistrița au mers și au scos patru puiuți de pisicuță și pe mămica lor. Acum, aceștia se află la veterinar și sunt în așteptarea unei familii iubitoare care să-i ia acasă.
Ai chef să arunci gunoaie în natură, la Tiha Bârgăului? Pregătește-ți din timp și 1.000 de euro! aprilie 13, 2021 - Exasperați de faptul că nu biruiesc să strângă atâtea gunoaie câte reușesc să arunce localnicii, autoritățile din Tiha Bârgăului pregătesc măsuri drastice. Primăria din localitate a început demersurile pentru achiziționarea unor camere de supraveghere. Consiliul Local a decis și majorarea cuantumului amenzilor.
În plină pandemie, Comelf nu renunță la muncitorii străini și mai aduce 34 de indieni aprilie 13, 2021 - Comelf SA Bistriţa îşi măreşte portofoliul de angajaţi. Până la sfârşitul anului 2021, pe lângă cei 30 de angajaţi activi veniţi din India, se vor mai adăuga încă 34. Comelf a recrutat specialişti în sudură și operatori maşini cu comandă numerică (CNC).
Nu ne vom parca mașinile pe fostul Cinema 23 August. Acesta nu moare, ci se transformă! aprilie 13, 2021 - În cadrul dezbaterii publice de ieri, primarul Ioan Turc a anunțat că date fiind reacțiile bistrițenilor care nu sunt de acord cu demolarea fostului Cinema 23 August și transformarea sa într-o parcare a renunțat la idee. Fostul cinematograf nu doar că rămâne în picioare, ci chiar se transformă într-o instituție de cultură de care ducea lipsă Bistrița.
FOTO/VIDEO – TIHA BÂRGĂULUI: Punct gastronomic local, „La Elena din deal” aprilie 13, 2021 - Festin și răsfăț culinar total – astăzi, în Tiha Bârgăului, acolo unde chef Elena Rus, cu sprikinul Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”, a inaugurat punctul gastronomic local „La Elena din deal”. „M-am născut și am locuit la țară și am avut norocul să moștenesc rețete foarte vechi. Este o tradiție de familie. Bunica mea era bucătăreasă la nunți… Cred că de acolo am luat pasiunea pentru gătit...”, a mărturisit chef Elena Rus.
SURSE: Un polițist de la Imigrări și-ar fi luat la bătaie șeful. Scandalul s-ar fi lăsat cu dosare penale aprilie 13, 2021 - Luna trecută, un polițist de la  Biroul pentru Imigrări al județului Bistrița-Năsăud și-ar fi luat la bătaie tocmai șeful. Totul s-ar fi petrecut în timpul programului, chiar în instituție. Întreg scandalul s-a lăsat și cu plângeri penale, dosarul ajungând la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
Vrei să te vaccinezi? Pentru Astra Zeneca NU îți trebuie programare aprilie 13, 2021 - Comitetul Național de Vaccinare a emis o circulară prin care solicită centrelor de vaccinare să administreze ASTRA Zeneca și fără programare. Cei care doresc să se imunizeze cu acest ser se vor prezenta la centrele de vaccinare cu buletinul.
FOTO – Ca-n vremurile bune: Bistrițenii au umplut ieri terasele, pe pietonalul din centru aprilie 13, 2021 - Ca-n vremurile bune, bistrițenii au ieșit ieri cu zecile și au umplut terasele, bucurându-se de soare și de compania prietenilor. Pietonalul din centru a fost mai animat decât de obicei, spre bucuria proprietarilor de localuri din zonă.
Cu patinele în picioare 12 luni din 12! Ioan Turc vrea patinoar sintetic deschis tot anul aprilie 13, 2021 - Primarul Ioan Turc vrea să amenajeze în Bistrița un patinoar sintetic, care ar fi deschis 12 luni din 12. Astfel, Bistrița s-ar număra printre puținele orașe din țară care are așa ceva. Întreaga investiție ar ajunge la 745.000 de lei.
VIDEO – Niculae: Baia Mare vrea să arunce gunoaiele la noi! aprilie 13, 2021 - Șeful ADI Deșeuri a explicat, în cadrul emisiunii Bistrițeanul LIVE, despre necesitatea primăriilor de a face parte dintr-un ADI. Unul dintre motive ar fi gestionarea unei gropi de depozitare a deșeurilor. Acesta a precizat că inclusiv cei de la Baia Mare s-au arătat interesați să-și golească deșeurile în groapa noastră.
Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă potabilă astăzi aprilie 13, 2021 - Câteva străzi din Bistrița rămân astăzi, 13 aprilie 2021, fără apă potabilă astăzi - anunță Aquabis. 
VIDEO: Un minut de libertate supremă, în parcul municipal din Bistrița. Peisaj cu ființe neobișnuite aprilie 13, 2021 - Am avut noroc, ce-i drept. Din nebănuite motive, am avut onoarea să surpindem în toată splendoarea - un minut de nesperată libertate, liniște și pace – chiar în parcul municipal din Bistrița! Am admirat îndelung și insistent un peisaj cu buturugă retezată, zumzete și ființe neobișnuite:
TRIST: Doar un sfert din medicii de familie vor să facă vaccinare COVID în cabinete aprilie 13, 2021 - Medicii de familie ar putea administra vaccinul anti-COVID, în viitorul apropiat. La o primă strigare, doar un sfert dintre medicii din județul nostru s-au arătat interesați să-și imunizeze pacienții. 
Căianu Mic: După trei ani de când a fost țepuit, bărbatul și-a primit un sfert din suma cu care a bătut palma pentru cele aproape 300 de oi aprilie 12, 2021 - Un bărbat din comuna Căianu Mic a decis să renunțe la turma sa de oi și să-și facă un trai din transportul internațional. Doi constănțeni s-au arătat interesați să-i cumpere cele aproape 300 de oi. Doar că au dispărut, cu tot cu acestea. După trei ani de zile, țepuitorii au fost prinși, iar omul și-a recuperat  doar un sfert din valoarea pentru care „bătuse palma”.
Primăria Bistrița își face academie de fotbal și dă bani sportivilor care se antrenează cu campioni aprilie 12, 2021 - Noua administrație este decisă să investească și în sport. Astăzi, primarul Ioan Turc a prezentat planurile sale cu privire la sportul din municipiu. Printre ele se numără și înființarea unei academii de fotbal și finanțarea sportivilor care se antrenează cu campioni.
VIDEO – Eugen Bușcoi, primarul din Zagra: O veste bună pentru locuitorii din Aluniș, afectați de inundațiile din februarie aprilie 12, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Eugen Bușcoi din Zagra a vorbit, între altele, despre lucrările care se desfășoară în localitatea pe care o administrează. Edilul a venit și cu o veste foarte bună pentru localnicii din Aluniș care au suferit de pe urma alunecărilor de teren din februarie:
Lecția Wintercom Bistrița: Cum să crești afacerea în pandemie? aprilie 12, 2021 - Wintercom, producător şi distribuitor de fitinguri injectate din PEHD si PVC şi al soluţiilor pentru apă, gaz şi canalizare, nu s-a lăsat influenţat de pandemie. Ba mai mult, business-ul nu a fost afectat deloc.
Zilele Bistriței de anul acesta, sub semnul întrebării. Dacă permite pandemia, sărbătoarea se mută cu totul în centru aprilie 12, 2021 - Într-o conferință axată pe bugetul municipiului Bistrița pentru anul în curs, primarul Ioan Turc a precizat că încă nu se știe dacă vom avea anul acesta Zilele Bistriței. Dacă totuși va permite pandemia de Covid organizarea lor, acestea se vor muta cu totul în centrul orașului.
Deputatul USR-Plus Lorant Sas, la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre: „Traficanții s-au adaptat rapid. Exploatarea victimelor a crescut” aprilie 12, 2021 - „Pandemia COVID-19 a înrăutățit situația victimelor traficului de persoane ca urmare a măsurilor de carantinare, a restricțiilor de călătorie și a altor restricții. Mai mult, traficanții s-au adaptat rapid la situația creată de pandemie”, a remarcat deputatul USR-Plus Lorant Sas. Acesta a condus delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN).
FOTO/VIDEO – Tragedie în Munții Rodnei: Cioban găsit înghețat! aprilie 12, 2021 - Salvamontiștii au avut o intervenție dificilă în Munții Rodnei. La doi kilometri de Vârful Pietrosul a fost găsit cadavrul unui cioban. Polițiștii fac cercetări, mai ales că acesta a fost găsit desculț și îmbrăcat sumar.
