2.7 C
Bistrița
duminică, decembrie 4, 2022

PREMIERĂ: Se înființează Poliția Animalelor

O veste bună pentru animăluțe și pentru iubitorii acestora. Ministrul Marcel Vela a anunțat că se va înființa Poliția Animalelor. Aceasta va fi subordonată Poliției Române și va interveni nu numai în cazul animalelor domestice, ci și sălbatice.

În România se va înregistra o premieră, odată cu înființarea Poliției Animalelor. Iubitorii necuvântătoarelor au făcut petiții peste petiții pentru a se găsi soluții de apărare a animalelor și pedepsire a celor ce le rănesc sau omoară.

Până acum, polițiștii puteau acționa doar pe baza legii 205/2004, pentru ”rele tratamente aplicate animalelor”. Și cei găsiți vinovați primeau amenzi.

Ieri însă, ministrul Marcel Vela a anunțat că se va înființa Poliția Animalelor.

CARE va fi modul de acționare al Poliției Animalelor

Polițiștii Animalelor vor putea confisca animalele aflate în pericol, având dreptul de a intra pe o proprietate privată fără mandat de la judecător, dacă se constată că animalul este în pericol.

De asemenea, polițiștii se pot folosi de forțele și mijloacele din dotare ca să acționeze pentru salvarea unui animal, iar „acțiunile polițiștilor, inclusiv cele de pătrundere, pot fi înregistrate cu mijloacele audiovideo sau foto din dotare, fără consimțământul persoanelor.”

Animalele maltratate vor fi cazate în adăposturile publice pentru a fi tratate, iar apoi vor fi date spre adopție.

Poliția Animalelor va avea atribuții inclusiv în ceea ce privește animalele sălbatice și va fi în subordinea Poliției Române.

Proiectul de Ordonanță de Urgență modifică Legea 205/2014 de protecție a animalelor și mai prevede că vor fi transferați, fără examen sau concurs, angajați de la ANSVSA în noua structură.

Situația de pericol pentru animale înseamnă:

a) rănirea sau schingiuirea animalelor;
b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.

Astfel, polițiștii pot interveni dacă vor constata existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă din:

a) constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
b) declarațiile persoanelor implicate în activitățile prevăzute la alin.(2) sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;
c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;
d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau postărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă;
e) fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.

Totodată, în cazurile în care nu s-a putut interveni la timp pentru salvarea animalelor, se prevede că „în situația în care este necesară curmarea suferințelor fizice inutile ale animalului rănit, serviciile publice, prin medici veterinari, efectuează eutanasia acestuia la fața locului”.

Proiectul se află în dezbatere public pentru zece zile, iar propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate pot fi transmise pe adresa de e-mail dgj_transparent[email protected]

 

 

Foto – reporter global

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...