GROAZNIC: A mers să scoată apă și și-a văzut tatăl fără suflare în fântână! aprilie 12, 2021 - Tragedie la Susenii Bârgăului, unde un bărbat a murit înecat în fântână. Macabra descoperire a fost făcută tocmai de fata acestuia, care a mers să scoată apă și a „recunoscut” capul tatălui său. Din nefericire, nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva.
Se fac angajări la COMSIG Grup! Alte posturi disponibile, în Bistrița aprilie 12, 2021 - Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: COMSIG Grup angajează mecanic auto, lucrător comercial și șoferi profesioniști categoriile B, C, E (cu atestat transport agabaritic), pentru curse interne și internationale. Se oferă școlarizări și învățare continuă prin programe susținute de AutoItalia, dar și un salariu competitiv plus bonusuri. Despre alte posturi disponibile, aflați mai jos: 
EXCLUSIV: Mutare surpriză în echipa lui Turc! Cel mai performant funcționar din județ îi ia locul fostului primar Moldovan aprilie 12, 2021 - Echipa de consilieri a primarului Turc s-a întregit, după plecarea lui Vasile Moldovan. Locul fostului primar al Bistriței a fost luat de cel mai performant funcționar al județului: domnișoara Mica Oprea.
Asta da! Radu Moldovan a ajuns șef și la PSD Satu Mare aprilie 12, 2021 - Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a primit o funcție importantă și în Satu Mare. A fost numit președinte interimar în organizația județeană din vecini – „pentru a stabili un echilibru” și pentru a pregăti alegerile în PSD Satu Mare.
Anomalia Milaș. Cum au ajuns restricțiile de weekend într-o comună cu un singur localnic infectat cu Covid aprilie 12, 2021 - Comuna Milaș s-a trezit cu două weekenduri de restricții care presupuneau închiderea magazinelor la ora 18:00 și circulația interzisă după ora 20:00 după ce în urmă cu două săptămâni, cu 5 cazuri active, trecea de incidența de 4/mia de locuitori. Cu un singur caz activ, despre care primarul nu știe absolut nimic, weekendul ce tocmai a trecut, locuitorii localității Milaș au fost băgați în case din nou deodată cu găinile.
Și Consiliul Local are pensionari „de lux”. Câte mii de euro îi intră pe card lună de lună unui fost militar aprilie 12, 2021 - Este bine știut faptul că Armata și Ministerul Afacerilor Interne „garantează” pensii confortabile celor din sistem. O astfel de pensie o încasează și un consilier local, căruia lună de lună îi intră pe card sume de ordinul miilor de euro...
Aquabis: Străzi din Rodna și Prundu Bârgăului, fără apă potabilă astăzi. Probleme, și în Piatra aprilie 12, 2021 - Două străzi din Rodna și Prundu Bârgăului rămân fără apă potabilă azi, 12 aprilie 2021, pentru câteva ore - anunță Aquabis. Probleme s-au înregistrat și în localitatea Piatra:
VIDEO: Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan din Telciu, în scandalul cu Aquabis aprilie 11, 2021 - Sute de locuitori din Telciu protestau împotriva tarifelor prea mari la apă și canalizare, acum aproape două luni. Ei solicitau primarului Sever Mureșan să renunțe la serviciile Aquabis și să înființeze un serviciu local pentru administrarea independentă a rețelei de apă și canal din Telciu. Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan:
Vasile Goncear, campionul ce a adus luptele libere în județ, implicat într-un scandal mediatic: „Nu e adevărat că mi-am răpit copiii!” aprilie 11, 2021 - Ziarul Gândul a prezentat un articol în care Vasile Goncear, campionul ce a adus la noi în județ luptele libere e acuzat de răpire internațională de copii. ”E un reporter fals, ce din scandal trăiește! Nu e adevărat că mi-am răpit copiii. Am acte, am tot ce trebuie ca să dovedesc că nu e adevărat!” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Vasile Goncear.
FOTO: Poiana Ciucaș, o oază de relaxare și grătăreală, în Pădurea Schullerwald! aprilie 11, 2021 - Primăvara se instalează încet, încet! Iar weekendurile vrem să le petrecem relaxându-ne în aer liber!  La doi pași de centrul orașului, în Pădurea Schullerwald, cei de la Ciucaș au amenajat o poiană, o oază de relaxare și grătăreală!